Kultura

Energije gibanja: kinotečni program od 2. do 7. aprila

Spoštovani, v sklopu programa Slovenskega filmskega arhiva si bomo vtorek, 2. aprila, ob 19. uriogledali sklop petih kratkih filmov z naslovomMed vodami. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Retrospektiva: Andrej Zdravič Ta teden bodo na sporedu še zadnji štirje programi v sklopuretrospektive filmov neodvisnega filmskega avtorja in komponista zvoka Andreja Zdraviča. Vtorek, 2. aprila, ob 21. uribo na ogledRiverglass – V steklu reke(1997), v katerem skozi gibljivo stekleno lečo kristalne reke Sočespoznamo čudežni podvodni svet. Včetrtek, 4. aprila,bodo ob19. urina sporeduFilmski dokumenti, ob21. uripaPonovitve. Retrospektivo bomo vpetek, 5. aprila, ob 21. urizaključili s programom, naslovljenimOcean Cantos(2017/2018), v katerem Andrej Zdravič raziskuje veličastno lepoto in moč oceanov. Na vseh projekcijah bo prisoten tudi avtor.

Animateka/Nova svetloba: Vitez Janoš V aprilski ediciji rubrike Animateka in Nova svetloba si bomo vpetek, 5. aprila, ob 19. uriv Kinoteki ogledali digitalno restavrirano madžarsko klasikoVitez Janoš(Marcel Jankovics, 1973), ki velja za prvi celovečerni animirani film, ki so ga ustvarili na Madžarskem. Film je naročila madžarska vlada ob 150. obletnici rojstva narodnega pesnika SándorjaPetőfija, saj temelji na njegovem klasičnem epuJános vitéz. Restavriranje spektakularne mojstrovine Marcella Jankovicsa je bilo dokončano letos v okviru nacionalnega programa digitalne filmske restavracije Madžarskega filmskega sklada pod vodstvom Madžarskega filmskega arhiva v sodelovanju z Madžarskim filmskim laboratorijem.

Nedeljska matineja (7+): Asterix proti Cezarju Zgodba o majhnem in suhem ter velikem in debelem dvojcu protagonistov je filmski komediji znana vsaj od poznih dvajsetih let prejšnjega stoletja, iz časov Stana in Olia. S podobno dinamiko situacijske in karakterne komike deluje tudi par galskih bojevnikov, stanujoč v majhni vasici na severozahodu Francije.Asterix in Obelix, junaka gomoljastih nosov in živobarvnih pričesk, nas bosta vnedeljo, 7. aprila, ob 17. uriv Kinoteki zabavala v filmuAsterix proti Cezarju(Paul Brizzi, Gaëtan Brizzi, 1985).

Napovedujemo: Kurja polt 6: Freaks * Festival žanrskega filma / 9.–14. april / Slovenska kinoteka& Kinodvor * Od geografsko in žanrsko razgibaneretrospektive “Freaks”in poklona italijanskemu maestruSergiu Martinudo sodobne sekcije z dvema skrajno samosvojima protivojnima epoma in trisom, ki bo poskrbel, da bo zadoščeno tudi polnokrvnim žanrskim apetitom. Ne bodite čudaki in obstranci. Pridružite se fanatičnim ljubiteljem drznega, divjega in drugačnega filma – bodite žanrski friki! Vstopnice so že v prodaji.

Muzejska ploščad Metelkova: Skupna vstopnica * Oglejte si 3 muzeje in predstavo v Kinoteki – za ceno ene vstopnice! * Kulturne inštitucije na muzejski ploščadi Metelkova (Slovenski etnografski muzej,Narodni muzej Slovenije,MG+MSUMinSlovenska kinoteka)do 18. majaponujamo skupno enodnevno vstopnico. Obiskovalec, ki kupi vstopnico v enem izmed treh muzejev na muzejski ploščadi Metelkova (+MSUM, NMS, SEM) ali vstopnico za predstavo v dvorani Slovenske kinoteke na Miklošičevi 28, ima brezplačen vstop v druge omenjene muzejske ustanove na dan nakupa vstopnice. Obiskovalci, ki kupijo vstopnico za večerno predstavo v Slovenski kinoteki, imajo s predložitvijo vstopnice brezplačen vstop v druge tri muzeje tudi naslednji dan.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

2. 4. 2019

Avtor

Administrator