Splošno

5. FESTIVAL HIŠA STRPNOSTI

Ljubljana, 21.—28. 3. 2019 MINI TEATER | JUDOVSKI KULTURNI CENTER | MESTNA HIŠA | TRG FRANCOSKE REVOLUCIJE filmi • gledališke predstave • razprave • koncerti • izobraževalna jutra • razstave Dogodki so brezplačni. Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi.

Festival strpnosti v marcu 2019 ponuja občinstvu vseh starosti vizualno panoramo, ki zajema svetove, desetletja in trenutne spore. Filmi letošnjega festivala bodo prikazovali barvite podobe izjemnih človeških izkušenj ter izzvali razprave o migracijah, spolu in predsodkih tako v naši kot drugih družbah po svetu. Predvsem pa se festival sprašuje: Ali lahko ignoriramo zgodovino? Kaj zgodovina sploh pomeni? Lahko pomeni spomin, lahko je ignoranca, lahko pa tudi učenje in zabava. Vznemirljivi in originalni filmi o osebnih in individualnih izkušnjah žensk, moških in otrok nam lahko pomagajo naučiti se in predvsem razumeti današnje izzive. Mladi filmski ustvarjalci iz Evrope, obeh Amerik in Izraela na novo osvetljujejo svoja življenja, generacije pred nami, pripovedujejo zgodbe, ki na ta način še niso bile povedane. Izbor letošnjih filmov ni samo izbor edinstvenih zgodb, čustvenih konfliktov, ljubezni in želje, ampak tudi sprejemanje kulturnih, etničnih, verskih in spolnih identitet ter tistega, čemur rečemo individualna odgovornost. Tudi letos bo festival nadaljeval z uspešno tradicijo izobraževalnih juter s filmi in predstavo za učence vseh starostnih skupin, študente, učitelje in starše. Gostili bomo štiri razstave: instalacijo v Mestni hišiKrik v tišini / Spomin zblediVide Yovanovich, ki obravnava grozljivo usodo žrtev Mauthausna, razstavo fotografij in dokumentov kuratorke Vilje LukanSolidarnost v času terorja,na Trg Francoske revolucije se na mestne plakate TAM-TAM vrača razstava plakatov strpnosti z novimi grafičnimi rešitvami in oblikovalci, nastala pod budnim kuratorskim očesom svetovno priznanega grafičnega oblikovalca Mirka Ilića, ki bo na festivalu tudi predaval o simbolih, metaforah in nevarnostih desničarskega ekstremizma, rasizma in antisemitizma, ogledati pa si bo mogočetudi razstavo o Škotskih judih, ti so prišli na Škotsko iskat zatočišče – a so našli dom. Srečanja z občinstvom bodo obogatena s koncerti, diskusijami, predavnaji in imenitnimi gosti.

PROGRAM HIŠE STRPNOSTI 2019

Organizacija: Mini teater, Judovski kulturni center Častni pokrovitelj: Župan mesta Ljubljana Zoran Janković Podporniki: Denise Benmosche, Mirko Ilić Corp., MOL – oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Ruski center znanosti in kulture Veleposlaništva: ZDA, Nemčije, Izraela, Avstrije, Nizozemske Sponzorji: Antiq Palace Hotel & Spa Ljubljana, Hoteli Union, MOJKINO, Europlakat, Snaga, DPI d.o.o., Elektro Ljubljana Medijski partnerji: TAM-TAM, Mladina, Radio Študent Programski partnerji v Mariboru: GT22, Fundacija Sonda, Sinagoga Maribor Programski partnerji v Kamniku: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik Kontakt: Mini teater & Judovski kulturni center Križevniška 1–3, Ljubljana M:+386 41 314 414· T:+386 1 425 60 60· F:+386 1 425 60 61

Copyright © * 2019* Festival Hiša Strpnosti|* Urška Comino odnosi z javnostmi ursaurska@gmail.com 00386 (0)31 357 965

12. 3. 2019

Avtor

Administrator