Družabno

Primož Brezec in Erazem Lorbek obujala spomine

Dokumentarni film o 25 letnem delovanju Šolske košarkarske lige, ŠKL – ŠPORT TISOČERIH OBRAZOV, je včeraj doživel premiero v Cineplexxu Kranju.

Dokumentarni film ŠKL – ŠPORT TISOČERIH OBRAZOV prihaja na velika platna Cineplexx kinematografov 25. aprila. Film o zgodovini ŠKL – Šolske košarkarske lige je včeraj doživel premiero v Cineplexxu Kranj, kjer so si ga ogledali izbrani gostje. Med njimi tudi nekdanja reprezentanta in prvaka ŠKL, bivši NBAjevec Primož Brezec ter nekdanji prvak Evrolige Erazem Lorbek, oba v družbi svojih soprog. Vojko Korošec, ustanovitelj in idejni vodja projekta ŠKL, ki je zaslužen, da se je v 25 letih delovanja lige ŠKL 350 tisoč otrok v osnovi in srednji šoli udejstvovalo v ekipnih športih.

Goste je pred začetkom filma pozdravil režiser, Toni Cahunek, ki se je podpisal tudi pod scenarij in montažo. Tonija se mnogi spomnimo tudi kot dolgoletnega voditelja televizijske oddaje ŠKL. Predstavili so se tudi člani ožje ekipe filma: Nik Korošec, Aljoša Korenčan, Amadej Štritof, Timotej Istenič ter Blaž Cilenšek.

Spomine so na dogodku obujale tudi članice legendarne plesno-navijaške skupine Zmajčice, ki jo je ustanovila Irena Trobec Hukić, Adi Omerovič, nekdanji urednik televizijske oddaje ŠKL ter Marin Perkovič Karadža. Film sta si ogledala tudi podžupana mestne občine Kranj Robert Nograšek in Janez Černe.

Toni Cahunek in Vojko Korošec v družbi Erazma Lorbka ter Primoža Brezca

 

Članice legendarne plesno-navijaške skupine Zmajčice

 

 

Foto: Mediaspeed

 

ŠKL je znamka, ki je zaznamovala generacije. Skozi četrt stoletja je Šolska košarkarska liga medse pritegnila mnoge mladostnike iz vse Slovenije in tako združila na tisoče obrazov, ki so ob projektu zoreli in nabirali življenjske izkušnje.

Skozi dokumentarni film spremljamo uresničitev ideje, ki je ob manjku kakovostnih šolskih programov v času tranzicije, prerastla v temeljni državni projekt za osnovnošolce in srednješolce. Po vzoru ameriških univerzitetnih tekmovanj je ŠKL v naš šolski šport vnesel element spektakla – tekme so bile polne obiskovalcev, vselej se je nekaj dogajalo in kmalu je projekt postal zatočišče mnogih, še zdaleč ne le mladih košarkaric in košarkarjev. Sprva so košarkarskemu dogajanju dodajali plesne in navijaške, nato še akrobatske skupine, tudi glasbenike, fotografe, novinarje, celo tekmovanje miss simpatičnosti in praktično je bilo nemogočeodraščati v Sloveniji, ne da bi bil del katerega od programov ŠKL.

Snovalci so se od vsega začetka zavedali pomena ustvarjanja medijskih vsebin v podkrepitev pestremu dogajanju na prireditvah. Kmalu je ideja prerastla okvirje in ŠKL je oblikoval medijski imperij s svojo televizijsko in radijsko oddajo ter časopisom. Predvsem produkcija televizijske oddaje, od preprostih začetkov do oblikovalca standardov mladinskih televizijskih oddaj pri nas, služi kot jedro bogatega arhivskega materiala v dokumentarnem filmu, saj je skozi 24 let redno nastajalo po 36 enournih televizijskih oddaj na sezono.

V dinamičnem prepletu bogatega arhiva posnetkov in aktualnih izjav, spremljamo zgodbe ključnih akterjev, ustanoviteljev, ki so vsak s svojega področja vplivali na razvoj projekta ter mnogih športnikov, ki so skozi ŠKL spoznali atmosfero, s katero so se nato seznanili tudi v svojih profesionalnih karierah. Med zbranimi posnetki je ogromno ekskluzivnega materiala, ki je nastajal skozi leta ustvarjanja televizijske oddaje in vnaša dodaten čar vsebini dokumentarnega filma, pa naj gre za družino Dončič, Čeferin ali Dragić, najstniške podobe Lakoviča, Brezca, tudi Jana Oblaka in mnogih, zdaj uspešnih posameznikov.

Projekt je 24 let združeval mnoge mladostnike po vsej regiji in bil najbrž največji šolski projekt pri nas. V letih, ko je prihodnost za ŠKL nedorečena, se ob spremljanju razvoja, rasti in zatona, prebujajo toliko bolj živi spomini in izkušnje na ligo, ki je bila prva za vse.

 

CINEPLEXX.SI d.o.o.

Andreja Purger

Event & Publicity Manager

Šmartinska 130

1000 Ljubljana

Mobile: +386 (0)70 395 022

andreja.purger@cineplexx.si

www.cineplexx.si

Cineplexx. Naš svet kina.

“I AIN’T AFRAID TO DIE ANYMORE. I’VE DONE IT ALREADY.”

Hugh Glass / Leonardo DiCaprio in The Revenant (2015)

17. 4. 2019

Avtor

Administrator