Splošno

8. FESTIVAL ČOKOLADE RADOVLJICA

 

 1. do 14. april 2019

 

Zakaj je radovljiški festival čokolade edini pravi festival čokolade v Sloveniji in ga zato ne smete zamuditi?

ker to ni samo sejem čokolade

ker poteka 3 dni

ker je doživetje za celo družino

ker vsako leto ponudimo številne novosti

ker se odvija na prostem in združuje več lokacij

ker se celo mesto prilagodi čokoladi in živi z njo

ker se bo na njem zvrstilo nič manj kot 12 koncertov na glavnem odru in bi se v tem oziru lahko kosal celo z glasbenimi festivali

 

Čez dva tedna se bo v Radovljici začel največji čokoladni dogodek v Sloveniji, Festival čokolade. Letos bo potekal med 12. in 14. aprilom. Degustacije čokolade in čokoladnih slaščic ostajajo rdeča nit tega velikega družinskega dogodka.

Festival čokolade bo potekal na ustaljenih prizoriščih, ki bodo tudi primerno in jasno označena z usmerjevalnimi tablami in zemljevidi, izdelali bomo promocijsko trganko s seznamom vseh lokacij:

 1. HIŠA EKSPERIMENTOV (na Vurnikovem trgu)
 2. PUMP (na Vurnikovem trgu)
 3. ADRENALINSKI SPUST PO VRVI Z JAMARJI (parkirišče ob Kranjski cesti)
 4. ČOKOLADNI RUBY BINGO (pred Grajskim dvorom)
 5. ČOKOLADNI PARK
 6. PARK
 7. GOSTILNA V PARKU
 8. ČOKOLADNI TRG
 9. GRAŠČINA
 10. TRG ČOKOLADNIH SLADIC

 

Festival čokolade ostaja edini festival, ki nudi izključno čokolado in čokoladne slaščice, skupaj z okrog 40 ponudniki iz Slovenije in tujine. Letos na festival prihajajo 3 hrvaški in 1 italijanski ponudnik čokolade, ostali ponudniki so iz Slovenije. Festival ohranja kvaliteto in nivo skupaj z manjšimi družinskimi slovenskimi proizvajalci čokolade, ki se vsako leto predstavljajo s kvalitetnimi čokoladnimi izdelki in s tem bogatijo in hkrati, skupaj z nami, nadgrajujejo festival.

 

 

Hkrati se tudi redno odzivajo na vse naše akcije in se skupaj z nami udeležujejo različnih promocijskih dogodkov  tako  doma kot v tujini. Lani oktobra smo bili s 5 čokoladnicami prisotni v Bologni, kot partnersko mesto.

Turizem Radovljica je Festival čokolade prvič organiziral zaradi bogate tradicije proizvodnje čokolade v Lescah, sedaj pa smo prišli do točke, ko lahko z gotovostjo trdimo, da je prihodnost festivala mogoča le z majhnimi butičnimi družinskimi čokoladnicami.

Če se sprehodimo po festivalskem prizorišču, potem je najbolje, da festivalsko pot začnete na Vurnikovem trgu, kjer pripravljamo:

Delavnico izdelovanja čokolade od zrna do tablice s Hišo eksperimentov,

Kuharske šove s priznanimi kuharskimi chefi in dijaki Srednje gostinsko-turistične šole Radovljica

Kuharske delavnice za otroke

Degustacijo treh najbolje ocenjenih pralin natečaja Naj pralina Festivala čokolade. Te bomo izbrali konec marca, ocenili pa jih bodo kulinarični strokovnjaki: slaščičarski mojster Naser Gashi, kuharski chef Uroš Štefelin iz Vile Podvin in kulinarična stilistka Kristina Smodila.

Pump poligon za kolesa in skiroje.

 

Pot se bo z Vurnikovega trga nadaljevala proti parkirišču ob Kranjski cesti, kjer se bodo obiskovalci lahko spustili po vrvi z jamarji iz Društva za raziskovanje jam Kranj. Kranjsko cesto bomo na delu med Vurnikovim trgom in glavno avtobusno postajo tudi letos, v soboto in nedeljo, zaprli za promet in s tem festivalsko pot naredili še bolj pretočno. Hkrati pa bomo na tem delu uredili prijetno promenado.

