Zdravstvo

Obvestilo za medije – prispevki v medijih o smrti dečka

Pojasnilo na prispevke v medijih o smrti dečka

Spoštovani,

v medijih se pojavljajo članki z alarmantnimi naslovi, kot je “Ubili so mi sina”, o smrti dečka, ki je umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na Kliniki za pediatrijo. V zvezi s tem bi želeli staršem ponovno izreči globoko sožalje ob smrti sina, ki je bolehal za redko boleznijo, kar je najprej po dogodku storil lečeči zdravnik in vse medicinske sestre, ter nato še ostali zdravniki, ko so skupaj ponovno večkrat poskušali očetu razložiti potek bolezni in verjetne razloge za smrt.

Sedanje izjave v medijih pa razumemo kot odraz hude bolečine in stiske očeta ob izgubi. Predstojnica Klinike za pediatrijo je vodstvu UKC Maribor predlagala, da odredi interni strokovni nadzor za objektiven pregled poteka zdravljenja, ki so ga izvedle osebe z najvišjo strokovnostjo v naši instituciji. Izredni strokovni nadzor je bil odrejen 19. 3. 2018 in zaključen 26. 4. 2018. V okviru le-tega je komisija poudarila, da je zdravljenje pri pacientu potekalo v vseh fazah zdravljenja in diagnostike v skladu z doktrino in z vso skrbnostjo ter pazljivostjo; prav tako je komisija menila, da so bili izvedeni vsi priporočeni ukrepi.

Zavedati se moramo, da se pri svojem delu srečujemo tudi s primeri, ko navkljub vsem našim naporom in strokovnim ukrepom ter prizadevanju staršev otrok umre. In v takih primerih je zelo težko tudi celotni zdravstveni ekipi, še posebej, če se jih v javnosti predstavlja kot malomarne in nestrokovne, še preden je nesporno ugotovljeno dejansko stanje. Osebno in javno izpostavljanje prizadetih v takšnih primerih je podobno uličnemu linču, katerega posledic ni mogoče popraviti, tudi če se kasneje v postopkih izkaže, da so ravnali povsem strokovno in pravilno ter po najboljših močeh. Popolnoma neumestno je tudi javno izražanje groženj osebam, ki so bile vpletene pri zdravljenju bolnikov.

Ob delovnih in medijskih pritiskih se varnost bolnikov zmanjša, saj takšen način vodi v to, da je vedno manj delujočih zdravnikov, ki najtežje delo še želijo opravljati. Temu v prid govorijo podatki o odhodu številnih kolegov iz enot intenzivne terapije.

Vodstvo UKC Maribor

Kontaktni podatki:

Center za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor

Telefon: 02 321 28 13

Elektronski naslov: javnosti@ukc-mb.si

www.ukc-mb.si

12. 4. 2019

Avtor

Administrator