Kultura

Spoštovani, v sklopu 21. Festivala dokumentarnega filma vas danes ob 16. uri lepo vabimo na ogled monumentalnega dela sodobnega dokumentarnega filma Mrtve duše (Wang Bing, 2018). Wangov dokumentarec prinaša pričevanja nekdanjih političnih zapornikov, ki jih je Maova oblast konec petdesetih let pod obtožbo skrajno desničarskih dejavnosti začela pošiljati v kitajsko različico gulagov. Film bo predvajan z angleškimi podnapisi.

Mrtve duše (Wang Bing, 2018)

Vtorek, 19. marca, ob 21. uribo v sklopu festivalske retrospektive, posvečene Wernerju Herzogu, na sporedu znanstvenofantastična pravljicaDivje modro onostranstvo(2005). Retrospektivo bomo vsredo, 20. marca, ob 19. urizaokrožili s filmomMoj najljubši sovražnik(1999), ki ga Herzog pokloni Klausu Kinskemu, igralcu, ki je nastopil v petih njegovih filmih.

Divje modro onostranstvo (Werner Herzog, 2005)

Študentska kino-katedra: Lucy V Slovenski kinoteki smo zasnovali novo rubriko, namenjeno študentom filma in filmskih smeri, pa tudi drugim obiskovalcem. Namen Študentske kino-katedre je vzpostaviti povezavo med študenti na različnih smereh članic Univerze v Ljubljani, omogočitisrečevanje študentov z domačimi strokovnjaki s filmskega področja, seznanjati občinstvo s klasičnimi in sodobnimi filmskimi deli, poglabljati zanimanje za zgodovino in teorijo filma, širiti polje filmske analize in interpretacije, seznanjati s filmsko literaturo in periodiko, ter graditi cinefilsko skupnost. Na prvemsrečanju Študentske kino-katedre, vtorek, 19. marca, ob 17. uri, si bomo ogledali film francoskegaauteurjaLuca BessonaLucy(2014). Film bo uvedel dr. Primož Krašovec, docent z Oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti. Projekciji sledi razprava.

Lucy (Luc Besson, 2014)

Festival frankofonskega filma 20. marca povsod po svetu praznujejomednarodni dan frankofonije. Države, ki jim je skupen francoski jezik, želijo uporabititovez in družno delovati v službi miru, sodelovanja, solidarnosti in trajnostnega razvoja. Slovenija se vsako leto pridruži praznovanju tega dne s pripravoFestivala frankofonskega filma, ki ga organizira Francoski inštitut v Sloveniji. Osma izdaja festivala med drugim prinaša na platno Slovenske kinoteke najnovejši film belgijskega režiserja Joachima LafossejaNaprej(2018). Gre za ekranizacija romana priznanega francoskega pisatelja Laurenta Mauvignierja, ki nam skozi popotovanje s pridihom vesterna vrne vero v družinske vezi. V sklopu festivala bo na ogled tudiKnjiga slik(2018), v kateri nas priznani francoski režiser Jean-Luc Godard skozi kalejdoskopsko zaporedje filmskih fragmentov popelje v kriptičen razmislek o stanju sodobnega sveta. Oba filma bosta na ogled včetrtek, 21. marca. Vpetek, 22. marca, ob 21. uribo na sporedu tudi izjemen dokumentarec avstrijskega mojstra dokumentarnega filma Nikolausa GeyhalterjaHomo Sapiens(2016) – film o končnosti in krhkosti človekovega obstoja, o koncu industrijske dobe in o tem, kaj pomeni biti človek. Vnedeljo, 24. marca,pa ne zamudite tudi kanadskega filmaPropad ameriškega imperija(Denys Arcand, 2018), ki prinaša zabaven in ganljiv razmislek o sodobni družbi, v kateri je denar postal sveta vladar ter izrinil in zatrl vse prej pomembne vrednote.

Knjiga slik (Jean-Luc Godard, 2018)

22. pripovedovalski festival Vsoboto, 23. marca, ob 20. uriv Kinoteki gostimo osrednji pripovedovalski dogodek v slovenskem prostoru.22. edicijaPripovedovalskega festivalaprinaša v dvorano Silvana Furlana zgodbo z naslovomPijani zajec, ki govori o tem, kako je zajec preživel božič. Pijani zajec, ki je tudi del priljubljene zbirkeZverinice iz Rezije, bo zaživel v sveži odrski interpretaciji in v sožitju treh medijev: skozi pripoved Roka Kušlana, ilustracijo Davida Krančana in glasbo Andreja Fona. Dogodek nastaja v sodelovanju Slovenske kinoteke s Pripovedovalskim festivalom, Zavodom Homo Narrans, revijo Stripburger/Forum Ljubljana in Inštitutom za narodopisje ZRC SAZU.

V sklopu Pripovedovalskega festivala bo vnedeljo, 24. marca, ob 17. urina sporedu tudi posebna kinotečna matineja, na kateri bo na ogled animirani lutkovni filmNiti(Anders Rønnow Klarlund, 2004). Film je primeren za otroke, starejše od 14 let.

Niti (Anders Rønnow Klarlund, 2004)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

18. 3. 2019

Avtor

Administrator