Avtomobilizem

Vse bližje serijski proizvodnji:Audi Q4 e-tron concept

Vse bližje serijski proizvodnji:
Audi Q4 e-tron concept

 

Kompaktni električni SUV s štirikolesnim pogonom se predstavlja na ženevskem avtomobilskem salonu

Vsestranske tehnologije za zagotavljanje večje učinkovitosti omogočajo doseg nad 450 km

Serijska različica bo na trg prišla konec leta 2020 kot peti električni model znamke Audi

 

Ingolstadt (Nemčija)/Ženeva (Švica), 5. marec 2019 – Pred približno enim letom se je na istem mestu predstavil prvi serijski Audi na električni pogon: Audi e-tron*, takrat še pre­lepljen z markirno folijo. Zdaj pa znamka Audi s predstavitvijo na ženevskem avtomobilskem salonu napoveduje še en avto na izključno električni pogon: Audi Q4 e-tron concept – tako se namreč imenuje kompaktni SUV s štirimi vrati in zunanjo dolžino 4,59 metra; sorodstvena vez z Audijem e-tron je očitna že na prvi pogled.

 

Dva elektromotorja v Audiju Q4 e-tron concept ustvarjata sistemsko moč 225 kW. Pri konceptnem vozilu se – značilno za Audi – pogonska moč na cesto prenaša prek štirikolesnega pogona quattro. Zaradi odlične vlečne sile vozilo od 0 do 100 km/h pospeši v samo 6,3 sekunde. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 180 km/h. Velika baterija med premama zavzema skoraj vso površino v predelu dna vozila; njena kapaciteta znaša 82 kilovatnih ur. Doseg, ki presega 450 kilometrov po kriterijih voznega cikla WLTP, postavlja nova merila v tem avto­mobil­skem razredu. Ena od sestavin tehnologije Audija Q4 e-tron concept je modularna platforma za električni pogon (MEB), ki jo bo v koncernu Volkswagen v prihodnje najti v številnih električnih avtomobilih, in sicer od razreda kompaktnih vozil tja do višjega srednjega razreda.

 

Audi Q4 e-tron concept odstira pogled na že peto serijsko električno vozilo, ki ga bo proizvajalec predstavil do konca leta 2020. Prodaja Audija e-tron se je že začela, prvi kupci bodo vozila prejeli še marca 2019. Prav tako še letos se bo predstavil Audi e-tron Sportback, na Kitajskem pa bo s tekočega traku zapeljal posebej za kitajski trg zasnovani Audi Q2L e-tron. Za drugo polovico leta 2020 je nato predvidena predstavitev serijske različice vrhunskega štirivratnega kupeja Audi e‑tron GT, ki nastaja pri družbi Audi Sport GmbH. Sočasno pa se bo prvič kot serijsko vozilo predstavil tudi kompaktni Audi Q4 e-tron. S to ponudbo torej Audi – komaj slabi dve leti po lansiranju prvega električnega avtomobila – z izključno električno gnanimi vozili pokriva vse pomembne tržne segmente: od segmenta A tja do modelov višjega razreda.

 

Na zunaj kompakten, znotraj pa velikan: dimenzije in notranjost

Dolžina 4,59 metra, širina 1,90 metra in višina 1,61 metra: Audi Q4 e-tron concept se s svojimi dimenzijami uvršča v zgornjo tretjino razreda kompaktnih avtomobilov. Če upoštevamo njegovo uporabno površino, se ta električni SUV umešča med okretne multitalente, primerne tudi za mestno vožnjo. Po drugi strani pa zaradi medosne razdalje 2,77 metra po kriteriju notranjosti spada vsaj razred više. Poleg tega tudi nima kardanskega tunela, ki bi zasedal prostor, zato se Q4 e-tron concept odlikuje po izjemnem prostorskem udobju, še posebej pri prostoru za noge spredaj in tudi v zadnjem delu vozila.

