Kultura

Aleksij Kobal: Podtaknjenci slike

 

  1. 4.– 10. 5. 2019

 

Odprtje razstave bo v petek, 12. aprila 2019, ob 20. uri.  

O umetniku in njegovem delu bo spregovoril umetnostni zgodovinar Andrej Medved.

Po dobrih desetih letih se v Mestno galerijo Nova Gorica s samostojno razstavo vrača Aleksij Kobal. Čeprav smo dela umetnika, ki sodi med najvidnejše slikarje srednje generacije, v sklopu skupinskih predstavitev v teh letih pri nas videli že nekajkrat, pa nas z vsakim novim obdobjem, z vsakim novim ciklusom slik, posebej tistimi, ki jih je naslikal v zadnjem letu nemalo preseneča.

Aleksij Kobal ima za seboj obsežen in raznolik slikarski opus, v katerem se vseskozi zrcali neomajna vera v moč in sporočilnost slikarske podobe. »Njegov slog je seveda prepoznaven in je značilen tudi za slikarska dela, ki nastajajo zadnjih pet let, vendar nikakor ne moremo govoriti o kakršnem koli ponavljanju slikovnih vzorcev, ki jih niza in upodablja na svojih platnih. Nikakor ne moremo govoriti o ponavljanju tematike, vsebine in sporočila upodobljenih »objektov«, ki se v velikem številu širijo, zapolnjujejo ali celo »brstijo« v brezzračnem prostoru slike, kot da bi avtor skušal zapolniti (izpolniti, izpopolniti) prostornino naslikane podobe od roba do roba, od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Ti objekti so nekakšni lebdeči mehurji, stekleni baloni ali svetlo temne geometrije, arhitektura, diagonale in premice, ki izražajo nekakšno tesnobo in občutek izgubljenosti. Vendar naslikani objekti zanikajo »praznino« platna, saj iz slike vznikajo svetlobni vrči, vaze in buče in velikanske trombe, ki napovedujejo prihod novega sveta. Nekakšne »cevi«, ujete v arhitektonske mreže, podzemne kletke, zdaj bruhajo čisto svetlobo, figuralni delci teh slik, iz katerih vznikajo plameni in živa luč, pomenijo osvoboditev, veselje, radost in ustvarjalno svobodo, ki jo le stežka primerjamo z deli drugih sodobnih slikarjev. Razstava torej ponuja enkratno doživetje in »odkritje« novega, vedno enigmatičnega Aleksija Kobala,« je zapisal Andrej Medved.

Razstavo Podtaknjenci smo v Mestni galeriji Nova Gorica pripravili v sodelovanju z Galerijo Velenje. »Naj bo ta pomembna razstava priložnost in izziv za nadaljnja povezovanja naših regionalnih galerij, ki že vrsto let v svojem okolju skrbita za vrednotenje slovenske likovne ustvarjalnosti« sta v razstavni katalog, ki je izžel ob tej priložnosti zapisali direktorici Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc, in Festivala Velenje, Barbara Pokorny.

O umetniku:

Aleksij Kobal je bil rojen 23. oktobra 1962 v Kopru. Leta 1986 je diplomiral na Akademiji za

likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Janezu Berniku. Podiplomski študij iz slikarstva je zaključil leta 1993 pri profesorici Metki Krašovec. Za likovno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad, med drugim leta 2016 Nagrado Prešernovega sklada. Živi in dela v Ljubljani, kot svobodni umetnik.

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

+386 5 335 40 15;  G +386 51 209 558

www.mgng.net

www.kulturnidom-ng.si

5. 4. 2019

Avtor

Administrator