Splošno

NATURO, 5. MEDNARODNI SEJEM ZELENEGA TURIZMA IN BIVANJA, NAS POVEZUJE Z NARAVO

Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja NATURO povezuje ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Na površini 1.700 m2 predstavlja 135 razstavljavcev iz štirih držav zelene turistične destinacije, doživetja v naravnih zdraviliščih, raziskovanje v krajinskih parkih, ideje za pohodniške in planinske ture, oddih na turističnih kmetijah in razvajanje pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt “Visit Pomurje” ter rekreacijska in turistična raba gozdov.

Predstavljena bo uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje.

Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.

Sejemsko ponudbo bo popestrila Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike.

Obiskovalce bodo razgibavale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni se bodo lahko preizkusili na umetni plezalni steni in tisti, bolj umirjeni s pravilnostjo telesne drže in priporočljivimi vajami. Za vse pa bo zanimiva demonstracija pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

OSEBNA IZKAZNICA 2019

Razstavni prostor skupaj – 1.700m2

Število razstavljavcev – 135

Število sodelujočih držav – 4

Sodelujoče države – Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Madžarska

Razstavni prostor mednarodne razstave starodobnikov “AVTO-MOTO KLASIKA” –5.000 m2

V NATURO!

Sejem NATURO vabi v naravo s predstavitvami ponudbe turističnih društev, občin, lokalnih ponudnikov, pridelovalcev, predelovalcev, vinarjev in turističnih kmetij. Posebej pestro predstavitev pripravljajo Pomurske občine, ki jih združuje tudi skupen projekt “Visit Pomurje”.

Poudarek bo tudi na odnosu turizma, gozda in kulture.

Pestra bo ponudba turističnih prevozov in namestitev, hotelov, zdravilišč, apartmajev, šotorišč ..

Pridelovalci bodo ponujali svoja odlična vina, domače, naravne pridelke in jedi. Na voljo bo obilica peciva, izdelki iz ovčje volne, unikatni leseni izdelki, naravna kozmetika …

K naravnemu bivanju kličeta razstava Čar lesa ter prikaz gradnje iz konopljinega betona.

K električni mobilnosti vabijo električna kolesa, dvokolesniki in skukterji, k še bolj naravni pa kolesa na človeški pogon in ergonomski kolesarski sedeži.

K sonaravni pridelavi in življenju vabijo izmenjevalnica semen, znanja in dobrin, naravni materiali ter pripomočki, kot so zeolit, humus, zastirka, bio lončki, …

V GOSTE NAJBOLJŠIM!

Turistična zveza Slovenije pripravlja osrednjo sejemsko predstavitev. Pod njenim okriljem bodo svojo dejavnost in ponudbo predstavile regijske turistične zveze ter številna lokalna turistična društva iz celotne Slovenije. Prostovoljci bodo poskrbeli za živahno sejemsko vzdušje, predstavljali obiskovalcem kulturne posebnosti ter jim ponujali v pokušnjo izvrstne kulinarične lokalne dobrote. Turistična zveza Slovenije skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije pripravlja za obiskovalce sejma tudi predstavitev 21 tematskih poti (“Naj tematske poti 2018”).

V okviru velike razstave Pomurske turistične zveze in projekta “Visit Pomurje” bodo obiskovalci lahko začutili pisano pomursko podeželje in našli številne razloge za obisk Pomurja. Številni turistični ponudniki jim bodo predstavili možnosti aktivnega preživljanja prostega časa (kolesarjenje, pohodništvo), namige za izlete, pestro kulinarično zakladnico tistih, ki panonske gastronomske užitke ustvarjajo s srcem, aktualne prireditve in novosti. Za obiskovalce pripravljajo tudi veliko nagradnih iger, povezanih z aktivnim oddihom v zeleni destinaciji Pomurje.

Poseben poudarek bo posvečen rekreacijski in turistični rabi gozdov. Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije, Zvezo tabornikov Slovenije ter nekaterimi vladnimi in nevladnimi institucijami, ki so vključene v kodeks “Obisk v naravi”, pripravlja zanimivo razstavo “Turizem, gozd, kultura” ter predstavitev obiskovanja narave in uživanje njenih danosti. Obiskovalci se bodo lahko prepustili meditacijam v gozdu in pripovedovanju zgodb o doživljanju gozda, ki bo potekalo ob tabornem ognju. V okviru Inštituta za gozdno pedagogiko bodo organizirane tudi delavnice Gozdne pedagogike.

