Turizem

Uspešno partnersko sodelovanje treh dežel nadgrajeno z vrhunskim kulinaričnim projektomAlpe-Adria

Foto: STO

Dunaj, 28. marec 2019 – Danes se bo na Dunaju na kulinaričnem dogodku Alpe-Adria predstavila vrhunska gastronomska ponudba treh dežel: Slovenije, Avstrijske Koroške in Furlanije – Julijske krajine. Ob izzidu posebne izdaje prestižne in v nemškem govornem prostoru najbolj vplivne gastronomske revije falstaff bodo izbrani kuharski mojstri, vinarji in drugi gastronomski ponudniki treh dežel predstavili izbrana kulinarična doživetja več kot 300 predstavnikom tuje turistično-poslovne javnosti in uglednim medijem. Dogodek je za predstavitev Slovenije kot avtentične in butične gastronomske destinacije velikega pomena, še posebej v luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regije 2021, hkrati pa nagovarja ljubitelje kulinarike na za slovenski turizem ključnih trgih Italije, Avstrije, Nemčije ter švicarskem trgu. 

Danes bo v popoldanskih urah na Dunaju ob vrhunski kulinarični predstavitvi gastronomskih doživetij treh dežel potekala predstavitev nadgradnje dosedanjega sodelovanja treh dežel Alpe-Adria. Uspešnemu in mednarodno prepoznavnemu partnerskemu sodelovanju na področju oblikovanja in promocije pohodniške poti Alpe-Adria ter projekta Alpe-Adria Golf se z današnjim dnem pridružuje sodelovanje treh dežel na področju gastronomije. Predstavitev bo potekala ob posebni izdaji ugledne revijefalstaff, najbolj vplivne revije za ljubitelje vin in gastronomije na trgih Avstrije, Nemčije in Švice, ki se ponaša s skupno naklado več kot 139.000 izvodov.

Uspešno dosedanje sodelovanje treh dežel pri oblikovanju doživetij v prostoru Alpe-Adria, velik pomen gastronomije za slovenski turizem ter odlična priložnost za nadaljnje povečanje prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot avtentične in butične destinacije na ključnih trgih slovenskega turizma, to je Italiji, Avstriji in Nemčiji, pa tudi na trgu Švice, so pomembno prispevali k odločitvi Slovenske turistične organizacije (STO) za sodelovanje pri projektu. Gastronomija kot eden ključnih in privlačnih turističnih produktov je izpostavljen tudi v okviru letošnje globalne digitalne kampanje I feel Slovenia – MY WAY, ki od začetka marca do novembra poteka v 16ih državah v Evropi ter v ZDA in Kanadi, med drugim tudi v Nemčiji, Italiji, Avstriji in Švici.

Direktorica STO, mag. Maja Pak: »Uspešno partnersko sodelovanje treh dežel, to je Slovenije, Avstrijske Koroške in Furlanije – Julijske krajine pri oblikovanju doživetjih, ki prestopajo meje, je v preteklih letih pomembno prispevalo k razvoju in promociji turističnih produktov višje dodane vrednosti. Dosedanjima projektoma, to je pohodniški poti Alpe-Adria in Alpe-Adria Golf, se z današnjim kulinaričnim dogodkom pridružuje sodelovanje na področju gastronomskih doživetij in dopolnjuje prva dva. Umestitev Slovenije v posebno izdajo prestižne in v nemškem govornem prostoru najbolj vplivne gastronomske revije falstaff ter današnja skupna predstavitev kulinaričnih doživetij treh dežel pomenijo pomemben korak pri oblikovanju brezmejnih doživetij regije Alpe-Adria. Predstavitev več kot 300 izbranim predstavnikom tuje turistično-poslovne javnosti in uglednim medijem, ki jo bomo na STO izvedli s sosednjima deželama, Avstrijsko Koroško in Furlanijo – Julijsko krajino, bo pomembno prispevala k dvigovanju prepoznavnosti Slovenije na mednarodnem kulinaričnem zemljevidu. Gastronomija je eden od ključnih produktov slovenskega turizma in osrednja promocijska tematika slovenskega turizma v letih 2020 in 2021, še posebej v luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021.«

Predstavitev izbranih vrhunskih gastronomskih doživetij skozi ustvarjanje vrhunskega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu Dvorca Zemono ter izbranimi vini vinorodne dežele Podravja, Primorske in Posavja pomeni pomemben korak pri predstavitvi kulinarične ponudbe Slovenije mednarodni strokovni in medijski javnosti po nedavni izvedbi odmevnega kulinaričnega dogodka European Food Summit.

