Splošno

Novinarska konferenca na sejmu Apislovenija

 

Danes, 16.03.2019 je na sejmu Apislovenija potekala tudi novinarska konferenca.

Osrednja tema novinarske konference je bil projekt “Pijmo kavo in čaj s slovenskim medom. Pobudnik projekta “Pijmo kavo in čaj s slovenskim medom” je Čebelarske zveze Slovenije. Partnerji v projektu na Celjskem sejmu pa sta poleg Čebelarske zveze Slovenije tudi Medex in Celjski sejem.

Več o projektu so povedali gostje:

G. Boštjan Noč, predsednik ČZS, je poudaril, da je kava odlična, vendar z medom slovenskih čebelarjev pa je najboljša. Ko dodamo žličko medu, dodamo tudi žličko zdravja. Predlaga, da ljudem ponudimo najprej med in šele nato sladkor. Ljudje bodo na koncu izbrali sami. Naj bo to odlična zgodba in naj bo to med slovenskih čebelarjev. Predsednik ČZS, Boštjan Noč se zavzema, da bi bil med označen po državi porekla.

Ga. dr. Aleksandra Pivec, ministrica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, podpira in sprejema pobudo projekta, da pijemo kavo in čaj s slovenskim medom. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je vodilna nit spodbujati skrb za lokalno hrano. Vsaka dobra ideja na začetku ni nujno, da bo dobro sprejeta, vendar je potrebno vztrajati. Zavzemala se bo da ideja zaživi v širšem okviru.

G. Lojze Peterle, Evropski poslanec, je že pred časom izjavil naslednje: “Jutro je slajše in dan močnejši, ker ga začnem s slovenskim medom.” Poudaril je, da slovenski čebelarji ponujajo demokratičen izbor. Predlog, da Sporočilo za javnost Čebelarska zveza Slovenije pijemo kavo in čaj z medom je že znanstveno dokazana boljša odločitev. Tudi slovenski zajtrk je potreboval nekaj let, da se je uveljavil na slovenskih tleh, sedaj pa se že širi po Evropskih državah. G. Lojze Peterle se v Evropskem parlamentu zavzema za razglasitev čebel kot ogroženo vrsto.

Ga. Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, je povedala, da nas med spremlja skozi tisočletja in da je potrebno k porabi medu spodbujati predvsem mlade. Med je hrana, ki gre zaradi svoje sestave direktno v kri, zato bo podjetje Medex ob praznovanju 2. Svetovnega dne čebel, ponudilo med tudi za športnike. Ga Aleša Mižigoj je poudarila, da cel svet zre v nas, zaradi Svetovnega dne čebel. Slovence je potrebno izobraziti kaj je dobra, kvalitetna in naravna hrana.

Ga. Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano, je povedala, da ni tako popolnega živila v naravi, kot je med. Bogastvo razmerij med vitamini in minerali je idealno. Skupaj s čajem in medom, poleg teh dobimo še cel kup antioksidantov in aminokislin. Ljudem je treba povedati, kako popolno živilo je med in zakaj je dobro. Ga. Marija Merljak je za konec poudarila, da moramo spoštovati in uživati med, saj je čudež narave.

G. mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem je povedal, da ta projekt predstavlja dodano vrednost tega sejma, saj lepo dopolnjuje festival kave in da je to promocija in prepoznavnost Slovenije in dodana vrednost turizmu.

Čebelarska zveza Slovenije

Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

Tel.: 01 / 729 61 00

Faks: 01 / 729 61 32

www.czs.si

16. 3. 2019

Avtor

Administrator