Kultura

Ob obeležju 100-letnice zasnove poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla in baleta v Sloveniji Vas vljudno vabimo na gostujoči pogovor

 

Društva baletnih umetnikov Slovenije KAJ JE Z BALETNO DOMAČIJO PIE IN PINA MLAKARJA? v sredo, 17. aprila 2019, ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Gostje:Vojko Vidmar,Danica Dolinar,Janez Mejač,Luka Rems(Društvo Novo mesto) terTomaž GolobinJudita Podgornik Zaleteljiz Zavoda za zaščito kulturne dediščine Novo mesto. Pogovor bo vodilTomaž Rode. Neverjetno bogastvo, s katerim sta mednarodna baletna umetnikaPiainPino Mlakars svojimi kozmičnimi plesnimi melodijami obogatila slovensko narodovo baletno zakladnico, je vrednost, ki nima primere. Podobno sta svoje izjemne koreografske stvaritve položila tudi v naročje evropske umetniške dediščine.

Pia in Pino Mlakar pred domačijo. Foto: Vojko Vidmar.

Njuna arhitektonsko unikatnaVečna baletna domačija na bregu reke Krke v Novem mestu, v nekem smislu simbolizira njuno univerzalno umetniško kreativnost, ki v veliki meri tvori najdragocenejši del naše baletne zakladnice. Je morda 100 letnica našega baleta pravi trenutek, da se vprašamo, ali znamo v zadostni meri ceniti in spoštovati brezčasno darilo Pie in Pina Mlakarja? Ali se nam samo zdi, da bi se dalo še kaj postoriti? Morda osmisliti Večno baletno domačijo in jo dvigniti na zavidnejši nivo naše kulturne dediščine?

Lepo vabljeni!

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

Če naših sporočil ne želite prejemati, pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA na:mihael.cepeljnik@slogi.si

17. 4. 2019

Avtor

Administrator