Partnersko sodelovanje treh dežel in njen pomen za oblikovanje novih kulinaričnih doživetij regije Alpe-Adria sta izpostavila tudi direktorja turističnih organizacij destinacije Avstrijske Koroške in Furlanije-Julijske krajine.

»Meje lahko ločujejo, lahko pa tudi povezujejo,« pri oblikovanju novega gastronomskega produkta, ki prestopa meje, izpostavlja Christian Kresse, direktor Kärnten Werbung in dodaja: »V turizmu smo pred leti začeli z razvojem vodilnih čezmejnih projektov, kot so pohodniška pot Alpe–Adria, ki je v svetu že zelo uveljavljena, golf produkta Alpe–Adria in kolesarske poti Alpe–Adria, katerih razvoj in širitev še poteka. Ponosni smo, da bo letos revija Falstaff predstavila Koroško, Furlanijo – Julijsko krajino in Slovenijo, s čimer bo sodelovanje med temi tremi deželami še tesnejše. Privlačna raznolikost kulture, ki izhaja iz skupnih korenin, posebnosti pokrajin in kulinarike, ter še posebej hiter dostop do gora, jezer in morja so edinstvene značilnosti, ki jih gosti, ki obiščejo regijo Alpe–Adria, še posebej cenijo. Tri države tvorijo eno območje z vidika ponudbe, njihove istovetnosti in gospodarstva. Regija Alpe–Adria je vzorčni model čezmejnega mreženja in sodelovanja. Vse tri države se še tesneje povezujejo zaradi skupnega izvora kuhinje, ki temelji na trajnostni hrani in kulturi zavednega prehranjevanja, kar se izraža v hrani posameznih dolin. Na Koroškem so v pripravi vznemirljivi kulinarični projekti; na primer, prva turistična ‘slow food’ destinacija na svetu v Ziljski in Lesni dolini.«

Lucio Gomiero, izvršni in generalni direktor Turistične organizacije Furlanije – Julijske krajine je poudaril pomen sodelovanja pri oblikovanju edinstvenih projektov regije: »V regiji Alpe–Adria je mogoče spoznati italijansko, slovansko in germansko kulturo, ki so prepletene v kalejdoskop tradicij, jezikov in ver. Cilj kulinaričnega dogodka revije falstaff je predstaviti uveljavljeno čezmejno sodelovanje prek edinstvenih projektov, kot je 415 kilometrov dolga kolesarska pot Alpe–Adria, prejemnice nagrade v Italiji in Evropi, prav tako pa tudi skozi bogato ponudbo kulinarike in vin. IWINETC, najpomembnejšo mednarodno konferenco o vinskem turizmu, bo marca 2020 gostila Furlanija – Julijska krajina, in ob tem se veselimo sodelovanja s partnerskima deželama, Slovenijo in Koroško.«

V okviru današnjega dogodka bo potekala predstavitev posebne izdaje revije falstaff pod nazivom Special Alpe Adria Magazine 2019, ki v vrsti prispevkov na kar 147 straneh povzema kulinarično uživanje ‘brez meja’ treh destinacij, s poudarkom na širši alpski regiji.

Wolfgang Rosam, izdajatelj in glavni urednik ugledne gastronomske revije falstaff je ob tej priložnosti dejal: »Ker sem se rodil in odraščal na Koroškem, je bila zame medkulturna ideja Alpe–Adria, ko sem se oziral proti jugu, zmeraj prisotna. Pobuda za izvedbo dogodka, kot je večer Alpe–Adria na Dunaju, je odlična promocija kulture te edinstvene regije, ki povezuje tri države s kulinaričnimi doživetji in posebnim pozitivnim pristopom do življenja.«

Več vam je na voljo v medijskem središču.

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič
Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 65

E: livija.kovac@slovenia.info
W: www.slovenia.info

28. 3. 2019

Avtor

Administrator