Splošno

Drzno, divje in drugačno: kinotečni program od 9. do 14. aprila

Spoštovani, med9. in 14. aprilombo platno Slovenske kinoteke in sosednjega Kinodvora zavzel6. Festival žanrskega filma Kurja polt. V Kinoteki se za festival ogrevamo vtorek, 9. aprila, ob 19. uris projekcijo japonskega filmaCvet mladosti(2017). Brezčasna alegorija nedolžne mladosti in hipnotična, halucinantna in presunljiva pacifistična mojstrovina, pod katero se podpisuje nekonvencionalni filmski vizionar Nobuhiko Obayashi.

Cvet mladosti (Nobuhiko Obayashi, Japonska, 2017)

Retrospektiva: Freaks Družbena deviantnost, psihopatija in biološke anomalije od nekdaj burijo domišljijo žanrskega filma. Njegove zgodbe naseljujejo blazneži, fanatiki, spake in nakaze, v najboljšem primeru čudaki. Letošnja tematska ter geografsko in žanrsko razgibanaretrospektiva “Freaks”prinaša pestro in raznorodno druščino posebnežev, predvsem pa in kot vselej nekaj čistokrvnih kultnih klasik, prezrtih žanrskih biserov in še kakšnega nepogrešljivega odpadnika. V sklopu retrospektive bo v Kinoteki vsredo, 10. aprila, ob 18. urina sporedu kraljica frikovskih likov: veličastna Dyanne Thorne v najbolj vedri in humorni inkarnaciji zloglasne Ilse, kot kratkohlačnaIlsa, čuvajka haremov naftnih šejkov(Don Edmonds, 1976). Oboževalka(Eckhart Schmidt, 1982) vsoboto, 13. aprila, ob 19. uriprinaša še en, nekoliko drugačen obraz fanatizma. Skriti biser zahodnonemške žanrske kinematografije vzame pod drobnogled bolestno romantično obsesijo najstnice.

Oboževalka (Eckhart Schmidt, Zahodna Nemčija, 1982)

V sobotnem kurjepoltnem maratonu boob 21. urina ogled mračna in morasta alegorija fašizmaSteklena kletka(Agustí Villaronga, 1986), ob23.30 uripa sledi ultrakultno delo britanskega horrorjaZa krvnika ni milosti(Michael Reeves, 1968), maščevalni vestern v preobleki ruralne gotske grozljivke, posnet na lokaciji in po navdihu resnične zgodovinske osebnosti Matthewa Hopkinsa.

Za krvnika ni milosti (Michael Reeves, VB, 1968)

Poklon: Sergio Martino Avtor v fokusu sekcije poklon letošnjega festivala Kurja polt je maestroSergio Martino. Kultni režiser italijanske žanrske kinematografije je v dobrih štirih desetletjih filmske kariere ustvaril enega najbolj pisanih opusov: od zgodnjih mondo šokumentarcev in špageti vesternov, prek zloglasnih kanibalskih avantur, postapokaliptičnih akcionerjev in znanstvene fantastike, priljubljenih seksi komedij in političnih krimičev ali poliziottescov, do vrhovnega in najbolj kultnega žanra giallo. “Martino paket” si lahko privoščite včetrtek, 11. aprila. Ob18. uribo na sporedu pregrešna in zamotana giallo zagonetkaTvoja pregreha je zaklenjena soba in le jaz imam ključ(Sergio Martino, 1972), ob20. urisledi prototipski slasherTorzo(Sergio Martino, 1973), za konec pa ob22.30 uriše futuristični akcionerKiborg(Sergio Martino, 1986).

Kiborg (Sergio Martino, Italija, 1986)

Endemični/Štiglic 100: Balada o trobenti in oblaku Letošnja edicija festivala predstavlja tudi novo sekcijoendemični, v kateri bomo odkrivali prvine in tendence žanrskega filma znotraj slovenske in širše jugoslovanske kinematografije. S projekcijo mračnega ekspresionističnega biseraBalada o trobenti in oblaku(France Štiglic, 1961) se bomo vsoboto, 13. aprila, ob 17. uripoklonili stoletnici rojstva velikega slovenskega režiserjaFranceta Štiglicain začeli, kot se šika, z najbolj endemičnim med domačimi žanri – partizanskim filmom. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Lojze Potokar

Balada o trobenti in oblaku (France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1961)

Balangiga: Tuleča divjina * “/…/ žalostinka za nedolžnostjo, liričen in ganljiv testament človeškemu boju za svobodo pred vsako in vsakršno obliko zatiranja. /…/ Silovit in nežen film.” – Francis Joseph Cruz, Rappler * Uporniški poetKhavn De La Cruzse s hipnotičnim filmomBalangiga: Tuleča divjina(2018) vrne k še enemu resničnemu dogodku iz filipinske preteklosti, k zgodovinskemu pokolu, ki ga je leta 1901 nad prebivalstvom v Balangigi zagrešila ameriška vojska. Film proti vojni, halucinanten, brutalen in ganljiv. Projekciji vnedeljo, 14. aprila, ob 19. urisledi pogovor z režiserjem Khavnom De La Cruzom. V sodelovanju s festivalomKino Otok.

Balangiga: Tuleča divjina (Khavn, Filipini, 2018)

Ne bodite čudaki in obstranci. Pridružite se fanatičnim ljubiteljem drznega, divjega in drugačnega filma na festivalu Kurja polt!

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

8. 4. 2019

Avtor

Administrator