Avtomobilizem

Volkswagen po Hamburgu vozi popolnoma avtomatizirano

 

 

Prve testne vožnje pod realnimi pogoji v nemškem velemestu

Skupina posebej opremljenih e-Golfov1 za popolnoma avtomatizirano vožnjo do 4. stopnje

Pobuda je del strateškega partnerstva za mobilnost v hanzeatskem mestu

Axel Heinrich, vodja koncernskega oddelka za raziskave: “Testne vožnje v urbanem prostoru nam nudijo odlične možnosti za nadaljnji razvoj avtomatizirane vožnje.”

 

Hamburg/Wolfsburg (Nemčija), 3. april 2019 – Koncern Volkswagen v javnem mestnem prometu v mestu Hamburg preizkuša avtomatizirana vozila. Na ta način bo Volkswagen pod realnimi pogoji v nemškem velemestu prvič testiral avtomatizirano vožnjo do 4. stopnje. Skupina petih vozil e-Golf, ki so opremljena z laserskimi čitalniki, kamerami, ultrazvočnimi senzorji in radarji, v hanzeatskem mestu že vozi po trikilometrskem odseku testne proge za avtomatizirano in povezano vožnjo (TAVF). Rezultati voženj, ki jih koncern­ski oddelek za raziskave stalno analiza, pri čemer upoštevajo določila za varstvo osebnih podatkov,  naj bi uporabili za številne koncernske raziskovalne projekte s področja avtonomne vožnje, za preizkušanje servisnih storitev po meri strank in za optimizacijo individualnega prometa.

 

 

Volkswagen s posebej opremljenimi e-Golfi v Hamburgu preizkuša popolnoma avtomatizirano vožnjo

Axel Heinrich, vodja koncernskega oddelka za raziskave:

“Pri testiranjih so v središču tako tehnične možnosti kot tudi zahteve glede mestne infrastrukture. Če namreč želimo, da bo vožnja z avtomobilom v prihodnosti še bolj varna in udobna, ni dovolj, da postanejo avtomobili avtonomni in bolj pametni, temveč morajo tudi mesta ponuditi digitalni ekosistem, v katerem bodo avtomobili lahko komunicirali s semaforji in sistemi za usmerjanje prometa ter tudi med seboj.”

 

V hamburškem Cityju trenutno nastaja devet kilometrov dolga testna proga za avtomatizirano in povezano vožnjo

 

(TAFV), ki naj bi bila do konca zgrajena leta 2020. Svobodno hanzeatsko mesto Hamburg bo v ta namen semaforje sukcesivno prilagodilo za komunikacijo infrastruktura–vozilo (I2V) in vozilo–infrastruktura (V2I).  Volkswagen in Hamburg bosta s tem naredila pomemben korak v smeri nadaljnje optimizacije prometnega toka z digitalizacijo in celovito uporabo avtomatizirane vožnje na območju mesta.

 

 

Michael Westhagemann, hamburški senator za področje gospodarstva, prometa in inovacij: “Čez dve leti in pol bo Hamburg gostil svetovni kongres za inteligentne prometne sisteme (ITS).

Na njem bo pomembno vlogo imela avtomatizirana vožnja. Veseli me, da smo z našim strateškim partnerjem Volkswagnom že pridobili prvega uporabnika naše testne proge. Mesto Hamburg bomo uveljavili kot model za inteligentno mobilnost in leta 2021 bomo svetovni javnosti predstavili številne inovativne projekte mobilnosti.”

 

Vozila e-Golf, ki so jih opremili v oddelku za raziskave koncerna Volkswagen, imajo vsak po enajst laserskih čitalnikov, sedem radarjev in 14 kamer. Pri rednih testnih vožnjah, ki trajajo tudi po več ur, se vsako minuto izmenja do pet gigabajtov podatkov.  Zato je v prtljažniku takšnega e-Golfa integri­ran procesor z močjo, ki ustreza okrog 15 prenosnim računalnikom. Ta velikanska procesna moč in precizna senzorska tehnika zagotavljata, da vozilo v tekočem prometu na najmanjših razdaljah in v nekaj milisekundah zazna pešce, kolesarje, druge avtomobile, križišča, prednostni promet, parkirana vozila in menjavanje voznih pasov. Kljub raznolikim in kompleksnim informacijam mora umetna inteligenca avtomobilske programske opreme zaznati in se odzvati na vse relevantne objekte, pri čemer ne sme sprožati lažnih alarmov. Pri tem se uporabljajo različni pristopi umetne inteligence:  med drugim globoko učenje, nevronske mreže in postopki prepoznavanja vzorcev.

 

Iz varnostnih razlogov sedi med testnimi vožnjami v Hamburgu za volanom ves čas posebej uspo­sob­ljen testni voznik, ki stalno preverja vse vozne funkcije in po potrebi lahko poseže. Poleg tega so upoštevani vsi vidiki določil za varstvo osebnih podatkov.

 

Da bi dosegli funkcionalnost avtomatizirane vožnje za javne ceste – vse tja do avtonomne vožnje 5. stopnje, Volkswagnov koncernski oddelek za raziskave sodeluje z vsemi znamkami in relevantnimi področji v koncernu.  Rezultati tega projekta bodo tako sukcesivno vključeni v nadaljnje raziskovalne in razvojne pobude. Cilj je, da bi strankam v nekaj letih lahko ponudili avtonomni transport blaga in oseb v javnem prostoru.  To bo trajno pripomoglo k izboljšanju prometnega toka in varnosti v cestnem prometu. Vendar pa avtonomna vožnja brez varnostnega voznika v javnem cestnem prometu zahteva tudi spremembo pravnega okvirja in postavitev potrebne infrastrukture.

 

Posamezne stopnje avtomatizirane vožnje so naslednje:

  1. stopnja: asistirana vožnja

Primer: ACC (avtomatsko uravnavanje razdalje)
2. stopnja: delno avtomatizirana vožnja

Primer: Travel Assist (kombinirano uravnavanje razdalje in vodenje po voznem pasu)
3. stopnja: visoko avtomatizirana vožnja

Primer: pilot za zastoje

  1. stopnja: popolnoma avtomatizirana vožnja
    Primer: pilot za avtohiše
  2. stopnja: avtonomna vožnja

 

 

Primer: prevoz povsem brez voznika

 

 

To besedilo ter fotografije in nadaljnje gradivo lahko najdete na naslovu: www.volkswagen-newsroom.com

 

1) e-Golf – poraba električne energije, kWh/100 km, kombinirana: od 14,1 (s 17-palčnimi platišči) do 13,2 (s 16-palčnimi platišči); emisija CO₂, g/km:,kombinirana: 0.

 

 

Volkswagen AG

Korporativno komuniciranje | Vodja

Kontakt Dr. Marc Langendorf

Telefon +49-53 61-9-344 74

E-mail marc.langendorf@volkswagen.de | www.volkswagen-newsroom.com

Volkswagen AG

Korporativno komuniciranje | Namestnik vodje Kontakt Dr. Christoph Ludewig

Telefon +49-53 61-9-875 75

E-mail christoph.ludewig@volkswagen.de | www.volkswagen-newsroom.com

10. 4. 2019

Avtor

Administrator