Kultura

Edina Szvoren in filmska Fabula

8. 3. ob 18.00, Balassijev inštitut

Fokus Edina Szvoren: Ni in naj tudi ne bo Edina Szvorenje madžarsaka pisateljica, ki je leta 2015 prejela nagrado Evropske unije za književnost EUPL za svojo zbirko kratkih zgodbNi in naj tudi ne bo.Gre za zbirko dvanajstih zgodb, ki preigravajo družinske odnose in razmerja med ljudmi, antijunaki in antijunakinjami, ki so ujeti v svoja življenja in si ne morejo ubežati. Z avtorico se bo pogovarjala prevajalkaMarjanca Mihelič.

20.00, Cankarjev dom

Filmska Fabula Izumrtje (Extinção, r. Salomé Lamas, Portugalska 2018) Meje nekdanje Sovjetske zveze so se izkazale za potencialno časovno bombo. FilmIzumrtjejim sledi v obliki temne filmske meditacije o fluidnosti nacionalnih identitet v času političnih (in drugih) nestabilnosti. Film prikazuježivljenjsko zgodbo Kolje, mladega fanta iz Moldavije, ki se čuti pripadnega Pridnjestrski republiki (Transnistriji), državi, ki uradno ne obstaja, pa čeprav ima svojo valuto, zastavo (edino na svetu s srpom in kladivom v grbu) in se njeni prebivalci razglašajo za poslednje državljane Sovjetske zveze. Monumentalna sovjetska arhitektura sesrečuje z nežno pokrajino in razmislekom o tem, čemu služijo meje.

Celotni program festivala lahko najdetetukaj. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma. Festival Literature sveta – Fabula sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana.

8. 3. 2019

Avtor

Administrator