 

Izbira barv ta občutek prostornosti še stopnjuje. V zgornjem delu kabine prevladujejo svetli, topli toni, za kontrast pa poskrbi temna talna obloga. Stropna obloga, okenski stebrički in zgornji del vrat ter nosilca armature so oblečeni v mikrotkanino v beli in bež barvi. Trajnostni vidik je pri Audiju Q4 e-tron concept najvišja prioriteta, in to ne le zaradi električnega pogona. Talna obloga je izdelana iz recikliranih materialov. Namesto kromiranih kovinskih dekorativnih obrob so površine večslojno lakirane z visokokakovostnim lakom. Lakirano, mrazeno pleksi steklo na aplikacijah ustvarja občutek globine. Štirje sedeži z integriranimi vzglavniki so oblečeni v alkantaro, ki je prijetna na otip in izdelana z rokodelsko kakovostjo. Oblazinjenje je prešito z dvojnimi šivi iz debele niti.

 

Za volanom je nameščen zaslon virtualnega prikazovalnika z najpomembnejšimi prikazi: hitrostjo, stanjem napolnjenosti in navigacijo. Nov je veliki projicirni sistem s funkcijo obogatene resničnosti. Ta lahko pomembne grafične informacije – npr. smerno puščico za zavijanje – prikaže neposredno na prikazani cesti.

 

Posebej prilagojena upravljalna polja na volanskih krakih so zasnovana kot elementi na dotik in služijo za izbiranje pogosto uporabljanih funkcij. Nad sredinsko konzolo je nameščen 12,3 palca velik zaslon na dotik za prikaz in upravljanje infotainmenta in funkcij vozila. Zaslon omogoča preprosto uporabo in je nagnjen k vozniku. Pod njim je vrsta tipk za upravljanje klimatske naprave. Sama sredinska konzola je zasnovana kot velika polica, vključno s predalom za polnjenje mobilnega telefona, saj odpadejo funkcijski elementi, kot sta prestavna ročica in ročica ročne zavore. Namesto tega je vozniku na voljo dovršeno zasnovana vodoravna površina, v kateri je vgrajena tipka za izbiro načina vožnje; površina hkrati služi kot pokrov sprednjega dela konzole. Poleg običajnega spodnjega predala je v vratih zdaj tudi na zgornjem delu posebej za ta namen oblikovan prostor za ergonomsko odlaganje plastenk.

 

 

 

 

 

 

Očitno Audi, očitno e-tron: zunanjost

Ob pogledu na enodelni okvir mreže hladilnika z logotipom znamke je takoj razvidno, da je Q4 e‑tron concept vozilo znamke Audi. Le hip zatem prepoznamo tudi, da je vozilo električno gnani Audi e-tron: tako kot prvi serijski Audi z električnim pogonom je namreč tudi pri tem novem konceptnem vozilu namesto običajne mreže hladilnika opaziti strukturirano, zaprto površino znotraj širokega, skoraj pokončnega osemkotnega okvirja. Za dovajanje zraka skrbita veliki odprtini, ki sta speljani pod matričnima LED-žarometoma navzdol do sprednjega podaljška odbijača.

 

Prav tako značilni za znamko Audi so markantno oblikovani blatniki vseh štirih koles – klasičen Audijev oblikovalski element. Pri Audiju Q4 e-tron concept so razširitve oblikovane poudarjeno organsko in skladno, s čimer dajejo videzu stranske silhuete značilno noto. Prav tako značilen za e-tron je poudarjeni predel pragov med premama, kjer je baterija in s tem središče moči tega SUV-ja. Velika, 22-palčna platišča ne dopuščajo dvoma o potencialu Audija Q4 e-tron concept. Njegova strešna linija se proti zadku mehko spušča in silhueti daje poudarjeno dinamičen videz.

 

Na zadku Audija Q4 e-tron concept pozornost vzbuja široki svetlobni pas, ki povezuje obe enoti luči in s tem povzema še en element Audija e-tron. Celo tu je sorodstvo znotraj družine e-tron očitno. Podobno velja tudi za notranjo zasnovo luči, kjer značilna zašiljenost LED-segmentov prav tako povzema enega od elementov velikega brata.

 

Inovacija – ki je trajnostna kar z dveh vidikov – je navsezadnje tudi lak karoserije v barvi “solarno nebo”, modrem odtenku, ki se spreminja glede na osvetljenost. Barva, ki jo je Audi razvil posebej za Q4 e-tron concept in jo proizvaja na okolju prijazen način, učinkovito odbija kratkovalovni del sončne svetlobe, ki je blizu infrardečemu spektru. Tako se občutno zmanjša segrevanje površine karoserije in s tem notranjosti. Po eni strani to ugodno vpliva na subjektivno počutje, po drugi strani pa se hkrati zmanjša poraba energije na račun delovanja klimatske naprave, saj je treba ob vročih dneh potniško kabino občutno manj ohlajati. To pa spet pomeni izboljšanje dosega Audija Q4 e-tron concept in s tem nižje globalne emisije CO2.

