Kultura

Živeti sanje: kinotečni program od 16. do 20. aprila

Spoštovani, vtorek, 16. aprila, ob 18. urisi lahko na tradicionalnem večeru Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS na platnu Slovenske kinoteke ogledate sklop kratkih filmovMilana Ljubića.

Orden (Milan Ljubić, Slovenija (Jugoslavija), 1968)

Kino Ekran #16: Jezdec RubrikaKino Ekranvtorek, 16. aprila, ob 20. urina kinotečno platno prinaša enega najlepših filmov preteklega leta.Jezdec(Chloé Zhao, 2017), sodoben odmev zgodovine Divjega zahoda in pristen prikaz življenja v rezervatu, lahkotno prehaja okvire fikcije in dokumentarnosti, mita in resnice ter ustvarja novo dimenzijo, v kateri se nasprotja združujejo v čutno poezijo realnosti. Projekciji sledi razprava. V sodelovanju zrevijo Ekran.

Jezdec (Chloé Zhao, ZDA, 2017)

Boris Cavazza 80! Vsredo, 17. aprila, ob 20. urivas vabimo v Slovensko kinoteko na praznovanje rojstnega dne znamenitega igralca in prvaka slovenske filmske igre, Borisa Cavazze. Svečano obletnico bomo obeležili s projekcijo filmaKormoran(Anton Tomašič, 1986), za katerega je Boris Cavazza napisal scenarij, v filmu pa odigral tudi glavno vlogo. Zgodba o mornarju Maksu, ki se znajde v občutljivem življenjskem obdobju in poskuša na kopnem ustvariti temelje za novo življenje, je pretresljiva drama o razdiralni moči alkohola in lastnih pričakovanj.

D-day: dan za dokumentarec: Zgodba gospoda P. F. Skrivnostni, šarmantni gospod P. F., protagonist celovečernega dokumentarnega filmaZgodba gospoda P. F.(Karpo Godina, 2002), je športnik, izumitelj, lastnik prek 400 patentov in svetovljan, ki mu življenje v mondenih evropskih središčih ni bilo tuje. Njegova zvedavost in svetovljanski duh sta ga kmalu zvabila v Švico, kjer se je znašel med evropsko bogataško smetano. Film bo na sporeduv četrtek, 18. aprila, ob 19. uri.V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Zgodba gospoda P. F. (Karpo Godina, Slovenija, 2002)

Kultivator: Nepovratno & Brezglavi jezdec V sklopu rubrike Kutivator bo včetrtek, 18. aprila, ob 21. urina sporeduNepovratno(Gaspar Noé, 2002), v katerem blestijo Vincent Cassel, Albert Dupontel in Monica Bellucci.

Nepovratno (Gaspar Noé, Francija, 2002)

Vpetek, 20. aprila, ob 20. uripa se nam bodo na projekciji filmaBrezglavi jezdec(Tim Burton, 1999) pridružili članipodkasta O.B.O.D. Podkast O.B.O.D. je podkast o žanru v filmski, televizijski in/ali knjižni obliki. Njegovi agentje so vizualni umetnik, filmski kritik Igor Harb in profesionalni bralec Aljoša Haralamov. Na podkastu v živo bodo film postavili v kontekst opusa režiserja Tima Burtona in analizirali njegovo samosvojo estetiko, zaradi katere Burton velja za enega največjih filmskih pravljičarjev današnjega časa.

Brezglavi jezdec (Tim Burton, ZDA, 1999)

(Sko)mine: film presenečenja po izboru Andraža Jeriča Pričujoča rubrika se je materializirala iz posebnih skomin, iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara v kolektivnem spominu ostale zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo(sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak stečeskozi projektor. Za ceno ene vstopnice film gledata dva.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

15. 4. 2019

Avtor

Administrator