S svojo dejavnostjo se bo predstavila Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s planinskimi društvi Meddruštvenega odbora Pomurje. Na planinska doživetja vas bodo vabile planinske koče širom Slovenije. Za dobro razpoloženje na razstavnem prostoru bodo skrbela lokalna planinska društva. Na voljo bodo publikacije Planinske založbe PZS in ostale vsebine planinske dejavnosti.

NARAVNA TRŽNICA NATURO

Ob večjih razstavnih prostorih bo organizirana Tržnica NATURO, na kateri bodo pridelovalci ponujali domače dobrote, kot so vino, med in medeni izdelki, mesni izdelki, suhe mesnine, mlečni izdelki, kruh, marmelade, žganje, kis, naravni sokovi, čaji, suho sadje, vloženine, ekološke moke iz pire, pšenice, enozrnice, ajde, koruze, rži, ajde, khorasan pšenice (kamut), ovsa ter prosa, hladno stiskano bučno, sončnično, repično jedilno olje in bučna semena …

Na voljo bodo ajdovi piškoti, domači veganski piškoti, sadne pite, zdravju prijazna hrana iz lokalnih surovin, čokoladni izdelki, prekmurska in prleška gibanica.

Tu so tudi izdelki iz čiste slovenske ovčje volne, unikatni leseni izdelki, lesene igrače in spominki, vzglavniki z ajdo in sivko, “patchwork izdelki”, šivani izdelki polnjeni s sivko, keramika, nakit, slike in ilustracije.

Manjkali ne bodo ročno izdelani slovenski naravni kozmetični izdelki, naravne kreme za obraz, naravna masla za telo in roke, masažna olja, naravni deodoranti, balzami za ustnice in piling za telo …

ATRAKTIVNE NARAVNE AKTIVNOSTI

Atraktivne bodo dinamične predstavitve aktivne rekreacije v naravi. Plezanja željni obiskovalci se bodo lahko preizkusili na umetni plezalni steni. Seznanili se bodo lahko s pravilnostjo telesne drže in se seznanili s priporočljivimi vajami. Lahko se bodo udeležili demonstracije pravilne nordijske hoje ter se preizkusili v borilnih veščinah in streljanju s trenažerjem.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE

Sejmi NATURO ter LOV in RIBOLOV bodo odprti od petka, 12. do nedelje, 14. aprila 2019 od 9.00 do 18.00 ure.

Za obisk vseh sočasnih prireditev veljajo enotne cene enodnevnih vstopnic:

• odrasli – 5,00 €

• učenci, dijaki, študenti – 2,50 €

• odrasli – skupina nad 20 oseb, upokojenci, lovci, ribiči, planinci (predložiti je treba člansko izkaznico) – 4,00 €

• mladina – skupina nad 20 oseb – 2,00 €

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine.

Parkirnine ni!

OB SEJMU NATURO POTEKATA 11. MEDNARODNI SEJEM LOVSTVA IN RIBIŠTVA TER RAZSTAVA STARODOBNIKOV “AVTO-MOTO KLASIKA”

11. mednarodni sejem lovstva in ribištva ponuja sočasno s sejmom NATURO ugodne nakupe najnovejše opreme, oblačil in obutve za lov ribolov in dejavnosti v naravi, terenska vozila, zanimive razstave ter radožive prireditve.

Mednarodna razstava starodobnikov “AVTO-MOTO KLASIKA” je sočasna prireditev razstavnega in prodajnega značaja, ki je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

DNEVI IN URICE ZA NARAVO

Vsak dan

– plezanje za obiskovalce na umetni plezalni steni / zunaj pred halo B

– pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju / zunaj pred halo B

– gozdna pedagogika / zunaj pred halo B (petek)

– meditacija v gozdnem prostoru – gozdna kopel / hala B, Zeleni oder (petek, sobota)

– predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate / hala B, Zeleni oder

