Splošno

V dunajski živalski vrt prihaja novi panda Yuan Yuan

 

Sredi aprila letos bo dunajski živalski vrt Schönbrunn s Kitajske dobil novega stanovalca – pando Yuan Yuan. 19-letni samec je že večkratni očka, tako da tudi na Dunaju upajo na nov naraščaj.

Yuan Yuan trenutno živi v Kitajskem raziskovalnem centru za proučevanje pand, sredi aprila pa ga bodo pripeljali na Dunaj. Ker bo nekaj časa potreboval za navajanje na novi dom, bodo morali obiskovalci živalskega vrta Schönbrunn nasrečanje z njim še malo počakati. Predvidoma do konca maja bo namreč bival v skriti in mirni notranji ogradi.

Oskrbniki dunajskega živalskega vrta že težko pričakujejo novega pando, saj je decembra 2016 zaradi raka poginil 16-letni samec Long Hui. S samico Yang Yang sta štirikrat poskrbela za naraščaj, nazadnje sta presenetila celo z dvojčkoma. “Zelo se že veselimo pande Yuan Yuan. Tako po starosti kot tudi genetsko se dobro ujema s samico Yang Yang in ima že več potomcev,” je povedala direktorica Dagmar Schratter.

Odrasli pande so zelo umirjene in samotarske živali. Zato bosta tudi samec Yuan Yuan in samica Yang Yang živela v ločenih ogradah, iz katerih se bosta lahko le videla in vohala. Združila se bosta zgolj v času parjenja, kar je običajno spomladi.

Živalski vrt Schönbrunn in kitajski China Wildlife Conservation Association (CWCA) sta leta 2013 podpisala že drugo desetletno pogodbo o raziskovanju, ohranjanju rezervatov za pande in zbiranju informacij.

 

©ZOO Schönbrunn

VIDEO (upor. ime in geslo:presse):http://transfer.zoovienna.at/~presse/YuanYuan.zip

(00:00 – 01:48: Yuan Yuan, 01:48 – 03:14: Yang Yang, 03:14 – 04:03: Long Hui)

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

21. 3. 2019

Avtor

Administrator