 

 

Učinkovita zmogljivost: pogon in podvozje

Modularna platforma za električni pogon vključuje širok nabor pogonskih različic in različno močnih izvedb. Audi Q4 e-tron concept je opremljen z zmogljivejšo izvedbo električnega pogona. Po en elektromotor poganja sprednjo in zadnjo premo – Q4 je vozilo s pogonom quattro. Pri tem med premama ni mehanske povezave, temveč elektronsko krmiljenje poskrbi tudi za optimalno uskladitev porazdeljevanja navora – in to v delčku sekunde. Električni SUV tako zagotavlja optimalno vlečno silo v vseh vremenskih pogojih in na vseh podlagah.

 

 

 

Audi Q4 e-tron concept v večini situacij uporablja predvsem zadnji elektromotor, ki je sinhronski motor s stalnim vzbujanjem; s tem je namreč dosežena maksimalna učinkovitost. Pogonski navor se zaradi učinkovitosti večinoma prenaša na zadnjo premo. Če voznik zahteva več moči, kot jo lahko zagotovi zadnji elektromotor, električni štirikolesni pogon skladno s potrebami prek sprednjega asinhronskega motorja navor prenese na sprednjo premo. To se preventivno zgodi tudi na spolzki podlagi ali med hitro vožnjo skozi ovinke, da vozilo ne bi zdrsnilo ali da ne bi bilo pod- ali prekrmiljeno.

 

Elektromotor v zadku razvije moč 150 kW in doseže navor 310 Nm; sprednji motor pa sprednjima kolesoma dovaja do 75 kW moči in 150 Nm navora. Sistemska moč znaša 225 kW. Baterija v dnu vozila ima kapaciteto 82 kWh, kar po kriterijih voznega cikla WLTP omogoča prek 450 kilometrov dosega. Baterija se polni z največ 125 kW; tako traja komaj dobre pol ure, da se napolni nazaj na 80 odstotkov skupne kapacitete.

 

Recept za odlični doseg pa vključuje mnogo več kot le baterijo visoke kapacitete. Podobno kot že prvi član družine Audi e-tron je tudi Audi Q4 e-tron concept vsestranski umetnik na področju učinkovitosti. Učinkovitost kot prvi zagotavlja nizki zračni upor karoserije – njegov količnik namreč znaša le 0,28 – pridružujejo pa se mu izpopolnjeni načini rekuperacije. To dvoje zagotavlja optimalen doseg tega kompaktnega SUV-ja. K učinkovitosti pripomore tudi kompleksni toplotni management pogona in baterije, ki med drugim vključuje delovanje toplotne črpalke s CO2.

 

 

Športno-natančna vodljivost

Športni značaj in enkratna prečna dinamika sta med drugim rezultat nizko in centralno nameščenih pogonskih komponent. Visokonapetostni baterijski sistem je optimalno prilagojen dimenzijam Audija Q4 e-tron in je kot široka in nizka enota nameščen pod potniško celico med premama. Masa baterijskega sistema znaša 510 kg – težišče Audija Q4 e-tron concept je tako na podobni višini kot pri limuzinah. Porazdelitev osnih obremenitev je z razmerjem pribl. 50 : 50 optimalna. Sprednji kolesi Audija Q4 e-tron concept sta pritrjeni na McPhersonovi premi s prilagodljivimi blažilniki. Zadaj je vgrajena večvodilna prema z ločenimi vzmetmi in blažilniki, ki so prav tako prilagodljivi.

 

 

 

Osnova: modularna platforma za električni pogon (MEB)

MLB, MQB – vzdolžna modularna platforma in prečna modularna platforma: ta sistema komponent za razvoj vozil sta pri Audiju in v koncernu Volkswagen sinonima za veliko zgodbo o uspehu v vseh segmentih. Dosedanje platforme so bile zasnovane pretežno za uporabo pri motorjih z notranjim zgorevanjem. Pri modularni platformi za električni pogon pa je drugačno in novo naslednje: platforma je bila načrtno zasnovana izključno za električno gnane avtomobile. Preme, pogoni, medosne razdalje in vzajemno delovanje vseh komponent so zasnovani in prilagojeni samo za električno mobilnost. Pozicioniranje velikih baterij in njihovo geometrijo je mogoče optimizirati, ne da bi to pomenilo kompromis za druge pogonske koncepte, ki jih je treba nenehno upoštevati pri modularnih platformah MLB in MQB.

