Kozmetika

Razstava 14. Cici umetnije odprta, nagrade podeljene

Spoštovani,2. aprila je bilo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljanio dprtje razstave 14. Cici umetnije, dvanajst najboljših malih ustvarjalcev pa je dobilo tudi nagrade.

Foto: MKZ

Na Cici umetnije,bienalni natečaj revij Ciciban in Cicido, že tretje desetletje prihajajo otroški izdelki iz šol, vrtcev in družin po vsej Sloveniji in tudi od Slovencev na tujem. Letos jih je prispelo več kot 2700,sodelovalo je 70 vrtcev in 88 šol. Na razstavi je na ogled 150 otroških umetnij, ki jih je izbrala strokovna komisija. Dvanajstim razstavljenim delom pa je strokovna komisija dodelila nagrado. Mali ustvarjalci in njihovi mentorji so nagrade prejeli na prireditvi.

Prireditev je povezovalBoštjan Gorenc Pižama,ki je številnim udeležencempovedal tudi nekaj svojih najbolj strašnih pravljic iz revij Ciciban in Cicido, a tako zabavno, da nikogar ni bilo strah.

Na natečaju sodelujejo šole, vrtci in družine iz cele Slovenije in tudi iz tujine. Zato se razstava ne omeji samo na Ljubljano. V Slovenskem etnografskem muzeju bo odprtado 3. maja.Najboljši otroški likovni izdelki bodo v maju razstavljeni šev Pilonovi galeriji v Ajdovščini, konec leta pa v galerijiGrad v Slovenski Bistrici.

Izbor odličnega leposlovja, umetniške ilustracije in glasbe, ki jih odrasli umetniki ustvarijo za otroke, je osnovni gradnik Cicibana in Cicidoja. Med ustvarjalci revij pa so tudi otroci sami. Iz pristnega zanimanja za otroško likovno ustvarjalnost se je v sodelovanju uredništva z Vrtcem Ajdovščina razvil bienalni natečajCici umetnije. Letošnji je že štirinajsti. “Temeljne vrednote Cici umetnij ostajajo tudi v tretjem desetletju enake tistim, zaradi katerih smo natečaj začeli. Pozornost posvečamo samemu ustvarjalnemu procesu, ki izraža otrokov pogled na svet, njegovo igro in domišljijo. Naloga mentorja ni, da ponudi popoln vzorec, po katerem bodo otroci čim hitreje proizvedli čim več “luštkanih” in vpadljivih izdelkov. Ne, njegova vloga je mnogo zahtevnejša. Pripravlja različne materiale, formate, motivacije, orodje in tehnike, jih ponudi otrokom na izbiro, med procesom pa ustvarjanje ves čas tehnično podpira in spodbuja otroke k vztrajnosti in pogumnemu iskanju izvirnih likovnih rešitev. Naj naš natečaj še naprej razširja dobro misel, da je del ustvarjalnega procesa tudi spoznavanje samega sebe, povezano z globokim, plemenitim užitkom, ki vključuje napor,” sta razstavi na pot zapisaliodgovorna urednica Cicibana Slavica Remškar in odgovorna urednica CicidojaMaja Žugič.

 

 

Za informacije:

Ester FidelVodja Službe za odnose z javnostmi

Eester.fidel@mkz.si

M+386 41 740 528

T+386 1 241 3026

4. 4. 2019

Avtor

Administrator