Kultura

10 LET FESTIVALA SCENA

Avtor priloženih fotografij: Rok Zorc / Društvo IndiJanez

 

Tradicionalni FESTIVAL SCENA 2019 bo ta velikonočni vikend na ŠTUK-u praznoval svojo 10. obletnico.

(Maribor, 16. 4. 2019) Društvo IndiJanez in mariborski glasbeniki organizirajo FESTIVAL SCENA 2019, ki bo potekal 19., 20. in 21. aprila na ŠTUK-u v Mariboru. V treh dneh bo nastopilo 18 lokalnih glasbenih skupin različnih žanrov. Vstopnine ne bo.

Že deseto leto zapored bodo velikonočni prazniki v Mariboru potekali v pravem festivalskem vzdušju. Od petka, 19. do nedelje, 21. aprila bo na mariborskem ŠTUK-u potekal FESTIVAL SCENA 2019. Festival, ki se je leta 2010 začel kot pilotni projekt evidentiranja in predstavitve mariborske ter okoliške glasbene scene, je v teh letih gostil preko 200 nastopov lokalnih, tako bolj kot manj uveljavljenih glasbenih skupin. Letos se je na razpis festivala prijavilo 28 skupin, od tega pa jih bo na ŠTUK-u nastopilo 18. Vsaka skupina bo imela za nastop na voljo 30min. Vsak dan se bodo koncerti začeli točno ob 21. uri.

FESTIVAL SCENA, projekt Društva IndiJanez in mariborskih bendov je tri-dnevni glasbeni festival, ki se odvija v dvorani ŠTUK ali MC PEKARNI, tradicionalno na velikonočni konec tedna. Kot neprofiten festival (prost vstop) je v interesu širše družbene skupnosti, saj motivira glasbene skupine k razvoju in javnemu delovanju, predstavlja aktualno glasbeno sceno, povezuje akterje, vzpodbuja sodelovanje, prenos znanja in glasbeno ustvarjanje ter omogoča uveljavljanje ustvarjalcev na glasbeni sceni.

Festival poteka v netekmovalnem okolju (razlika od sorodnih festivalov) kot edini revijalni glasbeni festival v štajerski regiji in omogoča več kot stotim glasbenim ustvarjalcem predstavitev širši publiki (format 30 minutnih koncertov). Namenjen je spodbujanju oz. krepitvi aktualne lokalne glasbene scene ter posledično dopolnitvi kulturno-umetniške scene v mestu (kjer sicer glasbena ponudba zajema večinoma uveljavljene glasbenike) in ohranitvi raznolikih glasbenih žanrov, ki so pogosto vezani na subkulturne tokove. Hkrati skrbi za pretok in promocijo neuveljavljenih izvajalcev, za mreženje in izmenjavo informacij med glasbenimi akterji, spodbuja glasbena sodelovanja in vidno glasbeno udejstvovanje oz. kulturno ustvarjanje. Gre za pomemben festival v občini, namenjen razvoju in prezentaciji ter promociji lokalnih glasbenih skupin in njihovega avtorskega ustvarjanja.

Ramiz Derlić, predsednik Društva IndiJanez: “Festival izhaja iz lokalnega stanja, ki kaže na visoko število relativno izoliranih glasbenih ustvarjalcev. Festival tako odgovarja na potrebe glasbenih ustvarjalcev, ki jih je v okolici Maribora izjemno veliko. Vsako leto jih namreč zabeležimo več kot sto delujočih. Glasbeniki imajo večinoma slabe pogoje ustvarjanja, to je ovira, ki jo sami sicer iznajdljivo premeščajo, njihovo umetniško delovanje pa pogosto zamre zaradi malo možnosti nastopanja in predstavljanja svojih del. Festival Scena jim omogoča javno prepoznavnost, za mnoge prve izkušnje nastopanja na odru, kjer so prisotni vsi parametri odrskega nastopa, npr. tehniki, monitoring, osvetljava, ipd.

Festival se angažira tudi kot festival, ki preko glasbenih ustvarjalcev prikazuje raznolikost glasbenih žanrov in z izborom raznolikih glasbenih stilov spodbuja diverziteto umetnišega izražanja, ohranja neformalne kulturne prakse in preprečuje popolno nadvlado komercialnih žanrov (ne da bi pri tem izločeval izvajalce komercialnejših žanrov). Festival se distancira od rangiranja nastopajočih oz. tekmovalne strukture, prav nasprotno zagotavlja dostop do širokega spektra glasbenega ustvarjanja – tako alternativnega kot komercialnejšega, ki se na festivalu prepletata s tem pa ustvarjata pozicioniranost, redefiniranje scene in vzpostavljata avtonomijo na glasbeni sceni.

Jan Dolar Društvo IndiJanez Ob železnici 16 2000 Maribor — Tel. +386 31 850 500 www.indijanez.si www.pekarna.net

16. 4. 2019

Avtor

Administrator