Kultura

Pojmo v dežju: kinotečni program od 23. aprila do 5. maja

Spoštovani, vtorek, 23. aprila,si lahko na tradicionalnem večeru Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS na platnu Slovenske kinoteke ogledate mladinski lutkovni filmCoprnica Zofka(Matija Milčinski, 1989) in kriminalno dramo o domnevnem množičnem morilcuNekdo drug(Boštjan Vrhovec, 1989).

Coprnica Zofka (Matija Milčinski,1989)

Večer Združenja filmskih snemalcev: Podelitev nagrad IRIS Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS)s ciljem nagraditi dela slovenskih ustvarjalcev, ki dosegajo avtorske vrednote vizualne in filmske kulture ter zadovoljujejo visoke umetniške in estetske kriterije, podeljuje letne strokovnenagrade IRIS. Nagrade za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije v letu 2018 bodo vsredo, 24. aprila, ob 19. uripodelili v šestih kategorijah. Za prireditev so na voljo brezplačne vstopnice.

Večer DSR: LGBT kratki filmi mlajše slovenske produkcije ob 35-letnici prvega festivala Magnus: homoseksualnost in kultura Včetrtek, 25. aprila,se bo v sklopu VečerovDruštva slovenskih režiserjev (DSR)s sodelovanjemFestivala LGBT filmav Kinoteki odvil večer, na katerem bo mogoče videti dva sklopa slovenskih kratkih filmov z LGBT tematiko. Prvi sklop bo na sporedu ob19. uri, drugi pa ob21. uri. Slovenskih filmov z LGBT tematiko v kinematografih izven novembrskega tedna Festivala LGBT filma navadno ne najdemo (redka izjema so bile lanskePosledice). Čeprav se festival trudi reflektirati slovensko filmsko zgodovino in njen odnos do LGBT podob, tudi s spodbujanjem slovenske LGBT produkcije, pa se v splošni javnosti tovrstna dela pojavijo le redko in ostajajo na margini, ki jim je – glede na kakovost nekaterih filmov – na račun teme nepravično dodeljena vnaprej. Projekciji ob21. urisledi pogovor s Petro Hrovatin, Blažem Slano, Andreo Celija in Jasmino Šepetavc, ki ga bo moderiral Brane Mozetič. Za prireditev so na voljo brezplačne vstopnice.

Po gladini (Blaž Slana, 2016)

Kinotečni program ob Dnevu upora proti okupatorju Ob dnevu upora proti okupatorju, 27. aprila, s filmskim programom ohranjamo spomin na ustanovitev in delovanje Osvobodilne fronte ter na protifašistični boj. Vpetek, 26. aprila, ob 20. uribo na sporedu kratki filmLjubljana pozdravlja osvoboditelje(Marijan Foerster, 1945), ki prikazuje prihod partizanskih enot v Ljubljano ob osvoboditvi, nato pa sledi projekcija filmaDoktor(Vojko Duletič, 1985), ki je posnet po istoimenskem romanu Janeza Vipotnika. Zgodba romana je spisana po resničnih dogodkih: tragičnem razkritju najpomembnejšega partizanskega sodelavca v ljubljanski policijski hierarhiji tik pred koncem vojne. Vnedeljo, 28. aprila, bosta v sklopu filmskega dvojčka (ogled obeh filmov za ceno ene vstopnice) na ogled šeHajka(1977), za katero je Živojin Pavlović prejel zlato areno za režijo v Pulju, in mojstrovina sovjetskega novega valaVzpon(Larisa Šepitko, 1976), film, ki je režiserki prinesel zlatega medveda v Berlinu.

 

Doktor (Vojko Duletič, 1985)

Odprto platno: Leto V sklopu rubrike Odprto platno bo vtorek, 30. aprila, ob 20. urina sporedu filmLeto(Perica Jerković, 2011). Letoje rezultat obsežnega in nevsakdanjega projekta. Prikazuje življenje Perice Jerkovića, slovenskega stand-up komika bosanskega rodu, ki je v obdobju enega leta, od maja 2010 do maja 2011, beležil svoj vsakdanjik. Dokumentarec prepleta subjektivni pogled na hitro razvijajočo se slovensko stand-up sceno z detajli zasebnega življenja.

Klasiki: Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad in Pojmo v dežju V začetku maja bosta kinotečno platno osvetlili dve izjemni klasiki. Vpetek, 3. maja, ob 20. uribo na sporedu eden najboljših korejskih filmov,Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad(Kim Ki-duk, 2003), ki skozi podobe premišljuje letne cikle rojstva, rasti in razkrajanja. Vnedeljo, 5. maja, ob 20. uripa se bomo s projekcijo enega najboljših muzikalov vseh časov poklonili spominu na režiserja in koreografa Stanleyja Donena.Pojmo v dežju(Stanley Donen, Gene Kelly, 1952) velja za eno najbolj priljubljenih del klasičnega Hollywooda, muzikal, ki je postal pojem za ta žanr in je z leti dosegel legendarni status.

Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad (Kim Ki-duk, 2003)

D-day: dan za dokumentarec/In memoriam Tony Petkovsek: Polka film Vsoboto, 4. maja, ob 20. urilepo vabljeni na projekcijo dokumentarcaPolka film(Dušan Moravec, 2010), ki jo posvečamo spominu na radijskega voditelja Tonyja Petkovska. Film prikazuje zgodbo slovenske polka glasbe v Ameriki, sledi dogodkom in ljudem, ki so jo in jo še vedno ustvarjajo. V filmu je predstavljen Frenk Jankovič, kralj ameriške polke, ki je v svoji karieri prodal več kot 35 milijonov plošč. Med sogovorniki so tudi legendarni Richie Vadnal, ki je bil s skupino The Vadnals zelo priljubljen v Sloveniji, Walter Ostanek, kanadski kralj polke, pa pater Frank Perkovich, ki po vzoru gospel glasbe vodi polka mašo. V sodelovanju z RTV Slovenija.

Polka film (Dušan Moravec, 2010)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

23. 4. 2019

Avtor

Administrator