Kultura

To phôs, svetloba, lumen … in tema kot črno sonce v sliki in sodobni poeziji2 generaciji: slikarstvo – poezija

 

Emerik Bernard, Živko Marušič, Suzana Brborović, Enej Gala in Maruša Šuštar – Aleš Debeljak, Matjaž Kocbek, Anja Golob in Neva Lučka Zver

 

Kurator: Andrej Medved

 

  1. 3.– 5. 4. 2019

 

Odprtje razstave bo v petek, 15. marca 2019, ob 19. uri.  

Na otvoritvenem dogodku, ki je nastal v sodelovanju s SNG Nova Gorica,

bosta poezijo brala priznana dramska igralca Maja Nemec in Peter Harl.

 

Poglobljeno o razstavi bo kurator spregovoril na javnem vodstvu in predavanju o sodobnem slovenskem slikarstvu v navezavi na modernistično evropsko umetnost v torek, 2. aprila 2019, ob 19. uri.

Mesec marec v Mestni galeriji Nova Gorica že tradicionalno namenjamo študijski razstavi. Kuratorstvo in izbor umetnikov je bil letos zaupan Andreju Medvedu. Razstavo in literarni »dogodek« je zasnoval kot predstavitev vrhunskega slovenskega slikarstva, ki ga predstavljata opusa Emerika Bernarda in Živka Marušiča ter pesnikov Aleša Debeljaka in Matjaža Kocbek s sočasnim vzporejanjem del najmlajše generacije slikarjev Suzane Brborović, Maruše Šuštar in Eneja Gala, ki so uspeli tudi zunaj nacionalnih meja, ter pesnic Anje Golob in Nuše Lučke Zver. Otvoritveni dogodek je zato zasnovan kot gledališki projekt, saj bo poezija predstavljena tudi govorno, v krajšem gledališkem dejanju.

Namen razstave in predstavljene poezije (vsi predstavljeni avtorji namreč predstavljajo po mnenju Andreja Medveda vrhunec v našem likovnem in literarnem prostoru) je torej umestitev in nekakšno »slavilo« sodobne umetnosti, ne glede na to, da so starejši avtorji že znani in uveljavljeni, ne poznamo pa dovolj najmlajših avtorjev, ki šele stopajo na svojo umetniško pot. To velja tako za Gala, Šuštarjevo in Brborovićevo, še posebej pa za novi imeni na slovenskem literarnem obzorju. Anja Golob je izdala dve zbirki pesmi, obe nagrajeni z Jenkovo nagrado za najboljše delo po izboru Društva slovenskih pisateljev. Neva Lučka Zver pa le eno zbirko, a že odmeva v literarnih krogih. Obe živita v tujini in obetata nove in izvirne pesniške dogodke.

Ob razstavi je izšel obsežnejši zbornik, kjer so posamezni avtorji podrobneje predstavljeni.

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

+386 5 335 40 15;  G +386 51 209 558

www.mgng.net

www.kulturnidom-ng.si

9. 3. 2019

Avtor

Administrator