Kultura

Nova razstava v štanjelski galeriji

SPOROČILO ZA MEDIJE

Spoštovani,

Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu, ki je lansko leto praznovala 30-letnico svojega delovanja, v tem tednu odpira novo razstavo, ki povezuje tri ključne umetnike Krasa. Na videz nepovezljive ustvarjal-ne poti so se križale na najrazličnejše načine, največji skupni imenovalec pa je Kras, pokrajina, iz katere so črpali navdih in jo kulturno neizbrisno zaznamovali.

V organizaciji razstave z naslovom MAGIČNOST PROSTORA so se prepletla tri kraška razstavišča: Galerija Avgusta Černigoja, Kosovelova soba (Ljudska univerza Sežana) in Galerija Lojzeta Spacala. Nastala je kulturna pot med Lipico, Sežano in Štanjelom, ob kateri želimo v prihodnosti vzpostaviti nove oblike sodelovanja in kulturno-turističnega dogajanja.

 

Vabljeni, da se nam pridružite na otvoritvi osrednje razstave, ki bo v soboto, 13. aprila 2019, ob 16. uri, v Gradu Štanjel.

 

V kratkem kulturnem programu bodo sodelovali avtorji postavitve, popestrili pa ga bodo učenci GŠ Sežana s tolkalno skupino pod vodstvom Matije Tavčarja. Po otvoritvi bo sledilo  vodenje po razstavi, ki prinaša nove interpretacijske vezi med predstavljenimi avtorji.

Pri povezovanju zapuščine Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala ter razstavišč, v katerih jih lahko pobliže spoznamo, so poleg Javnega zavoda Komenski Kras kot glavnega organizatorja sodelovali Holding Kobilarna Lipica, d. o. o., Goriški muzej, Ljudska univerza Sežana, Galerija Prešernovih nagrajencev, Martin Spacal, KB1909 S.p.A., Kulturni dom Alberta Sirka iz Križa ter drugi posamezniki in organizacije.

Avtorji postavitve so  mag. Marko Arnež (programski vodja razstave), dr. Nelida Nemec, mag. Davor Kernel (Goriški muzej), Marko Tušek, Mateja Kralj (Ljudska Univerza Sežana), Martin Spacal, Franco Vecchiet, Barbara Božičnik (Holding Kobilarna Lipica, d. o. o.) ter Polona Abram (Javni zavod Komenski Kras).

Oblikovanje celostne podobe razstave: Marko Tušek

Osrednja razstava je odprta v Galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelu, od 13. aprila 2019 do 30. marca 2020. V tem času bodo obiskovalci del ustvarjalnega prepleta vseh treh umetnikov lahko doživeli tudi v Galeriji Avgusta Černigoja v Lipici in Kosovelovi sobi v Sežani. Vabljeni k ogledu.

Za pomoč pri uresničitvi se zahvaljujemo Sponzorju KB1909 S.p.A. in direktorju Borisu Pericu, Kosovelovi domačiji iz Tomaja in skrbnici Dragici Sosič ter številnim institucijam in posameznikom, ki so nam pomagali.

 

Polona Abram

direktorica

 

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

M: +386 70 820 531

@: polona.abram@stanjel.eu

W: www.stanjel.eu

 

9. 4. 2019

Avtor

Administrator