– predstavitve in pogovori z vrhunskimi športniki zaposlenimi v Slovenski vojski ter predstavitev možnosti

vključevanja v Slovensko vojsko / hala B, razstavni prostor Slovenske vojske

– streljanje s trenažerjem / hala B, razstavni prostor Slovenske vojske

– demonstracije nordijske hoje / zunaj pred halo B

– izmenjevalnica semen, znanja in dobrin / hala B, razstavni prostor EKOCI

– turnir pink ponk, izdelava smoothijev / zunaj pred halo B (sobota, nedelja)

Petek, 12. april 2019

9.00 – 12.00 / Zeleni oder v hali B

Meditacije v gozdnem prostoru – gozdna kopel

Vodi: Marija Imperl, Društvo za trajnostni razvoj in osebnostno rast – Institut Treelogy

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

9.00 – 12.00 / Zunaj pred halo B

Pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju

Pripoveduje: Tone Lesnik, Prosilva Slovenije

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

9.00 – 12.00 / Zunaj pred halo B

Gozdna pedagogika

Delavnico vodi: dr. Urša Vilhar, Inštitut za gozdno pedagogiko

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

10.00 / Prireditveni oder v hali A2

Svečano odprtje sejmov NATURO, LOV in RIBOLOV

12.00 – 13.00 / Dvorana 2

Posvet: Trajnostni turizem in rekreacija v gozdu

– Rezultati projekta “Priprava strokovnih izhodišč za turistično in rekreacijsko rabo gozdov” v okviru projekta Ciljnega raziskovalnega programa – CRP “Zagotovimo.si hrano za jutri” / dr. Urša Vilhar, Gozdarski inštitut Slovenije

– Drava Bike – doživetje za vsakim zavojem! / Karmen Razlag, Zavod za turizem Maribor-Pohorje in Uroš Rozman, RRA Koroška

Predavanje o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, predstavitev Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot in predstavitev doživetij, ki jih ponuja kolesarjenje ob reki Dravi. Organizirano kolesarjenje se vsako leto odvija v času Drava Festivala v mesecu juliju, letos med 2. in 7. julijem. Več informacij: www.dravabike.si

– Razprava

Organizatorji: Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod za turizem Maribor-Pohorje in RRA Koroška

Vabljeni: lastniki gozdov, planinska društva, turistična društva, lovske družine, turistični zavodi, LTOji, TICi in širša javnost

13.30 – 15.00 / Dvorana 2

Posvet: Setev, žetev in uporabnost različnih sort industrijske konoplje

– Uvodni pozdrav / predstavnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

– Primernost različnih sort konoplje za setev v prehranske namene in za namen pridelave vlaken /

dr. Barbara Čeh, IHPS

– Potrebne predelave na kombajnu za žetev semena konoplje / prof. dr. Ivan Pahole, Univerza Maribor

– Industrijska konoplja v gradbeništvu / Primož Zorec, CoGreen d.o.o.

– Bioplastika – izziv prihodnosti / Domen Štraser, Evergreen

Organizator: EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije, združenje za trajnostno prihodnost

15.00 – 16.00 / Zunaj pred halo B

Demonstracija nordijske hoje

Organizator: Vinotour Svečina

15.00 – 16.00 / Zeleni oder v hali B

Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate

Organizator: Shotokan Karate Do klub Gornja Radgona

Sobota, 13. april 2019

9.00 – 12.00 / Zunaj pred halo B

Pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju

Pripoveduje: Tone Lesnik, Prosilva Slovenije

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

9.00 – 17.00 / zunaj pred halo B

Zdravo športanje s Klinko (turnir v namiznem tenisu, izdelava sadnih smoothijev)

Organizator: Študentsko-mladinski klub Klinka

10.00 – 11.00 / Zeleni oder v hali B

Meditacije v gozdnem prostoru – gozdna kopel

Vodi: Marija Imperl, Društvo za trajnostni razvoj in osebnostno rast – Institut Treelogy

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

11.00 – 12.00 / Zeleni oder v hali B

Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate

Organizator: Shotokan Karate Do klub Gornja Radgona

11.00 – 12.00 / Dvorana 2

Posvet: Turizem v gozdnem prostoru

Primer dobre prakse “Po sledeh vodomca – Turistično društvo Cer”

Predavata: Jože Prah Zavod za gozdove Slovenije in predstavnik TD Cer

Organizatorji: Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Turistično društvo Cer

