Avtomobilizem

Znamka Volkswagen želi pospešiti transformacijo 

 

 

→ Ključno leto 2019: začetek e-ofenzive, v načrtu opazno povečanje učinkovitosti

→ Program za izboljšanje poslovnega izida naj bi od leta 2023 trajno prispeval 5,9 milijarde evrov

→ Investicijske potrebe za obdobje od 2019 do 2023 narasle na 19milijard evrov

→ Realizacija časovnice za digitalizacijo uprave povezana z investicijami v višini 4,6 milijarde evrov

→ Obeti za 2019: povečanje prometa za do 5 odstotkov – pričakovani donos iz poslovanja med 4 in 5 odstotki

→ Operativni direktor Brandstätter: “Naš tempo transformacije bomo občutno povečali, tako da bo Volkswagen pripravljen vstopil v električno in digitalno obdobje.”Wolfsburg (Nemčija) –Volkswagen želi po solidnem poslovnem letu 2018 pospešiti transformacijo. V tem letu bo znamka postavila pomembne temelje za trajno krepitev konkurenčnosti. Sem spadajo začetek električne ofenzive, ukrepi za učinkovitost v proizvodnji ter dodatni napredek na področju produktivnosti in zvišanje marž. Hkrati bo znamka vzpostavila program za izboljšanje poslovnega izida, ki naj bi od leta 2023 trajno prinašal 5,9 milijarde evrov. Med drugim gre za zmanjšanje kompleksnosti in za optimizacijo materialnih stroškov. Deloma se bo program izvajal že vletih od 2019 do 2022. Poleg tega naj bi z višjo stopnjo digitalizacije procesov dosegli večjo učinkovitost v upravi.

Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen, je povedal:

“S paketom za prihodnost smo dosegli že veliko. Ampak narediti moramo še veliko več, da bomo tudi v času po letu 2020 kos izzivom. Naš tempo transformacije bomo občutno povečali, tako da bo Volkswagen pripravljen vstopil v električno in digitalno obdobje. Volkswagen mora postati učinko­vitejši, agilnejši, na področju upravljanja kot delodajalec pa predvsem pri­vlač­nejši in sodobnejši. O realizaciji načrtovane časovnice za digitalizacijo uprave smo že imeli konstruktivne pogovore z delavskim svetom.”

Ključno leto 2019: v središču bodo področja prihodnosti

Tekoče leto bo ključno za transformacijo znamke. Skupne investicije, namenjene področjem prihodnosti, bodo do leta 2023 znašale 19 milijard evrov. To je 8 milijard več, kot je bilo sprva predvideno za obdobje 2019–2023.

Cilj je, da bi lahko te investicije pokrivali sami in da bi lahko izpolnili dodatne zahteve, ki jih prinaša zvišanje stroškov zaradi strožjih predpisov za emisije CO2 in izpušnih plinov. Za to je od leta 2023 potrebno trajno izboljšanje poslovnega izida v višini 5,9 milijarde evrov letno. V ta namen bo znamka Volkswagen znižala materialne stroške in razvejanost model­ske ponudbe. Poleg tega naj bi se v tovarnah produktivnost povečala za pet odstotkov na leto. Temu bodo dodali tudi zvišanje dobičkov in marž v prodaji.

“Ukrepi iz programa za izboljšanje poslovnega izida bodo naši znamki omogočili konkurenčen nivo donosnosti v višini šest odstotkov v letu 2022. To izboljšanje je podlaga, na kateri bomo financirali potrebne predhodne izdatke za našo transformacijo in izpolnili naše strateške ambicije v obdobju električne mobilnosti,” je pojasnil finančni direktor dr.Arno Antlitz.

Materialne administrativne stroške in kadrovske potrebe v upravi naj bi zmanjšali za 15 odstotkov. Pri tem bo v ospredje čedalje bolj prihajala digitalna transformacija. Realizacija časovnice za digitalizacijo predvideva, da bomo zaposlene pripravili na digitalno delovno okolje. Volkswagen bo zato v IT-sisteme investiral 4,6 milijarde evrov, da bodo digitalizirali procese v upravi.

Podjetje pričakuje, da bo do leta 2023 zaradi avtomatizacije rutinskih nalog odpadlo približno 5.000 do 7.000 delovnih mest. To bodo izpeljali tako, da namesto delavcev, ki se bodo starostno upokojili, ne bodo zaposlovali nove delovne sile. Potencialno bi se iz naslednjih treh letnikov rojstva v sistem zaposlitve s krajšim delovnim časom v okviru postopnega upokojevanja lahko vključilo okrog 11.000 delavcev. Mogoče je torej zmanjšanje števila zaposlenih vzporedno z demografsko krivuljo. Istočasno pa naj bi v tehnič­nem razvoju, tam, kjer se ukvarjajo s programsko opremo in elektronsko arhitekturo, odprli okrog 2.000 novih delovnih mest. Za vse ukrepe velja: priVolkswagnu imajo delavci zagotovljeno zaposlitev najmanj do leta 2025.

Z drugo veliko transformacijo znamke v smeri močnejše naravnanosti na električno mobilnost Volkswagen dobro napreduje. Znamka želi v nasled­njih desetih letih proizvesti več kot 10 milijonov električnih avtomobilov na platformi MEB. Prvi takšen model bo ID.1), ki bo predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Od 8. maja naprej bodo kupci lahko oddali prednaročilo za uvodno serijo modela ID.

“Ko vidim, kolikšno je zanimanje naših trgovcev za družino ID., se mi zdi verjetno,

da bo uvodna serija razprodana, preden bomo septembra sploh razkrili ID.,”

je dejal direktor prodaje Jürgen Stackmann.

Obeti za 2019: pričakujemo dobičkonosno rast

V tekočem poslovnem letu znamka pričakuje donos iz poslovanja med štirimi in petimi odstotki. Pri prometu kljub slabšim konjunkturnim izgledom na pomembnih prodajnih trgih pričakujemo nadaljnjo rast do pet odstotkov. Prodaja vozil znamke naj bi se gibala v podobnih okvirih kot v preteklem letu, pri čemer naj bi v teku leta dobila vse bolj pozitiven zagon.

To besedilo ter fotografije in nadaljnje gradivo lahko najdete na naslovu: www.volkswagen-newsroom.com

1) Predserijska študija

 

O znamki Volkswagen:

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na

50lokacijah v 14 državah. Leta2018 je Volkswagen prodal okoli 6,24milijona vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 195.878ljudi. Poleg tega je v več kot 10.000partnerskih avtohišah zaposlenih še 86.000ljudi.

Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost in digitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

 

 

Volkswagen Komuniciranje

Dr. Marc Langendorf

Vodja korporativnega komuniciranja Tel.: +49 5361 9-34474

marc.langendorf@volkswagen.de

Leslie Bothge

Tiskovna predstavnica za nabavo/proizvodnjo Tel.: +49 5361 9-21549

Leslie.bothge@volkswagen.de

Volkswagen Odnosi z vlagatelji

Thomas Küter

Vodja odnosov z vlagatelji Tel.: +49 5361 9-126735

thomas.kueter@volkswagen.de

Več informacij na

volkswagen-newsroom.com

19. 3. 2019

Avtor

Administrator