Splošno

To nedeljo bo na Kitajskem že 1.000 dirka po vrsti v formuli 1.

Foto: TV3

 

Na 999 dirkah je zmagalo 76 različnih zmagovalcev, zato poznavalce zanima, ali je lahko Leclerc po smoli v? Bahrajnu 77-ti zmagovalec prav na tej dirki ob okroglem jubileju Jubilejno 1.000-to dirko za VN Kitajske si na Tv3 lahko ogledate v nedeljo, 14. aprila ob 8. uri zjutraj, kvalifikacije pa bodo dan prej ob isti uri. Ob tej priložnosti pa smo komentatorjema Dušanu Lukiču in Andražu Zupančiču zastavili nekaj vprašanj.

Ali vaju je presenetil podatek, da bo naslednja dirka že 1.000 po vrsti?

Dušan: Ne, znamo šteti. Šalo na stran: kdor ve, da je formula 1 stara že skoraj 7 desetletij, seveda ni presenečen, je pa res, da je to ogromna številka in si človek kar malo težko predstavlja, koliko zgodovine je to.

Andraž: Niti nisem presenečen, čas teče hitro, sezone si sledijo ena za drugo, in verjetno nihče vse do zdaj ni niti razmišljal o tem jubileju. Ki pa pride, z marketinškega vidika, še kako prav.

Mislite, da so ob rojstvu formule pričakovali, da se bodo dirke tako prijele?

Dušan: Verjetno o tem niso niti razmišljali, saj so bili tisto manj po uspehu in denarju hlastajoči časi.

Andraž: Tudi sam močno dvomim, da je kdo o tem takrat razmišljal; bolj so se ukvarjali z vsako dirko in sezono posebej in bili veseli, da so se dirke odvijale. Nekajkrat je bila F1 že zelo na koncu, spomnimo se bojkotov ekip in dirk ki niso štele za prvenstvo. A zares je ta šport zadihal šele z Ecclestonom.

Katere so največje razlike med prvo dirko in temi zdaj?

Dušan: Razen tega, da se na obeh najboljši dirkači merijo za zmago, so razlike ogromne. Od

tehnike, do količne denarja in sponzorjev, varnosti avtomobilov in dirkališč. Čisto neprimerljivo je.

Andraž: To je res neprimerljivo, nekoč so dirkali zanesenjaki, garažisti, danes in že nekaj časa je, pa je to ogromen posel. Nekdo iz 1950 danes ne bi prepoznal formulo 1 v nobenem detajlu. Razen da se dirka na polno in da je zdaj vse skupaj bolj varno, ne glede na vse.

Kakšna so pričakovanja od 1.000 dirke? Bodo organizatorji morda poskrbeli za kakšna presenečenja?

Dušan. Glede na to, da je dirka na Kitajsakem, pričakujem vsaj hudo velik ognjemet.

Sicer pa dobro skrivajo, ampak zna biti tam kar nekaj starih avtomobilov in podobno.

Andraž: Sam nimam posebnih pričakovanj. Dirka bo kot vse ostale, mislim, da bodo že na naslednji vsi pozabili na ta jubilej, ker nimajo časa razmišljati o 2000 dirki. Verjetno bo, a kaj posebnega niti ne pričakujem, drugače bi bilo, če bi bila dirka na katerem od tradicionalnih dirkališč. Se pa pustim presenetiti, vesel bom, če bo kaj zanimivega.

 

Sonja Javornik

stiki z javnostmi TV3

8. 4. 2019

Avtor

Administrator