Avtomobilizem

Audijevi Jubilejni termini 2019

 

 

Ingolstadt (Nemčija), marec 2019 – Audijev oddelek tradicije je za potrebe obveščanja izdal digitalno knjižico “Jubilejni termini 2019” o najpomembnejših produktih, rekordih in mejnikih iz Audijeve zgodovine. V letošnjem letu se bo zvrstilo več kot dvanajst jubilejev.

 

70 let mineva, odkar se je v Ingolstadtu začela pisati Audijeva zgodovina. Po 2. svetovni vojni so obrate družbe Auto Union AG na Saškem po ukazu ruske vojne administracije zaplenili, podjetje pa je bilo leta 1948 izbrisano iz sodnega registra mesta Chemnitz. Ukazi, ki v zahodnih okupacijskih conah niso imeli nobene veljave in so omogočili, da je bila 3. septembra 1949 v Ingolstadtu ustanovljena predhodnica Audija, družba Auto Union GmbH. Le deset let pozneje, leta 1959, je mlado podjetje zagnalo obratovanje najsodobnejše evropske tovarne avtomobilov tedanjega časa. Še istega leta je tam s tekočega traku zapeljal prvi DKW Junior.

 

Pred 20 leti je Audi AG prvič nastopil na dirki 24 ur Le Mansa, ki ji je z začetkom novega tisočletja vtisnil svoj pečat s skupno 13 zmagami. Pred 25 leti je v Ingolstadtu s tekočega traku zapeljal prvi Audi A4. Naslednik Audija 80 je do danes številčno najmočnejši model znamke s štirimi krogi. Istega let sta na trg prišla novi paradni konj znamke, Audi A8, in Avant RS2, ki je utemeljil tradicijo Audijevih visokozmogljivih modelov.

 

Pred 35 leti je Stig Blomqvist osvojil naslov svetovnega prvaka v rallyju med vozniki, Audi pa med konstruktorji. Istega leta je Harald Demuth z Audijem quattro postal nemški prvak v rallyju, kupcem pa naj bi bil predstavljen avto, ki danes dosega najvišje cene: Audi Sport quattro.

 

Prav je, da se spomnimo tudi naslednjih mejnikov: 30 let Audija 90 IMSA GTO; 30 let Audijevega turbodizelskega motorja z direktnim vbrizgavanjem; 50 let Audija 100 Coupé S; 50 let družbe Audi NSU Auto Union AG; 70 let modelov DKW Schnellaster in RT 125 W; 80 let od zadnje zmage za veliko nagrado za družbo Auto Union.

 

 

Celotni pregled digitalne knjižice jubilejev je na voljo online v Audi MediaCentru.

 

PR: Audi

19. 3. 2019

Avtor

Administrator