Splošno

ZAGLEDANI V NARAVO S SEJMOM LOVSTVA IN RIBIŠTVA

 

11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva bosta od petka, 12. do nedelje, 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vse to bo na 9.300 kvadratnih metrih razstavnih površin prikazalo 160 razstavljavcev iz 12-ih držav.

Vodilne stanovske in strokovne organizacije pripravljajo zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove.

Lovska zveza Slovenije bo skrbela za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in “Slovenskim lovskim dnevom”.

Ribiška zveza Slovenije bo predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi.

Racoon d.o.o. bo predstavil projekt in izdelke “Slovenski ribiški produkt”.

Zavod za gozdove Slovenije predstavlja evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje, še posebej pa revitalizacijo populacije risa.

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed prikazuje sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.

Prijateljstvo med človekom in psom pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.

Strelska zveza Slovenije omogoča Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa bo tudi zabaven in tekmovalen. Obiskovalci bodo lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V petek bo ob 10.00 svečano odprtje sejma na prireditvenem odru spremljal nastop Lovskega pevskega zbora Medvode, potekale pa bodo tudi zanimive predstavitve lovskih psov s strokovnim komentarjem. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

OSEBNA IZKAZNICA 2019

Razstavni prostor skupaj – m2 9.300

*razstavne hale 6.800

*zunanji prostor 2.500

Število razstavljavcev 160

*domači razstavljavci 113

*tuji razstavljavci 47

Sodelujoče države 12

Neposredni razstavljavci: Slovenija, Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška, Srbija

Razstavni prostor mednarodne razstave starodobnikov “AVTO-MOTO KLASIKA”  5.000 m2

NA LOV IN RIBOLOV!

Obiskovalci bodo lahko izbirali med pestro ponudbo opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi.

Proizvajalci in zastopniki jim bodo ponujali oblačila, obutev, klobuke, pa tudi izdelavo lovskih oblačil in svečanega lovskega kroja po meri.

Videli in kupili bodo lahko lovsko orožje, puške in pištole najboljših blagovnih znamk, lovsko in športno strelivo, brezdimni smodnik, pa tudi unikatne nože in druge kose orožja.

Na voljo bodo vrhunski izdelki s področja lovske in športne optike, nočne in digitalne nočne optike, termalne optike, daljnogledi, strelni daljnogledi, dvogledi, spektivi, daljinomeri, rdeče pike, laserski ojačevalci in drugi optični pripomočki.

V sklopu sejma ribištva bodo razstavljavci ponujali ribiške palice, vrvice, vabe, mreže, specialno obutev in oblačila ter drugo opremo za sladkovodni in morski ribolov.

Na voljo bo oprema za kinologijo, vključno s prehrano in veterinarskimi sredstvi.

Vabili bodo rokodelski, unikatni izdelki iz roževine in lesa ter darilni program.

Med opremo za prosti čas in dejavnosti na prostem bodo vabili nahrbtniki, jakne, brezrokavniki, majice in puloverji, noži, orodje, svetilke, pokrivala, multifunkcijski šali, taktična oprema, šotorska krila, spalne vreče, izdelki za nego usnja, odvračala za divjad, celo testi na borelio in boreliozo za domačo uporabo.

Na ogled in otip bodo terenska ter vozila z nizkimi emisijami uveljavljenih blagovnih znamk.

Vabile bodo najboljše destinacije za lovni in ribiški turizem ter knjižne in filmske novosti iz sveta ribolova.

PREDSTAVITVE KROVNIH STROKOVNIH ORGANIZACIJ

Lovska zveza Slovenije se bo predstavila na osrednjem razstavnem prostoru s poučnimi razstavami in stanovskim dogajanjem. Izpostavili bodo lovsko strelstvo, nakazali 110-letnico revije Lovec, ki bo prihodnje leto, ter sodelovanje v Federaciji evropskih lovskih zvez (FACE). Lovska zveza Slovenije in Strokovno–znanstveni svet pripravljata že 11. Slovenski lovski dan, tradicionalno strokovno srečanje, namenjeno ozaveščanju strokovne in splošne javnosti o pomenu lova in lovstva ter trajnostne rabe naravnih virov. Letošnji posvet na temoSpreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadibo v sklopu Mednarodnega sejma lovstva in ribištva v Gornji Radgoni potekal vsoboto, 13. aprila.

Na sejmu bodo sodelovale tudi lovske organizacije iz tujine.