 

Hkrati pa modularna platforma za električni pogon omogoča nastanek velikega sinergijskega potenciala. Ta platforma namreč pomeni osnovo predvsem za električne avtomobile v številčno močnem segmentu A. Tako na ravni vseh znamk omogoča skupno razvijanje najboljših razpolo­žljivih tehnologij in njihovo vgradnjo v različne električne avtomobile. Modularna platforma za električni pogon nenazadnje prispeva k prodoru električne mobilnosti tudi v kompaktnem segmentu, kjer je cena posebno pomemben dejavnik.

 

 

Ofenziva električne mobilnosti: 12 modelov na izključno električni pogon do leta 2025

S svetovno premiero električno gnanega Audija e-tron septembra 2018 je znamka Audi začela svojo ofenzivo električne mobilnosti. Do leta 2025 bo Audi na najpomembnejših svetovnih trgih ponudil 12 avtomobilov z izključno električnim pogonom in bo tako približno tretjino prodaje ustvaril z električnimi modeli. K SUV-jem v tej paleti med drugim štejeta tudi e-tron in e-tron Sportback, ki bo premierno predstavljen leta 2019. Poleg tega bo z električnim pogonom na voljo vrsta modelov s klasično zasnovo karoserije, npr. Avant in Sportback. Ponudba bo obsegala vse pomembne tržne segmente, od razreda kompaktnih vozil do luksuznega razreda.

 

Na lanskem avtomobilskem salonu v Los Angelesu se je premierno predstavila študija Audi e‑tron GT concept, izjemno dinamičen kupe s ploskim dnom podvozja. Tehnologija tega avtomobila je nastala v sodelovanju s Porschejem, dizajn in značaj e-trona GT concept pa obenem v veliki meri nosita pečat edinstvene Audijeve DNK. Projekt bo za serijsko proizvodnjo dozorel do konca leta 2020.

 

Poseben skupni projekt razvojnih oddelkov Audija in Porscheja je premiumska arhitektura elektrifikacije PPE (ang. Premium Platform Electric). Ta bo osnova za več Audijevih modelskih družin z izključno električnim pogonom, ki pokrivajo številčno močne segmente od B do D.

 

 

 

 

Podatki o porabi za omenjene modele

(Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme.)

 

Audi e-tron:

poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 26,2–22,6 (WLTP); 24,6–23,7 (NEFZ)

emisija CO2 v g/km, komb.: 0.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih lahko najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na vseh prodajnih mestih.

 

 

 

 

Koncern Audi je z znamkami Audi, Ducati in Lamborghini eden najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles prestižnega segmenta. Prisoten je v več kot 100 državah širom po svetu in ima 18 proizvod­nih lokacij v 13 državah. 100‑odstotne hčerinske družbe Audi AG so med drugim Audi Sport GmbH (Neckarsulm/Nemčija), Automobili Lamborghini S.p.A. (Sant’ Agata Bolognese/Italija) in Ducati Motor Holding S.p.A. (Bologna/Italija).

 

Leta 2018 je koncern Audi prodal okoli 1,812 milijona avtomobilov znamke Audi, 5.750 športnih avto­mobilov znamke Lamborghini in 53.004 motorna kolesa znamke Ducati. V poslovnem letu 2017 je proizvajalec prestižnih vozil s prometom v višini 60,1 mrd. EUR zabeležil 5,1 milijarde EUR dobička iz poslovanja. Trenutno je v podjetju zaposlenih okoli 90.000 ljudi, od tega več kot 60.000 v Nemčiji. Audi se osredotoča na trajnostne proizvode in tehnologije za prihodnost mobilnosti.

 

 

Komuniciranje Produkti in tehnologije

Josef Schloßmacher

Telefon: +49 841 89-33869

E-mail: josef.schlossmacher@audi.de

www.audi-mediacenter.com

12. 3. 2019

Avtor

Administrator