 

Na parkirišču pred Grajskim dvorom bo prostor za letošnjo novost, Čokoladni ruby bingo. Gre pravzaprav za dve novosti na enem mestu: novo nagradno igro čokoladni bingo in novo ruby čokolado. Vse tri dni festivala, od petka do nedelje, bodo sodelujoči v čokoladnem bingu lahko izbrali 4 srečne številke, napisane s čokolado na čokoladne tablice iz ruby čokolade in z njimi v Čokoladnem ruby bingu lahko osvojili lepe nagrade.

 

Na prostoru pred Grajskim dvorom si bodo obiskovalci lahko še poslikali obraz in izbrali »čokoladni« nakit. Z dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica pa se boste lahko še digitalno sprehodili po »čokoladni« Radovljici, v 360° potepu.

 

 

 

Park je s svojo veliko travnato površino in pestro ponudbo športno zabavnih aktivnosti prostor za gostinsko ponudbo pri Okusih Radol’ce ter za koncerte in zabavo na prostem. Najbolj odmevni koncerti letos bodo zagotovo:

Zmelkoow

Ansambel Saša Avsenika

Nipke

Help! A Beatles Tribute Band

101-ka band

Orkestri Glasbene šole Radovljica …

 

Vse dni festivala se bo v parku mogoče preizkusili v streljanju z lokom, v cirkuških delavnicah, mlajši pa bodo lahko uživali v velikem peskovniku. Na glavnem festivalskem odru bo v soboto še modna revija »čokoladnih« kreacij dijakinj Srednje šole za oblikovanje Maribor, v nedeljo pa se v park vrača Mini Planica.

V parku bo festival ponudil še eno novost radovljiške turistične ponudbe: Medeno dogodivščino, v kateri bo na različnih točkah po mestu možno odkrivati življenje in delo čebel. Poučna pustolovščina se bo zaključila v Čebelarskem muzeju v Radovljiški graščini.

Graščina bo sicer tudi letos nudila prostor odličnim slovenskim čokoladnim ponudnikom, na trgu pred cerkvijo pa bodo na voljo čokoladne slaščice ter izbrana slovenska craft piva, ki bodo napovedovala letošnji festival Okusi piva, ki bo v Radovljici potekal v soboto, 1. junija.

Otroci se bodo na trgu pred cerkvijo lahko pozabavali na delavnicah s Čebelarskim muzejem, odprti pa bodo že prostori Stare lekarne, ki bo prikazala razvoj lekarništva ter ponudila zeliščno in čokoladno kozmetiko.

Če izpostavimo letošnje novosti:

Čokoladni ruby bingo na prostoru pred Grajskim dvorom: gre za nagradno igro, v kateri bomo ekskluzivno predstavili novo vrsto čokolade. Ruby čokolada je novost na trgu čokolade in dopolnjuje družino temne, mlečne in bele čokolade. Proizvajajo jo iz kakavovca, ki čokoladi daje roza – vijolični odtenek. Vse tri dni festivala, od petka do nedelje, bodo sodelujoči v čokoladnem bingu lahko izbrali 4 srečne številke, napisane s čokolado na čokoladne tablice iz ruby čokolade in z njimi v Čokoladnem ruby bingu lahko osvojili lepe nagrade.

 

Pomembna novost letošnjega Festivala čokolade je približevanje Zero Waste prireditvi. V bistvu ne gre za novost, ker se festival že vsa leta trudi zmanjševati število odpadkov z raznovrstnimi akcijami in ukrepi. Letos bomo obiskovalcem za 1€ ponudili bio razgradljive kozarce, v katere bodo lahko natočili vodo ali pijačo pri enem

 

 

 

od gostinskih ponudnikov. Promocijske kozarce bodo obiskovalci lahko vrnili ali jih obdržali zase, kot lep spomin na festival. Hkrati bodo vsi ponudniki gostinskih storitev pijačo in hrano nudili v bio razgradljivi ter povratni embalaži. K zmanjševanju odpadkov so pristopile tudi čokoladnice, ki bodo svoje izdelke za degustacijo ponudijo v bio razgradljivi embalaži. Zavedamo se, da dogodek kot je Festival čokolade v celoti ne more potekati brez smeti, vendar se trudimo te v čim večjem obsegu zmanjšati in tako dodati prispevek festivala tudi za okolje.

 

Medena dogodivščina: na Festivalu čokolade bomo predstavili poučno orientacijsko dogodivščino za družine, ki bo hkrati tudi nov turistični produkt Turizma Radovljica. Dogodivščina poteka po treh točkah, v parku, na trgu pred cerkvijo in na razgledni točki, predstavlja pa čebelarstvo in življenje kranjske sivke. Zaključila se bo v Čebelarskem muzeju Radovljica.

