Turizem

Slovenija se na sejmu Seatrade Cruise Global predstavlja kot privlačna sredozemska destinacija za 5-zvezdična doživetja 


Na fotografiji (od leve proti desni): Janez Maček, direktor Atlasexpress d.o.o., Jana Tolja, svetovalka župana Mestne občine Koper, mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor NOMAGO d.o.o., Ivan Tratnik, direktor Istranka d.o.o, Bojan Babič, dir. potniškega terminala Koper, Bojan Žiberna, Istranka d.o.o. in Aljoša Ota, STO.

Miami, ZDA, 11. april 2019 – Danes se zaključuje tradicionalni Seatrade Cruise Globalv Miamiju, največja in najbolj prepoznavna borza s področja potniškega ladijskega turizma na svetu, na kateri se tudi letos kot ena bolj perspektivnih destinacij v Evropi predstavlja Slovenija oz. Koper pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO), Luke Koper in Mestne Občine Koper. 

Sejma Seatrade Cruise Global se udeležujejo predstavniki ključnih deležnikov navtičnega turizma: ladjarji, ladjedelnice, pristanišča, organizatorji potovanj in izletov ter predstavniki lokalnih in nacionalnih turističnih združenj. Že štirinajsto leto zapored se sejma udeležujejo tudi predstavniki iz Slovenije, v letošnjem letu Slovenska turistična organizacija (STO), Mestna občina Koper, Luka Koper, turistični agenciji Atlas Express in Istranka, Nomago, Turistično združenje Portorož in ladijska agencija Centralog.

»Slovenija se na sejmu Seatrade Cruise Global predstavlja kot edinstvena butična destinacija tudi za najzahtevnejše goste. Slovenija tudi v segmentu luksuznega navtičnega turizma postaja vse bolj prepoznavna in zaželena destinacija, še posebej zaradi raznolikosti ponudbe, visoke kakovosti ponudbe in trajnostne zaveze destinacije. Slovenija ima na področju potniškega ladijskega turizma še veliko priložnosti, nenazadnje je Sredozemlje druga največja globalna ciljna destinacija s 17-odstotnim tržnim deležem navtičnega potniškega prometa«, izpostavlja Aljoša Ota, direktor predstavništva STO v Italiji.

V Kopru v letošnjem letu pričakujejo okoli 70 prihodov ladij z okoli 100.000 potniki. Največ prihodov bo junija, julija in oktobra, prvič pa bo pristalo tudi 9 novih ladij.

»Rezervacije ladjarjev za letošnjo sezono in prihodnja tri leta so obetavne. Letos bomo privezali potniške ladje v povprečju tri na teden oziroma vsak vikend. Napovedani so tudi novi ladjarji, in sicer najvišjega cenovnega razreda, kar pomeni, da imamo res kvaliteten produkt«, je ob robu sejma dejal vodja potniškega terminala v Luki Koper, Bojan Babič.

»Koper v križarjenju ni več neznanka. Mestna občina Koper bo še naprej podpirala razvoj dejavnosti križarjenja v Kopru. Tudi z željo, da bi se potniki lahko v Kopru vkrcali na potovanje«, dodaja Jana Tolja, svetovalka župana Mestne občine Koper.

»Sidrišče pred Piranom je vse bolj atraktivno in zanimivo za ladjarje. Prizadevamo si še izboljšati produkt in ga postaviti na najvišji nivo za najvišji segment ladjarjev. Piran je biser severnega Jadrana in tako ga moramo predstaviti«, poudarja Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Slovenija je za potniški ladijski turizem vse bolj prepoznavna in privlačna destinacija, ki jo odlikuje raznolika in kakovostna ponudba, ki goste navdušuje s pristnimi doživetji, z osebnim pristopom in avtentičnostjo, ter kulturno dediščino in tradicijo. Ladijske potnike v Sloveniji navdušujejo avtentična doživetja, še posebej gastronomija, ki jo odlikuje ponudba lokalnih sestavin, vrhunskih vin in pristnih kulinaričnih doživetij. Ladjarji Sloveniji oziroma Kopru priznavajo tudi številne prednosti pred drugimi pristanišči severnega Jadrana, predvsem na osnovi kakovostnih storitev, ki se lahko primerjajo ali presegajo storitve številnih evropskih destinacij. Med prednostmi izstopajo tudi urejenost in čistost okolice ter dostopnost – bližina starega mestnega jedra Kopra, ki je v neposredni bližini potniškega terminala.

Tudi sicer ladjarski potniški turizem beleži pozitivne rezultate. Trend rasti števila potnikov, tako na svetovnem kot tudi na evropskem trgu, se bo po napovedih nadaljeval tudi v prihodnjih letih. V lanskem letu je s potniškimi ladjami po svetu potovalo kar 28 milijonov potnikov, od tega 7 milijonov Evropejcev. Sredozemlje ostaja še vedno druga največja globalna ciljna destinacija s 17 % svetovnega potniškega prometa, takoj za Karibi, ki s 35 % zasedajo prvo mesto lestvice.

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič
Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 65

E: livija.kovac@slovenia.info
W: www.slovenia.info

12. 4. 2019

Avtor

Administrator