Kultura

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

 

XXXVIII. koncertna sezona/VII. koncert

Orkester Mitteleuropa

Meta Fajdiga, klavir

Marco Guidarini, dirigent

Ponedeljek, 8. april 2019, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V ponedeljek, 8. aprila 2019, bo na predzadnjem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopil simfonični Orkester Mitteleuropa. Če smo ga 28. marca pri nas videli v rock\” izvedbi, ga bomo lahko v ponedeljek občudovali v svoji primarni vlogi orkestra, ki izvrstno poustvarja klasični repertoar. Pod taktirko dirigenta Marca Guidarinija bo tokrat z orkestrom nastopila mlada slovenska pianistka Meta Fajdiga, doma iz Vipave. Program: L. van Beethoven in F. Mendelssohn-Bartholdy. Vabljeni!

Orkester Mitteleuropa je simfonični orkester, ki združuje okrog 50 profesionalnih orkestrašev in deluje kot avtonomna organizacija s sedežem v Palmanovi. Njegovi začetki segajo v leto 2000, ko so občine in province Furlanije – Julijske krajine sprejele dogovor o ustanovitvi orkestra in ga institucionalizirale. Redno nastopa v Italiji in drugod po Evropi, v Tuniziji, Egiptu, Maroku in Turčiji. Je tudi stalen gost Glasbenega bienala v Benetkah in Mittelfesta v Čedadu. Vodili so ga dirigenti mednarodnega slovesa, kot so Niksa Bareza, Dmitri Jurowski, Krzysztof Penderecki, Emilio Pomarico in Vram Tchiftchian. Z njim se predstavljajo ugledni koncertanti, kot so Sergej Krilov, Ramin Bahrami, Louis Lortie, Pepe Romero, Daniel Müller-Schott, Karl Leister, Françoise de Clossey, Mauro Maur, Aleksander Gadžijev. Sodeluje v projektih z Zvezo regionalnih gledališč Furlanije – Julijske krajine, s katero izvajata ambiciozen program promocije glasbe. S konservatoriji in glasbenimi šolami regije ter z Agencijo za zdravstvo Italije pripravlja odmevne interdisciplinarne vsebine za socialno integracijo s pomočjo glasbe in drugih inovativnih dejavnosti, namenjenih mladostnikom. S tržaškim Konservatorijem sodeluje pri študiju dirigiranja. Od leta 2015 s pomočjo Zveze kreditnih bank FJK v Gledališču Gustavo Modena v Palmanovi izvaja lastno koncertno sezono.

Dirigent Marco Guidarini je postal eden izmed najvidnejših dirigentov svoje generacije. Njegov repertoar obsega več kot 70 opernih del in 200 orkestrskih skladb, pod katere se je podpisal kot dirigent. Najprej je diplomiral iz violončela na Konservatoriju v Genovi. Študij dirigiranja pa je zaključil

na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Opravil je tudi diplomo iz primerjalne književnosti (Univerza v Genovi). Debitiral je z orkestrom Opéra de Lyon in na povabilo Johna Elliota Gardinerja postal njegov asistent pri izvedbah oper Falstaff in Le Comte Ory. Dirigiral je na odrih znamenite Metropolitanske opere v New Yorku, v Gledališču Scala v Milanu, Operi Sydney, Bolšoj teatru v Moskvi, Deutsche Oper v Berlinu in Staatsoper v Münchnu. Francija pa je njegova druga država. Med letoma 2001 in 2009 je bil umetniški vodja Filharmoničnega orkestra in orkestra Opernega gledališča v Nici. Je utemeljitelj in umetniški vodja festivala Les Rencontres Musicales de Puteaux, znotraj katerega je ustanovil Mednarodno tekmovanje solopetja Vincenzo Bellini. Redno dirigira vse najpomembnejše italijanske orkestre in gostuje po vsem svetu. Francija ga je odlikovala z zvezdo solidarnosti in medaljo Chevalier des Arts et des Lettres za literarne dosežke.

Meta Fajdiga je študentka svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Scherbakova. V njegovem razredu na Visoki šoli za umetnost v Zürichu zaključuje že drugi, solistični magisterij iz klavirja. Glasbeno znanje je Meti najprej predala pedagoginja Helena Plesničar, temu je sledila diploma na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Tatjane Ognjanovič. Glasbeno znanje je dodatno izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri mednarodno uveljavljenih pianistih. Leta 2016 je postala solistka fundacije OrpheumStiftung, ki mlade glasbenike povezuje z mednarodno priznanimi umetniki in orkestri in jim pomaga k mednarodni uveljavljenosti. Nastopila je na festivalu ArosaMusik Festival skupaj s švicarskim pianistom Oliverjem Schnyderjem. V okviru iste fundacije je leta 2016 gostovala na podelitvi nagrad AwardsNight züriškega filmskega festivala. Za seboj ima vrsto koncertov na odrih po Sloveniji, Italiji, Slovaški, Franciji in Švici. S Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je dvakrat izvedla Lisztov Totentanz in prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Leta 2015 je v St. Moritzu v Švici nastopila z orkestrom Salonorchester St. Moritz, v letu 2016 pa v Ljubljani s komornim orkestrom Alumni. Aktivna je na področju komorne igre. Mlada pianistka je trikratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG in lavreatka mednarodnih tekmovanj (Nikolai Rubinstein – Pariz, 2002, Aleksander Skrjabin – Pariz, 2010, Maria Yudina – Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu. V letu 2015 je nagradam dodala še 2. nagrado

na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in 1. nagrado na tekmovanju, ki ga organizira Marguerite Meister Stiftung (Zürich). Meto Fajdiga so na študijski poti podprle različne fundacije, med drugim tudi podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Vstopnina:

15 € – cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

10 € – znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne, invalide in upokojence.

PROGRAM:

L. van Beethoven (1770-1827):

Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, “Imperator”, op. 73

Allegro

Adagio un poco mosso

Rondò-Allegro

* * *

F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847):

Simfonija št. 5 v d-molu, “Reformacijska”, op. 107

Andante. Allegro con fuoco

Allegro vivace

Andante

Corale: Ein’veste Burg ist unser Gott – Andante con moto. Allegro vivace. Allegro maestoso

Koncertni list

Na razpolago za dodatne informacije in fotografije koncerta

se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

2. 4. 2019

Avtor

Administrator