Kultura

Ko osemletnik začne revolucijo…

Ko osemletnik začne revolucijo…

 

Pri vrhunskih glasbenikih je pogosto, da izhajajo iz glasbenih družin, kjer so jim note položene tako rekoč v zibelko. Pri Christopherju Parku je zgodba povsem drugačna: nihčev njegovi družini ne igra kakšnega instrumeta, zato lahko zasluge, da je postal eden najvidnejših in najbolj iskanih pianistov mlajše generacije pripišemo zgolj njegovi radovednosti, gorečnosti in – uporništvu!

“Nekega dne sem se odtihotapil v trgovino in si s svojo žepnino skrivaj kupil ChopinovoRevolucionarno etudo. K uram klavirja sem hodil manj kot leto, zato sem vedel, da mi takšna literatura ni dovoljena. In čeprav sem bil ubogljiv otrok, sem se tokrat požvižgal na prepovedi, želja je bila prevelika! Odšel sem domov in se naučil zaigrati prvo stran. Ko sem jo pri uri zaigral učiteljici, je rekla zgolj: “Potrebuješ novega učitelja!” Mislil sem, da je jezna name, šlo mi je na jok… Potem mi je razložila, da me nima več česa naučiti in da potrebujem učitelja, ki mi bo lahko pomagal na višjem nivoju. Tako se je tudi zgodilo in nato je šlo vse zelo hitro!”

Tako je osemletnikova revolucija naznanila začetek ene najbolj bleščečih pianističnih karier današnjega dne. Christopher Park, prejemnih številnih pianističnih nagrad in priznanj (med drugimi tudi nagrade Leonarda Bernsteina, ki je med pianistične zvezde izstrelila Lang Langa), je pri komaj dopolnjenih tridesetih reden gost najvidnejših svetovnih orkestrov in največjih koncertnih dvoran sveta, ki s svojo odlično tehnično podkovanostjo, izjemno muzikalnostjo in mladostno živimi, a prefinjenimi interpretacijami navdušuje tako kritike kot občinstvo.

4. koncert Orkestrskega cikla2018/2019

četrtek, 28.marec2019,19.30, dvorana Union, Maribor

Madžarski narodni filharmonični orkester

Zsolt Hamar, dirigent

Christopher Park, klavir

Spored

Peter Iljič Čajkovski:Orkestrska suita št. 4, op. 61, “Mozartiana”

Wolfgang Amadeus Mozart:Koncert za klavir in orkester št. 25 v C-duru, KV. 503

***

Peter Iljič Čajkovski:Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74, “Patetična”

Nakup vstopnic

Več informacij

Narodni dom Maribor

Ulica kneza Koclja 9

2000 Maribor

Informacijska pisarna

(02) 229 40 11• 031 479 000

vstopnice@nd-mb.si

26. 3. 2019

Avtor

Administrator