Ribiška zveza Slovenije bo s svojimi 64 ribiškimi družinami približala širši javnosti dejavnost, povezano z varovanjem voda in ribjega življa. V svoje vrste želijo povabiti čim več ljubiteljev ribolova in neokrnjenega vodnega bogastva ter predstaviti ugodnosti, ki jih prinaša članstvo. Poudarek sejemske razstave bo na ribolovu krapovcev in plenilk in možnostih ribolova na naših rekah in jezerih. Obiskovalcem bo na voljo zloženka s podatki o slovenskih ribolovnih vodah pa tudi brošura o pripravi ribjih jedi iz krapov. Predstavljen bo projekt “Ujemite naravo!”, ki poteka v sodelovanju s Centrom za kartografijo favne in flore in “ribolov na suhem” – kasting. Mlade ribiče bodo povabili k sodelovanju na razpisu za sodelovanje na XXVI. TABORU MLADIH MUHARJEV “JAVORNIŠKI ROVT 2019”.

Zavod za gozdove Slovenije bo predstavil lovišča s posebnim namenom, kar bo zanimivo predvsem za lovce. Vse ljubitelje narave pa bo nagovarjala predstavitev evropskih projektov, v katerih je Zavod za gozdove Slovenije bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje. Projekti, ki so trenutno v ospredju, so: Opazujem varujem (skrb za ohranjanje medvedov), Projekt Eco Karst (izboljševanje gospodarjenja in trajnostnega razvoja kraških naravnih območij), ter LIFE Lynx, katerega temeljni cilj je preprečiti ponovno izumrtje Dinarsko-JV alpske populacije risa in njena dolgoročna ohranitev. Ravno projektu LIFE Lynx bodo na sejmu namenili največ prostora in časa. Vanj je aktivno vključenih 5 držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Slovaška in Romunija). Populacija risa v teh državah je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti je zato treba znižati z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije. V projektu bodo z mednarodnim sodelovanjem doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem preprečili izumrtje naše populacije. Ob tem pa se projekt zavzema tudi za dolgoročno ohranitev risa v našem okolju. Za to si bodo prizadevali z vzpostavitvijo večje podpore javnosti ter z izdelavo upravljavskih orodij, temelječih na znanstvenih dognanjih.

Strelska zveza Slovenije bo predstavila svojo dejavnost na razstavnem prostoru. Obiskovalcem bodo omogočili vadbo na Scatt simulaciji streljanja, ki zelo zanimivo in nazorno prikaže pomike orožja na tarči in morebitne zadetke v trenutku sprožitve strela. Lahko se bodo preizkusili tudi v streljanju z zračnim orožjem ter v streljanju z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed bo predstavila delo sokolarjev, opremo in žive ptice ujede.

Kinološka zveza Slovenije bo na razstavnem prostoru predstavila svoje delovanje, raznolikost članstva in kinoloških disciplin, rodovniško vzrejo, glasilo Kinolog ter druge publikacije.

Lovsko kinološko društvo Maribor bo v soboto organiziralo 14. državno razstavo psov vseh lovskih pasem – CAC RADGONA 2019.

Društvo ljubiteljev ptičarjev bo predstavilo dejavnosti društva, pripomočke ki jih uporabljajo in pse ptičarje.

Projekt Slovenski ribiški produkt se na sejmu RIBOLOV v Gornji Radgoni predstavlja na razstavnem prostoru Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon d.o.o. V projektu so želeli zbrati vse ideje, ki se porajajo ljudem, ki delajo in razmišljajo na področju ribištva, jih vzpodbuditi, motivirati, pomagati najti nove rešitve, ter jih nagraditi za njihovo dosedanje delo. Na ta način želijo obuditi gospodarsko rast s pomočjo domačega znanja in vzpodbujati trajnostno rabo naših naravnih virov in samooskrbo. Prispevati želijo k boljši turistični ponudbi in prepoznavnosti Slovenije v svetu. Zato so akcijo široko zastavili in naleteli na izreden odziv. Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon in Pomurski sejem d.d. bosta v nedeljo sodelujočim v projektu podelila Zlate plakete za nagrajene slovenske ribiške produkte.

MEDNARODNA RAZSTAVA STARODOBNIH VOZIL “AVTO-MOTO KLASIKA”

Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozilže petič prireja razstavo starodobnikov, ki je največja tovrstna razstava v Sloveniji. V hali CPomurskega sejmabodo društva, včlanjena v zvezo iz različnih krajev Slovenije, pa tudi razstavljavci iz tujine postavili na ogled svoja starodobna vozila. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk. Lastniki, ljubitelji starodobnikov, se vedno zelo potrudijo, da s svojo premično tehnično dediščino navdušijo obiskovalce in gledalce. Pričarajo nostalgično razpoloženje za vse tiste, ki se radi spominjajo časov, ko so bile za marsikoga imeti avtomobil le sanje. Na stojnici Zveze SVS v hali C3 bo možno pridobiti vse informacije o načinih ohranjanja starodobnih vozil, o pogojih za včlanitev novih lastnikov ter pridobitvi dokumentov za njihova starodobna vozila. Prikazani bodo konkretni restavratorski postopki na vozilih, ki se nahajajo v fazi obnove. Posebno skrb namenjajo tudi mladim, bodočim lastnikom starodobnih vozil, zato vljudno vabijo na razstavo vse, ki jih zanimajo starodobna vozila in moto tehnika.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE

Sejem LOV, RIBOLOV ter sejem NATURO bosta odprta od petka, 12. do nedelje, 14. aprila 2019 od 9.00 do 18.00 ure.