Vabljeni: lastniki gozdov, planinska društva, turistična društva, lovske družine, turistični zavodi, LTOji, TICi in širša javnost

12.00 – 14.00 / Zeleni oder v hali B

Brezplačna delavnica in svetovanje: Ocena telesne drže in priporočljive vaje

Vsebina: Ocena telesne drže nam omogoča, da prepoznamo morebitna mišična neravnovesja, ki so lahko vzrok bolečin v hrbtu ali sklepih. Pravočasna sanacija ugotovljenih pomanjkljivosti v telesni drži nam lahko prihrani marsikatero poškodbo ali bolečine. Ob zavedanju nepravilne drže je posameznik veliko bolj pozoren na gibe, ki jih opravlja skozi dan in tako poskrbi za zelo pomembno higieno hrbtenice. Že nekaj minut vadbe na dan med enoličnim delom lahko pripomore k boljši kondiciji telesa, boljši telesni drži ter zmanjšuje zakrčenost in napetost mišic.

Pridite na brezplačno delavnico, kjer vam bo ekipa Fit Z Andrejo ocenila vašo držo in vam pokazala nekaj enostavnih vaj za izboljšanje telesne drže, ki jih lahko opravite doma.

Organizator: Andreja Zrnič – FIT z Andrejo

14.00 – 15.00 / Zeleni oder v hali B

Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate

Organizator: Shotokan Karate Do klub Gornja Radgona

15.00 – 16.00 / Zeleni oder v hali B

Meditacije v gozdnem prostoru – gozdna kopel

Vodi: Marija Imperl, Društvo za trajnostni razvoj in osebnostno rast – Institut Treelogy

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

15.00 – 16.00 / Zunaj pred halo B

Demonstracija nordijske hoje

Organizator: Vinotour Svečina

Nedelja, 19. april 2015

9.00 – 12.00 / Zunaj pred halo B

Pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju

Pripoveduje: Tone Lesnik, Prosilva Slovenije

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

9.00 – 13.00 / zunaj pred halo B

Zdravo športanje s Klinko (turnir v namiznem tenisu, izdelava sadnih smoothijev)

Organizator: Študentsko-mladinski klub Klinka

10.00 – 11.00 / Zeleni oder v hali B

Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate

Organizator: Shotokan Karate Do klub Gornja Radgona

11.00 – 12.00 / Dvorana 2

Posvet: Turistični spominki in darila s področja kulinarike in gastronomije

Predava: dr. Janez Bogataj

Organizator: Turistična zveza Slovenije

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Sloveniji podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021. V projektu kandidature Slovenije za ta naziv sodeluje tudi Turistična zveza Slovenije (TZS) s projektom kulinaričnih in gastronomskih spominkov, ki ga bo izvedla v naslednjih letih za turistične regije Slovenije.

V letu 2019 bo TZS razpisala javni natečaj za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov za Termalno Panonsko Slovenijo. Kulinarični in gastronomski spominki so posebna spominkarska zvrst, ki vključuje živila, jedi in pijače ter kulinarične pripomočke, ustrezno urejene, oblikovane in opremljene za spominkarsko ponudbo. Namen projekta ni samo v razvoju in pestrejši ponudbi te vrste spominkov, temveč tudi v vključitvi najboljših na mednarodno spletno stran, kar bo pomemben prispevek k njihovi razpoznavnosti in prodaji.

Vabljeni: turistična društva, turistični zavodi, LTOji, TICi, ponudniki kulinaričnih in gastronomskih spominkov, rokodelci in širša javnost

11.00 – 12.00 / Zunaj pred halo B

Demonstracija nordijske hoje

Organizator: Vinotour Svečina

14.00 – 15.00 / Zeleni oder v hali B

Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate

Organizator: Shotokan Karate Do klub Gornja Radgona

· Program se dopolnjuje. Organizator si pridržuje pravico do morebitnih sprememb.

________________________

Podrobnejše informacije:

mag. Vesna Dajčman, projektni vodja sejma NATURO, telefon: +386 2/5642 118, e-pošta:

vesna@pomurski-sejem.si

Jana Dimec, projektni vodja sejma LOV, telefon: +386 2/5642 108, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si

3. 4. 2019

Avtor

Administrator