Splošno

Mi častimo, častiš tudi ti?Študentska krvodajalska akcija Častim 1/2 litra!

Foto: ŠOUP

 

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Radio Capris v okviru vseslovenske študentske krvodajalske akcije pod sloganom “Častim 1/2 litra!” organizirata že 19. krvodajalsko akcijo na Primorskem.

Na Primorskem bo kri možno darovatiod 8. do 10. aprila 2019 v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost). V ponedeljek in torek bo akcija potekalamed 7.30 in 11. uro, v sredo pa med9. in 11. uro.

“Vsi tisti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Vsak krvodajalec je junak, naj bo to prvič ali stotič,” na akcijo vabiNikolina Janković, sekretarka za socialno in študentsko problematiko ŠOUP in dodaja, da bo za krvodajalce dobro poskrbljeno tudi tokrat, saj bo omogočen brezplačen prevoz, ob malici pa bodo darovalci v sodelovanju s ŠOS in Radiem Capris prejeli tudi simbolično darilo.

Brezplačen prevoz

Vse dni je organiziran brezplačen prevoz krvodajalcev do bolnice (iz Kopra na postaji Tržnica in iz Portoroža pri UP FTŠ). Prvi prevoz je ob 8., zadnji ob 10.30. V torek bo organiziran tudi prevoz iz Portoroža (izpred FTŠja ob 9.20).

Prijava za brezplačen prevoz je možna prekospletnega obrazca.Donator in izvajalec prevoza je Taxi Port.

Več informacij glede Študentskega krvodajalskega tedna je dostopnih na spletni straniwww.castimkri.siali Facebook dogodkuČastim ½ litra.

Častim 1/2 litra!

Krvodajalsko akcijo organizira Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov, Zveze študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Aprilska krvodajalska akcija bo potekala že devetnajstič, 10. obletnico akcije pa bodo organizatorji obeležili oktobra. V letošnjih akcijah se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabeaplikacije Daruj Kri (AndroidaliiOS)ter možnosti darovanja kostnega mozga.

Letos Zavod RS za transfuzijsko medicino namreč praznuje 30. obletnico zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Mlade krvodajalce bodo PreProstoVoljni letos spodbujali k darovanju kostnega mozga, ki je za bolnike malignih ali avtoimunskih bolezni lahko edina rešitev. Testiranje za darovanje kostnega mozga je enostaven proces, kjer potencialnemu darovalcu odvzamejo le nekaj dodatnih mililitrov krvi Podatke darovalca se nato zabeleži v domače in tuje registre.

Eleonora Jenko,
predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUP
GSM: 041 279 783
Tel: 00386 5 662 62 24
e-mail: eleonora@soup.si
www.soup.si I Facebook ŠOUP I Instagram ŠOUP

27. 3. 2019

Avtor

Administrator