Splošno

Lego kocke dunajskega Pogrebnega muzeja za lažje razumevanje smrti

 

Dunajski Pogrebni muzej je ta teden predstavil nove lego kocke, ki jih podpira tudi Dunajsko deželno združenje za psihoterapijo. Za pobližje spoznavanje s pogrebno kulturo in smrtjo so tokrat pripravili krematorij, grob z nagrobnikom, pogrebno kočijo in žalujočo družino iz lego kock.

Pogrebni muzej na osrednjem dunajskem pokopališču že od leta 1967 predstavlja zgodovino dunajske žalne in pokopališke kulture, hkrati pa se na nekoliko nenavaden način soočajo s temo smrti. Med njegove prodajne uspešnice sodijo namreč tudi posebne lego kocke. Ta teden je muzej predstavil novo kolekcijo lego kock, katerih pomen priznava tudi Dunajsko deželno združenje za psihoterapijo. Medtem ko sta pogrebni tramvaj in pogrebno vozilo že klasika v muzejski ponudbi in jih razpošiljajo na vse konce sveta, so tokrat ponudbo nekoliko razširili. Med novostmi je lego grob z nagrobnikom, lego bager in bagerist, goreča lego krematorijska peč, lego mrtvaška kočija in žalujoča družina iz lego kock, ki jo sestavljajo mama, oče, otrok, umrli in okostnjak.

“S temi izdelki je mogočetemo smrti razumljivo predstaviti. Glavno vprašanje je bilo, kako pomagati otrokom pri premagovanju psihični situacij. Novi lego izdelki lahko pogovor olajšajo. S pomočjo krematorija lahko tako skozi igro razložimo, kaj se na primer zgodi z ljubljenim dedkom pri upepelitvi ali s pomočjo lego groba predstavimo, kako poteka pogrebna slovesnost,” je povedal Markus Pinter, direktor podjetja Pogrebne storitve in pokopališča mesta Dunaj.

Nove izdelke podpirajo tudi terapevti, saj lahko igračepri žalovanju kot preventiva ali kot podpora terapiji otrok in njihovih staršev nudijo dodaten način izraza. Tukaj je zelo pomembna vizualna predstavitev dogodkov, saj se znajo otroci na simbolični ravni zelo dobro in kreativno izražati. “Vsekakor si lahko predstavljam, da bodo nove igračedunajskega Pogrebnega muzeja našle svoje mesto v marsikateri psihoterapevtski ordinaciji za otroke,” je prepričana Michaela A. Tomek z Dunajskega deželnega združenja za psihoterapijo.

Fotografije:

 

 

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 41 275 210

Emravlje@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

9. 4. 2019

Avtor

Administrator