Avtomobilizem

Ženevski avtomobilski salon: štiri svetovne premiere, ki vas navdušujejo in naelektrijo

Wolfsburg (Nemčija)/Ženeva (Švica) – Znamka Volkswagen se bo na 89. mednarodnem ženevskem avtomobilskem salonu (7.-17. marec) predstavila s štirimi svetovnimi premierami. Štirimi vrhunskimi modeli, ki osvetljujejo dve tematski področji: električno mobilnost in zmogljivost. Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen, je na današnji tiskovni konferenci dejal: “Preobrazba znamke Volkswagen je v polnem teku. Odlično napredujemo na področju digitalizacije našega podjetja in elektrifikacije naših modelov.”

Znamka Volkswagen z modelom ID. Buggy predstavlja novo plat modularne platforme za električni pogon (MEB). Puristični dizajn popolnoma električne študije je sodobna interpretacija priljublje­nega Buggyja, ki se je v 60. in 70. letih vozil po ameriških plažah. Takrat jim je za osnovo služila Hroščeva šasija, danes pa v tej vlogi podobno prilagodljivo nastopa platforma MEB. Družba Volkswagen želi z ID. Buggyjem ponovno poudariti potencial, ki ga ima platforma. Dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovno področje tehničnega razvoja: “Tehnični princip modularne platforme za električni pogon je prepričljiv: sloni na večstopenjski ponudbi velikosti, baterij in pogonov. Te lahko variabilno kombiniramo v različnih modelih iz različnih segmentov in izpolnjujemo želje kupcev. ID. Buggy je fascinanten dokaz za to.”

Osma generacija Passata se predstavlja kot še udobnejša, bolj digitalna in tehnično temeljito izpopolnjena. Novi Passat združuje aktualne inovacije znamke, kot je npr. asistenca Travel Assist, ki jo kot svetovno premiero uvaja prav Passat. Kot prvi Volkswagen bo s tem sistemom lahko delno avtomatizirano vozil pri skoraj vsaki hitrosti (od 0 do 210 km/h). Še ena novost pri Passatu je kapacitivni volan. Ta zazna voznikov dotik in tako vzpostavi interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Spomladi bo Passat presegel magično mejo 30 milijonov proizvedenih vozil in s tem postal najuspešnejši model srednjega avtomobilskega razreda na svetu.

V Ženevi bo avtomobilski velikan iz Wolfsburga predstavil tudi model Volkswagen T-Roc R, novo vrhunsko športno izpeljanko križanca, ki je uspešno vstopil na trg. Energični paket opreme, ki so ga razvili v podjetju Volkswagen R, prepriča z osupljivimi zmogljivostmi: štirivaljni motor TSI z 2,0 litra gibne prostornine in Volkswagnovo tehnologijo TSI razvije moč 221 kW/300 KM in navor 400 Nm. Volkswagen T-Roc R za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 4,9 s, največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h.

Še ena Volkswagnova svetovna novost je Touareg V8 TDI. S TDI-motorjem z močjo 310 kW/421 KM in največjim navorom 900 Nm je to najmočnejši dizelski SUV nemškega avtomobilskega proizvajalca. Tako kot motorji V6 te modelske serije, tudi nova različica V8 izpolnjuje kriterije izpušnega norma­tiva Euro 6d-TEMP. Poleg tega ima vozilo serijsko zračno vzmetenje na vseh štirih kolesih, ki skrbi za popolno udobje in aerodinamiko pri vožnji po neutrjenem terenu.

 

1) Študija

2) Vozilo še ni v prodaji.

3) Vozilo je predserijska študija.

 

Foto in PR: VW

27. 3. 2019

Avtor

Administrator