Splošno

Staroljubljanski zavod za kulturo 24. leto zapored pripravlja otroško prireditevPozdrav pomladi – Gregorčki 2019

 

Kot je običaj, bo prireditev potekala na predvečer svetega Gregorja,v ponedeljek,11. marca, med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani.

Pozdrav pomladi – Gregorčkije prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Tako v Ljubljanina predvečer svetega Gregorja, 11. marca, otroci po Gradaščici spuščajo različno oblikovane ladjice s svečkami, ki jih imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčki”. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“. Namen prireditve je med drugim oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most) sta namreč del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika.

Spomladansko doživetje na prireditvi bo popestrilkulturni in glasbeniprogram. Nastopila bostaLado Jakša,klaviature, klarinet,flavte, piščali in kalimbe, terNika Solce,vokal, kitara, ukulele.

Pri organizaciji prireditve posebno pozornost namenjamo razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja, zato si želimo, da bi bili gregorčki izdelani iz naravnih, biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov. Vabimo vas k ogledu fotografij gregorčkov in prireditve v naši fotogaleriji:

Fotogalerija

Pred prireditvijo bosta sicer potekali otroški likovni delavnici izdelovanja gregorčkov:

v soboto, 9. 3. ob 11.00, vSlovenskem etnografskem muzeju(Metelkova ulica 2, Ljubljana). Več informacij:sonja.kogej-rus@etno-muzej.si, 01/ 300 87 50 ali031 728 503.vponedeljek, 11. 3., ob 17.00, vBotaničnem vrtu Univerze v Ljubljani(Ižanska cesta 15, Ljubljana). Več informacij:info@botanicni-vrt.si, 01/ 427 12 80.

V primeru previsokega vodostaja, ki bi onemogočal dostop do Gradaščice ali ogrožal varnost obiskovalcev, bo prireditev odpovedana.

Pozdrav pomladi – Gregorčki 2019 so podprli:

9. 3. 2019

Avtor

Administrator