Splošno

Izpod peresa glavnega ekonomista pri Analitiki GZSInštitucije v Nemčiji, ki sicer predstavlja četrtino BDP v EU-28, kar tekmujejo, katera bo pri napovedih previdnejša. Inštitut v Kielu je skupaj s petimi nemškimi inštituti v začetku aprila napovedal le še 0,8-odstotno realno rast v Nemčiji (mimogrede, 0-odstotno v Italiji), pri čemer je splošno znano, da so njegove napoved med konservativnejšimi. Minister za gospodarstvo je 17. aprila celo ocenil, da naj bi bila rast le pri 0,5 % (še pred letom dni: 2,1 %), kar naj bi odsevalo tekoče slabše podatke o industrijski proizvodnji. Pomembno je tudi izpostaviti, da je zvezni kabinet isti dan potrdil Program stabilnosti, ki določa višino javnih izdatkov na osnovi projekcije o 1-odstotni rasti BDP.

Nemška avtomobilska industrija je na pomoč poklicala strokovnjake iz inštituta IFO ter jim zaupala nalogo, da na podlagi izračunov preverijo ogljični odtis električnih vozil za Nemčijo. Študija je izpostavila motorje na notranje izgorevanje metana ter na vodik kot tisto tehnologijo, ki bo na srednji rok vodila do prehoda na večjo elektrifikacijo cestnega prometa. Kritike so doletele tudi evropsko zakonodajo, ki pri izračunu CO2 emisij upošteva faktor 0 pri električnih vozilih.

Aktualni podatki o (preteklem) stanju v slovenskem gospodarstvu ostajajo relativno dobri. Februarja je bilo število delovno aktivnih za 3,3 % višje kot lani, kar pomeni 28 tisoč zaposlenih več kot februarja lani. V prvih dveh mesecih je bila povprečna bruto plača višja za 4,4 % (neto za 3,7 %), od tega v sektorju država za 6,2 % ter v zasebnem sektorju za 4,3 %. Za letošnje leto je napoved Analitike GZS o rasti povprečne bruto plače pri 4,8 %.

Več informacij je na povezavi.

 

 

Mag. Tajda Pelicon
Vodja za strateško komuniciranje
Gospodarska zbornica Slovenije
Služba za strateško komuniciranje in marketing
Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana
t: 01 5898 136 m: 041 397 194
e: tajda.pelicon@gzs.si w: www.gzs.si
19. 4. 2019

Avtor

Administrator