 

Letošnja novost so tudi bolj razpršena prizorišča ponudbe delavnic in aktivnosti za otroke oz. družine:

 

Na Vurnikovem trgu bomo pripravili kuharske delavnice za otroke z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica

Na trgu pred cerkvijo pa Delavnice za otroke s Čebelarskim muzejem

V parku se bodo najmlajši lahko igrali v velikem peskovniku

Na parkirišču ob Kranjski cesti pa bomo s člani Društva za raziskovanje jam Kranj pripravili Adrenalinski spust po vrvi

V nedeljo se v park vrača Mini Planica

Na za promet zaprtem delu ceste med Vurnikovim trgom in avtobusno postajo bomo v soboto in nedeljo uredili Promenado z ristancem, možnostjo risanja s kredami in zanimivo igro podiranja lončkov.

 

Na Festival čokolade se v soboto ob 16h vrača »čokoladna« modna revija, za katero kreacije pripravljajo dijakinje Srednje šole za oblikovanje Maribor

 

Na letošnjem Festivalu čokolade bomo izpostavili dolgoročno uspešno sodelovanje Turizma Radovljica z Ansamblom Saša Avsenika. V preteklosti smo skupaj že izvedli nekaj projektov: ansambel je s promocijskimi fotografijami Radovljice in okolice polepil kombi, s katerim potuje po Evropi in tako promovira domači kraj, izdelali smo koledar za leto 2018, izvedli smo voden pohod in koncert na Roblek. Letos bomo sodelovanje nadgradili še s sobotnim koncertom na Festivalu čokolade, med 13. in 16. uro.

 

 

 

V sodelovanju z nastanitvami v destinaciji Radol’ca smo letos pripravili tudi paketno ponudbo, ki združuje nastanitev in čokoladna doživetja na Festivalu čokolade ter pri Okusih Radol’ce. V pakete smo poleg bivanja vključili tudi čokoladne menije pri Okusih Radol’ce ter degustacije.

Prav pa je, da izpostavimo še nekaj točk festivala, ki so se že v preteklosti izkazale za uspešne in jih zato ohranjamo ter še izboljšujemo:

Degustacija izključno čokolade in čokoladnih slaščic na vseh lokacijah festivala

Izbor Naj pralina Festivala čokolade, ki ga bomo izvedli v četrtek, 28. marca, skupaj s slaščičarskim mojstrom Naserjem Gashijem, kuharskim chefom Urošem Štefelinom in kulinarično stilistko Kristino Smodila.

Kuharski šovi s kuharskimi chefi, vrhunskimi slaščičarji in dijaki Srednje gostinsko- turistične šole Radovljica

Delavnica izdelave čokolade od zrna do tablice s Hišo eksperimentov na Vurnikovem trgu, v kateri bodo udeleženci letos dobili darilca in možnost izdelave čokolade doma

Poslikava obraza z umetnicama poslikave na prostoru pred Grajskim dvorom

Pump track poligon za kolesa in skiroje na Vurnikovem trgu

Lokostrelski kotiček v parku

Ulične in cirkuške predstave ter delavnice

Starodobniki iz avstrijskega Villacha z atraktivnimi vozili

Koncerti

Festival ostaja brez parkirnine in brez vstopnine, poskrbljeno bo za parkiranje, ohranjamo lani uveden parkirni režim, ki bo omogočil parkiranje bližje prizorišču.  Še vedno pa apeliramo na obiskovalce k uporabi javnega prevoza.

Na festivalu čokolade bo tudi letos moč srečati številne ulične umetnike in glasbenike, čokoladno kraljico, se fotografirati na enem od foto kotičkov ali zgolj uživati v enkratnem čokoladnem doživetju in okusih.

Seveda tudi letos ne moremo mimo promocijskega učinka festivala. Radovljica je v zadnjih letih, tudi zaradi festivala čokolade, še bolj prepoznavna in obiskana turistična destinacija. V času festivala letos, že drugo leto zapored, zaznavamo porast nočitev in večje število skupinskih prihodov iz Slovenije in vedno več tudi iz tujine.

Hvala vam, ker podpirate Festival čokolade in vabljeni na 8. Festival čokolade v Radovljico!

Organizator prireditve:

Javni zavod Turizem in kultura Radovljica

Linhartov trg 9, 4240 Radovljica,

Festivalska spletna stran: www.radolca.si

Kontakt za več informacij o festivalu:

Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, M: 041 687 518, natasa.mikelj@radolca.si

 

28. 3. 2019

Avtor

Administrator