Avtomobilizem

Volkswagen in Microsoft nadaljujeta sodelovanje pri razvoju oblaka Automotive Cloud

Wolfsburg, Berlin (Nemčija)/Redmond, Washington (ZDA) – Razvoj oblaka Volkswagen Automotive Cloud dobro napreduje, sta med skupnim obiskom Volkswagnovega digitalnega laboratorija v Berlinu oznanila dr. Herbert Diess, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, in Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta. Oblak Volkswagen Automotive Cloud se bo postopoma razširil na dodatne svetovne regije in bo tako na voljo v Evropi, na Kitajskem in v ZDA – ključnih trgih za prihodnjo popolnoma električno in povezano modelsko družino ID. Poleg tega Volkswagen in Microsoft že aktivno sodelujeta pri prvih vizionarskih projektih za povezane storitve v vozilih, vzpostavitev Volkswagnovega razvojnega centra v Severni Ameriki pa hitro napreduje.

“Naše strateško partnerstvo z Microsoftom je pomemben gradnik pri nadaljnjem razvoju Volkswagna v ponudnika mobilnosti na osnovi programske opreme,” je povedal dr. Herbert Diess, predsednik uprave družbe Volkswagen AG. “Z oblakom Volkswagen Automotive Cloud razvijamo enotno rešitev za naše stranke po vsem svetu. Naše zmožnosti skaliranja nam dajejo veliko konkurenčno prednost na tem področju.”

“Digitalne tehnologije spreminjajo celotno avtomobilsko industrijo od izdelave do doživetja v avtomobilu samem,” je dejal Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta. “V našem partnerstvu bo Volkswagen na osnovi platforme Azure razvil nove mobilnostne storitve, ki bodo pripomogle k preobrazbi Volkswagna v ponudnika mobilnosti na osnovi programske opreme in bodo oblikovale prihodnost mobilnosti za ljudi po vsem svetu.”

Razširitev oblaka Volkswagen Automotive Cloud na Kitajsko in ZDA 

Volkswagen namerava oblak Automotive Cloud, ki ga trenutno razvija pretežno za evropski trg, razširiti tudi na Kitajsko in ZDA. Tudi tam bo platforma Microsoft Azure s storitvami na področjih računalništva v oblaku, robnega računalništva, umetne inteligence (AI) in interneta stvari (IoT) predstavljala osnovo rastočega digitalnega ekosistema. Oblak Volkswagen Automotive Cloud bo tega uporabljal kot temeljno jedro za podatke vozil in storitev. Razvoj oblaka Automotive Cloud v koncernu poteka pod vodstvom znamke Volkswagen, v sodelovanju s partnerji.

Christian Senger, ki je kot direktor znamke Volkswagen za področje digitalnih vozil in storitev ter vodja koncernskega oddelka za področje digitalnih vozil in storitev odgovoren za oblak Volkswagen Automotive Cloud, je povedal: “Oblak Volkswagen Automotive Cloud bo globalno tehnološko srce našega digitalnega ekosistema. Hkrati bomo v naših vozilih predstavili novo, zmogljivo arhitekturo programske opreme. S tem bomo ustvarili predpogoje za popolno povezavo flote naših vozil in za razvoj digitalnih storitev z dodano vrednostjo za naše stranke. Naš cilj je doživetje strank v vozilih in zunaj njih.”

ID. je prva generacija vozil, ki bo povezana z oblakom Automotive Cloud 

Volkswagen svoj digitalni ekosistem pripravlja tudi na ključne trge prihodnje modelske družine ID. Model ID. bo prvo vozilo, ki bo uporabljalo oblak Automotive Cloud. Najprej bo na trg prišel v Evropi, leta 2020. V istem letu se bo začela proizvodnja na Kitajskem, v ZDA pa naj bi prvi od predstavnikov družine ID. s proizvodnega traku zapeljal leta 2022.

Prvi vizionarski projekti za povezane storitve v vozilih 

Volkswagen in Microsoft sodelujeta tudi pri prvih vizionarskih projektih za povezane storitve v vozilih. Pri tem se osredotočata na komunikacijske in navigacijske rešitve ter na personalizirane storitve. Te bodo z algoritmi, sposobnimi samostojnega učenja, olajšale uporabo storitev v vozilu in potnikom ponudile razširjene funkcije. Avtomatizirano povezovanje v telefonske konference in prevzem pripravljenih navigacijskih ciljev sta pri tem samo primera prvih korakov, med katere sodi tudi integracija programov Microsoft Skype in Microsoft Office.

Napredek pri vzpostavitvi Volkswagnovega razvojnega centra 

Tudi vzpostavitev Volkswagnovega razvojnega centra v Seattlu dobro napreduje. Volkswagen je na tej lokaciji konec leta 2018 ustanovil središče za razvoj oblaka Automotive Cloud. Zaradi bližine Microsoftovega sedeža se bodo Volkswagnovi zaposleni lahko naučili Microsoftove visoko razvite kulture digitalnega vodenja in dinamičnega sodelovanja ter to znanje prenesli v lastno organizacijo. Prve razvojne ekipe v središču so že začele s svojim projektnim delom. Microsoft nudi podporo pri vzpostavitvi nove lokacije, med drugim pri zaposlovanju strokovnjakov in pri vodenju projektov.

Direktorja v Berlinu o pomembnosti partnerstva 

Izvršna direktorja družbe Volkswagen, Herbert Diess, in Microsofta, Satya Nadella, sta v sredo obiskala Volkswagnov digitalni laboratorij v Berlinu. Tam sta pred predstavniki medijev govorila o pomenu strateškega partnerstva in izzivih digitalne preobrazbe panog obeh podjetij.

Berlin je za Volkswagen pomembna lokacija za razvoj programske opreme. Poleg digitalnega laboratorija imajo tam sedež še drugi kompetenčni centri. Mednje sodi tudi Carmeq, Volkswagnova hčerinska družba, ki razvija programsko opremo za “vw.os” – novi operacijski sistem za vozila. Na treh lokacijah se približno 650 strokovnjakov osredotoča na operacijski sistem “vw.os” ter na razvoj funkcijske programske opreme za asistenčne sisteme, vozno udobje in infotainment.

Foto in PR: VW

27. 3. 2019

Avtor

Administrator