Finance

Vabilo na odprtje prenovljene Male galerije Banke Slovenije

Spoštovani,

Banka Slovenije ima dolgoletno tradicijo sodelovanja s ključnimi kulturnimi ustanovami v državi. Že sredi minulega stoletja je namreč del svojih prostorov v najožjem središču mesta namenila razstavnemu salonu, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija. Namenjen je bil manjšim, a skrbno izbranim razstavam domačih in tujih likovnih ustvarjalcev.

Odločili smo se, da z letošnjim letom obudimo dolgoletno tradicijo ter prostore Male galerije prenovimo in vrnemo njihovemu osnovnemu namenu. Zato v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, največjo in najstarejšo univerzo v Sloveniji, odpiramo vrata mladim umetnikom. V Mali galeriji Banke Slovenije tako samo v letošnjem letu načrtujemo serijo sedmih razstav, na katerih se bodo predstavili umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani.

Vljudno vabljeni na otvoritev Male galerije Banke Slovenije (Slovenska cesta 35 v Ljubljani) in prve razstave, ki bo 4. aprila 2019 ob 19. uri.

 

Nagovorila vas bosta Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, in prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani.

Ustvarjalci prve razstave bodo študenti katedre za fotografijo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Poimenovali so jo Prekleti delež. Mladi umetniki so za to priložnost razvili nov, skupinski projekt, pri katerem bodo možnosti fotografije po premisleku dane situacije razvijali prostorsko.

Razstavni prostor Mala galerija Banke Slovenije bo tudi v prihodnje namenjen uveljavljanju mladih snovalcev na področju likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Razstave bo spremljalo več aktivnosti v obliki predavanj, okroglih miz, delavnic, literarnih in glasbenih večerov, dražb in drugih tovrstnih dogodkov.

S spoštovanjem,
Boštjan Vasle
Guverner

27. 3. 2019

Avtor

Administrator