Kultura

Glej in se čudi: kinotečni program od 12. do 17. marca

Spoštovani, marca v Kinoteki že tradicionalno gostimo Teden možganov, ki letos poteka pod naslovom Na pragu bolečine.

 

Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizični dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet ves spekter našega bivanja. V Slovenski kinoteki bomo bolečino raziskovali skozi filme. Vtorek, 12. marca, ob 12. uribo najprej na ogled film Janeza Burgerja,Circus Fantasticus(2011), vsredo, 13. marca, ob 12. urise bomo pogovarjali ob filmuČu do vito(Alejandro González Iñárritu, 2010), vpetek, 15. marca, ob 12. uripa bo na sporedu šeŽivljenje drugih(Florian Henckel von Donnersmarck, 2006). Filmom bodo sledile tudi vodene diskusije z različnimi strokovnjaki. * Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov v Slovenski kinoteki je brezplačen.

Retrospektiva: Andrej Zdravič Andrej Zdravič je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka. Ustvaril je več kot 40 avtorskih filmov in zvočnih zapisov ter več video instalacij, v katerih raziskuje energije in duhovne razsežnosti naravnih pojavov in njihova sporočila. Vtorek, 12. marca, ob 21. uribo v Kinoteki na ogledAnastomosis(Andrej Zdravič, 1982), ki razkriva zvezo med fascinantnim in delikatnim delom mikrokirurga ter širšo zgradbo vsakdanjega življenja. “Toje film o človeški roki, o njeni notranji lepoti, ki nam jo odkrivajo kirurgi, in o roki kot čudovitem instrumentu, ki igra bistveno vlogo v našem poklicnem življenju, pri igri in v našem odnosu do sveta.”(Andrej Zdravič) Projekciji sledi pogovor z avtorjem.Retrospektiva filmov Andreja Zdravičabo na sporedu vse do 5. aprila. Vabljeni.

Anastomosis, Andrej Zdravič, 1982

21. FDF: Retrospektiva: Werner Herzog Retrospektivni program letošnjega21. Festivala dokumentarnega filma, ki bo na več lokacijah potekalod 13. do 20. marca, je posvečen “poetu margine” Wernerju Herzogu. Herzog prav v vseh svojih dokumentarcih proučuje rob človeškega in širi definicijo pojma človek. Lovi tisto mejo, ko človek postaja žival, bog, rastlina, stroj oziroma bitje, za katero se sprašujemo: jetosploh še človek? Celoten program retrospektive najdete nasledeči povezavi.

Kinotečna matineja (7+)/In memoriam: Albert Finney Vnedeljo, 17. marca, ob 17. urilepo vabljeni na družinski ogled muzikalaAnnie(John Huston, 1982), ki ga je veliki režiser priredil po priljubljenem stripu Harolda Graya. Zgodba je postavljena v New York v času velike depresije. Življenje rdečelase sirote Annie se čez noč obrne na glavo, ko se v sirotišnici pojavi predstavnica znanega industrijskega mogotca in na presenečenje vseh prisotnih izrazi mogotčevo željo, da bi malo navihanko posvojil. Projekcijo posvečamo tudi nedavno preminulemu legendarnemu britanskemu igralcu Albertu Finneyju, ki je vAnnienastopil v vlogi industrijskega mogotca Daddyja Warbucksa.

Annie, John Huston, 1982

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Copyright © 2018 – Slovenska kinoteka -vse pravice pridržane.

11. 3. 2019

Avtor

Administrator