Splošno

Sporočilo za javnost

 

Zveza paraplegikov Slovenije letos praznuje 50 let uspešnega delovanja, ki poteka pod sloganom: “Naš korak se vrti že pol stoletja”. V sklopu praznovanja so organizirali številne aktivnosti s katerimi želijo družbo opozoriti na težave s katerimi se srečujejo pri vsakdanjem vrtenju njihovega koraka, obenem pa želijo pohvaliti polstoletne korenite spremembe v družbi, ki jim te korake vsakodnevno lajšajo. V sklopu praznovanja organizirajo vseslovensko srečanje v Savinjski dolini, več športnih prireditev, izdali pa bodo tudi zbornik o petdesetletni zgodovini in se predstavili na novi spletni strani zveze. Vrhunec praznovanja bo slavnostna akademija, ki bo potekala v torek, 16. aprila 2019, v prostorih Doma paraplegikov Pacug, na katerega so pri zvezi še kako ponosni, saj je ideja o domu in njegova izgradnja trajala nekaj desetletij. Slavnostni govornik na osrednji prireditvi bo predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec.

Za osrednji dan so si člani in članice Zveze paraplegikov Slovenije izbrali 16. april 2019. Ta dan se bo praznovanje pričelo z dopoldansko slavnostno sejo upravnega odbora Zveze paraplegikov Slovenije v Domu paraplegikov v Pacugu. Ob 14. uri se bo slovesnost nadaljevala s slavnostno akademijo na kateri bosta zbrane pozdravila predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec. Za kulturni program bodo poskrbeli pevci pevskega zbora Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije pod mentorskim vodstvom Matije Horvata ter pevka Ditka ob spremljavi očeta. Na slovesnosti bodo zaslužnim članom in institucijam podelili priznanja. Odprli pa bodo tudi razstavo slikarjev, članov društev zveze, ki bo na ogled v domu do konca poletne sezone. Ob koncu bodo predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec, predsednik zveze Dane Kastelic in ustanovni član zveze, tetraplegik Jože Globokar, na dvorišču Doma paraplegikov Pacug posadili rdečo vrtnico, kot opomin na najtežje poškodovane člane zaradi skoka na glavo, tetraplegike.

V sklopu športnih prireditev ob jubileju se je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije zaključila XI. sezona Regionalne NLB Wheel lige. Ekipe so se v finalu 13. aprila 2019, pomerile še za končne uvrstitve. Tekme so potekale v športni dvorani na Vranskem. Košarkarji so zaključno ligaško tekmovanje posvetili občinskemu prazniku Občine Vransko in 50 letnici Zveze paraplegikov Slovenije. Največje atletsko tekmovanje med paraplegiki in tetraplegiki v Sloveniji – memorial prof. Bojana Hrovatina, 50. po vrsti, bo štel tudi kot 29. Državno prvenstvo in bo posvečen 50 letnici delovanja zveze. Potekal bo 7. septembra 2019 na Atletskem stadionu Ljubljana. Soorganizator je Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. Pri zvezi so v sklopu jubileja izdelali novo spletno stran in izdali zbornik v katerem so predstavljeni začetki delovanja, ustanovni člani, pomembni akterji skozi čas, posebni socialni programi in dejavnosti zveze.

Zbornik je opremljen tudi z osebnimi zgodbami in bogato galerijo slik. 15. junija bo v Savinjski dolini, v dvorani Vrana na Vranskem potekalo tudi vseslovensko srečanje članov.

Dodatne informacije:

Zveza paraplegikov Slovenije Odnosi z javnostmi

Barbara Slaček

041333838

pr@zveza-paraplegikov.com

16. 4. 2019

Avtor

Administrator