Družabno

Strokovni simpozij v okviruEvropskega simpozija hrane gosti ugledna imena gastronomskega sveta

Fotografija: Mag. Maja Pak, direktorica STO nagovorila številne udeležence strokovnega simpozija. Foto: Matic Kremžar

Ljubljana, 18. marec 2019 – Danes na Ljubljanskem gradu v okviru Evropskega simpozija hrane (European Food Summit), prvič poteka strokovni simpozij, ki gosti znana imena s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Nosilec strokovnega simpozija je partnerica dogodka, Slovenska turistična organizacija (STO), ki gastronomijo umešča med ključne produkte slovenskega turizma. 
 
Strokovni simpozij, v okviru European Food Summit, ključnega gastronomskega dogodka leta, poteka z osrednjo temo »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov«. Strokovni simpozij, katerega nosilec je STO, je nastal v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem, ki velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in enega najvplivnejših oseb v gastronomiji.

Udeležence simpozija sta uvodoma nagovorila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktorica STO, mag. Maja Pak.

»Ni naključje, da je gostitelj tega prestižnega kulinaričnega dogodka prav Slovenija, saj ponuja izjemno gastronomsko raznolikost na stičišču Alp, Krasa, Mediterana in Panonske nižine. Slovenija je še vedno sinonim za zeleno, čisto okolje. To nam omogoča odlične pogoje za pridelavo visoko kakovostnih lokalnih kmetijskih pridelkov in živil. Ponaša se z bogato gastronomsko dediščino iz 24 gastronomskih regij. S tremi vinorodnimi deželami je dom vrhunskih butičnih vin. Bogato vinarsko zgodovino dokazuje tudi najstarejša vinska trta na svetu, ki je stara več kot 400 let. Je dežela čebel in medu, ki je svet prepričala, da je 20. maj razglasil za Svetovni dan čebel. In seveda – Slovenija je dežela vrhunskih kuharjev, vinarjev in pridelovalcev lokalnih sestavin. Zato je Slovenijo najbolj pristno spoznavati prav skozi njene okuse,« izpostavlja minister Zdravko Počivalšek in dodaja: »Gastronomija pa veliko pripomore tudi  k prepoznavnosti in ugledu države in turizma. In dogodek European Food Summit dokazuje, da je Slovenija v zadnjih letih naredila izjemen napredek, saj postaja vse bolj prepoznana destinacija za vrhunska kulinarična in vinska doživetja.«

Mag. Maja Pak je ob tej priložnosti poudarila, da je v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021 gastronomija med ključnimi elementi za prepoznavnost zelene, butične, v trajnost usmerjene države, ki stavi na razvoj 5-zvezdičnih butičnih, avtentičnih in inovativnih doživetij po meri posameznika in dodaja: »V Slovenski turistični organizaciji smo ponosni na to, da je Slovenija že danes ena od najbolj vročih kulinaričnih destinacij sveta, kjer obdani z neokrnjeno naravo svoje kreacije ustvarjajo vrhunski kuharski mojstri. Na trajnostni naravnanosti gastronomije in turizma gradimo mednarodno prepoznavnost Slovenije. Samo lani smo gostili več kot 350 predstavnikov globalnih medijev, slovensko gastronomijo predstavljamo na več kot 200 poslovnih dogodkih letno, v letih 2020 in 2021 bodo okusi Slovenije krovna komunikacijska tematika slovenskega turizma, s ponosom pa nas navdaja naziv Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Tudi zato je Slovenska turistična organizacija partner Evropskega simpozija hrane in današnjega strokovnega simpozija.«

Več o uglednih govornikih simpozija, ki bodo prisotne skozi svoje zgodbe navdahnili k naprednemu razmišljanju in delovanju na področju trajnostne gastronomije, je na voljo vmedijskem središču.

Prav tako vabljeni, da si preberete več o I FEEL SLOVENIA Večerji na zajli, študijskem potovanju izbranih kulinaričnih medijev in drugih dogodkih, ki potekajo v okviru European Food Summit, največjega kulinaričnega dogodka pri nas.

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič
Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 65

E: livija.kovac@slovenia.info
W: www.slovenia.info

18. 3. 2019

Avtor

Administrator