Za ogled obeh sejmov velja enotna vstopnica.

Cene enodnevnih sejemskih vstopnic:

• odrasli – 5,00 €

• učenci, dijaki, študenti – 2,50 €

• odrasli – skupina nad 20 oseb, upokojenci, lovci, ribiči, planinci (predložiti je treba člansko izkaznico) – 4,00 €

• mladina – skupina nad 20 oseb – 2,00 €

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine.

Parkirnine ni!

BREZSKRBEN, ORGANIZIRAN OGLED SEJMA

Organizatorji so za pripravili vabljiv paket za organiziran obisk sejma, ki vključuje vodenje, prevoz, jutranji prigrizek s toplim napitkom, sejemsko vstopnico in kosilo. Informativne cene v evrih glede na vstopno mesto:

Maribor – 29, Celje – 33, Ljubljana – 34, Kranj – Novo mesto – 35 in Nova Gorica – Koper – 40.

NA LOV IN RIBOLOV PO KOLEDARJU IN URNIKU

12. – 14. april od 9.00 do 18.00 ure

– Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov / prireditveni oder v hali A2

– Predstavitev puškarskega poklica, Puškarstvo Skobir / hala A

– Scatt simulacija streljanja z zračnim orožjem, Strelska zveza Slovenije / hala A

– Streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo, Strelska zveza Slovenije / hala A

– Streljanje z lasersko puško, Puškarstvo Skobir / hala A

– Predstavitev terenskih vozil, Društva A.R.O. Trnje / zunaj pred halo A1

– Projekt “Slovenski ribiški produkt”, Racoon d.o.o. / hala A1

Petek, 12. april 2019

10.00 / prireditveni oder v hali A2

Svečano odprtje sejma

12.00 – 13.00 / prireditveni oder v hali A2

Predstavitev lovskih psov s strokovnim komentarjem

14:00 – 15.00 / prireditveni oder v hali A2

Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov

Sobota, 13. april 2019

9.00 – 15.00 / dvorana 1

Slovenski lovski dan

Tema: Spreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadi

Organizator: Lovska zveza Slovenije (Strokovno znanstveni svet)

9.00 – 16.00 / hala C

Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC

Organizator: Lovsko kinološko društvo Maribor, Kinološka zveza Slovenije

10:00 – 11.00 / prireditveni oder v hali A2

Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov

13:00 – 14.30 / prireditveni oder v hali A2

Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov

Nedelja, 14. april 2019

9.00 – 15.00 / zunaj pred halo A1

Tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe

Organizator: Pomurski sejem, Racoon, LZS

10:00 – 10.30 / prireditveni oder v hali A2

Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov

11.00 / prireditveni oder v hali A2

12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja

Organizator: Lovska zveza Slovenije, ZLD Prekmurje

13.00 – 14.00 / prireditveni oder v hali A2

Predstavitev lovskih psov s strokovnim komentarjem

14:30 – 15.00 / prireditveni oder v hali A2

Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov

15:00 – 15.30 / prireditveni oder v hali A2

Podelitev priznanj “Slovenski ribiški produkt”

15:30 – 16.00 / prireditveni oder v hali A2

Podelitev nagrad ocenjevanja divjačinskih salam

16.00 / prireditveni oder v hali A2

Podelitev priznanj tekmovanja v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe

· Program se dopolnjuje. Organizator si pridržuje pravico do morebitnih sprememb.

Sočasni mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja NATURO, ki si ga bodo lahko ogledali obiskovalci ob enotni ceni vstopnice, bo očaral s številnimi namigi za aktivni oddih v najbolj zelenih turističnih destinacijah. Predstavil bo doživetja v planinah in gozdovih, naravnih zdraviliščih, krajinskih parkih, ideje za pohodniške in planinske ture, oddih na turističnih kmetijah, razvajanje pri kulinaričnih ponudnikih … Posebno pozornost bo namenil projektu “Visit Pomurje” in turistični rabi gozdov.

Mednarodna razstava starodobnikov “AVTO-MOTO KLASIKA”, prireditev razstavnega in prodajnega značaja, bo posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

________________________

Podrobnejše informacije:

Jana Dimec, projektni vodja sejma LOV, telefon: +386 2/5642 108, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Vesna Dajčman, projektni vodja sejma NATURO, telefon: +386 2/5642 118, e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si

3. 4. 2019

Avtor

Administrator