Prvi izziv nove televizijske direktorice
Natalija Gorščak, ki prevzema položaj direktorice TV Slovenija s polnimi pooblastili že danes, se bo na novi funkciji najprej lotila urejanja problema odnosov znotraj hiše, saj je, po njenih besedah, medsebojno spoštovanje sodelavcev izhodišče normalnih delovnih pogojev, ki jih želi zagotoviti. Prepričana je, da je za uspešno prihodnost RTV Slovenija nujno povezovanje znotraj hiše. »Zavedanje, da je ustvarjanje televizijskih in radijskih vsebin korporativen posel javne radiotelevizije, je bistveno ne samo za razvoj Televizije in Radia, temveč predvsem za celoten zavod,« je dejala.

»Samo s strokovnim in neodvisnim delom bomo tudi v prihodnje ohranili in pridobili gledalce, pri čemer bomo morali na področju izobraževanja znotraj televizije storiti več.«

Natalija Gorščak
Natalija Gorščak, ki je danes prevzela vodenje Televizije Slovenija s polnimi pooblastili, se bo najprej lotila urejanja problemov odnosov znotraj hiše. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Vizija razvoja Televizije
V predstavitvi vizije razvoja Televizije je nova direktorica med načrtovanimi ukrepi navedla novo razporeditev obveznosti med zaposlenimi. Zavzela se je za prilagoditev kadrovske strukture potrebam programa in za programsko strukturo po zgledu kakovostnih javnih televizij. »Z novim načinom načrtovanja programa in produkcije se sama po sebi ponuja tudi potreba po spremembi organizacije znotraj televizije, ki pa je stvar dogovora z generalnim vodstvom in socialnimi partnerji,« je opozorila Natalija Gorščak in poudarila potrebo po prevetritvi kadrovskih shem in prerazporeditvi oddaj. »Samo s strokovnim in neodvisnim delom bomo tudi v prihodnje ohranili in pridobili gledalce, pri čemer bomo morali na področju izobraževanja znotraj televizije storiti več,« je poudarila. TV Slovenija mora po njenih besedah ostati ponudnica vseh kakovostnih vsebin, saj ji prav raznolikost prinaša svojevrstno mesto na medijskem trgu. V svojem programu dela med drugim načrtuje dolgoročno, večletno strategijo televizijskih vsebin. Poudarila je še, da se je način spremljanja vsebin spremenil in da je v ospredje stopilo spremljanje programa prek spleta, aplikacij na mobilnih telefonih in na pametnih televizorjih.

Kdo je Natalija Gorščak?
Natalija Gorščak je po izobrazbi profesorica francoskega in španskega jezika. Ljubezen do medijev je pokazala že v srednji šoli, ko je ustanovila šolski radio. Z novinarskim delom je začela na Radiu Študent v 80-ih letih. Televizijsko kariero je začela graditi na Kanalu A, bila je štipendistka ameriške vlade za medije. Leta 1996 je prišla na RTV Slovenija, delala kot redaktorica, scenaristka in urednica, za nekaj let prevzela delo vodje Službe za promocijo in odnose z javnostmi, se ponovno vrnila v program, kjer je bila, med drugim, urednica oddaj Nedeljsko popoldne, Posebna ponudba in torkove Dobre ure. Leta 2013 je sprejela izziv v tujini, kamor je odšla vodit projekt Evrovizijski filmski teden na Evrovizijo – EBU v Ženevo. Po vrnitvi v Slovenijo je postala pomočnica nekdanje direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj. Zadnjih pet mesecev je opravljala delo vršilke dolžnosti direktorice Televizije Slovenija. Nova direktorica TV Slovenija je članica strokovnih teles pri EBU in pomembnih mednarodnih žirij ter svetovalka za medije pri Svetu Evrope.

»V tej hiši je veliko neenakosti. Nimamo sprejetih normativov in to je ena od stvari, ki jo moramo kmalu spremeniti.«

Natalija Gorščak