Splošno

Gostinci proti predlogu za znižanje meje alkohola za voznike

 

Ljubljana, 25. 4. 2019 – Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, opozarjajo, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje. Imamo najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, najstrožji HACCP, na športnih prireditvah lahko alkohol prodajajo le športna društva, za opijanje mladoletnih pa so pogosto sankcionirani prav gostinci. Zadnji v nizu nerazumnih predlogov pa je po mnenju gostincev predlog Agencije za varnost prometa za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi.

“Slovenskim gostincem je dovolj. Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok,” opozarjaBlaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Omejitve, represija in inkasanstvo po mnenju gostincev niso primerni ukrepi. Poizkusi novih omejevanj niso na mestu, še posebej, če zatone obstajajo prepričljivi argumenti. Nesrečenamreč dokazano povzročajo vozniki, ki imajo v krvi več alkohola kot je sedaj dovoljena meja (1,2 promila). “Dejstvo je, da si večina Slovencev in tudi turistov ob dobri hrani privošči kozarec vina ali piva,” pojasnjuje Cvar.

Negativni učinki na turizem

Ustrahovanje po mnenju gostincev ni na mestu, ker je turizem v Sloveniji pomembna gospodarska dejavnost s številnimi multiplikativnimi učinki in visokim potencialom razvoja in rasti. V Sloveniji je do 10. ure prepovedana prodaja žganih pijač, zaradi česar se gostinci pogosto znajdejo v položaju, ko morajotopojasnjevati turistom.Topravilo sicer v sosednjih državah ne velja.

V sekciji tudi predlagajo, naj država na pozitiven način poskrbi za zmanjšanje uživanja alkoholnih pijač, in sicer z znižano stopnjo DDV za brezalkoholne pijačev gostinstvu. Gostinci namreč kupujejo sokove in sadne napitke, mineralno vodo ter vse brezalkoholne pijačepo 9,5-odstotni stopnji, ko pa jih gostom postrežejo, so pri tem dolžni obračunati 22-odstotni DDV (pri tem ni pomembno, da je bil vstopni davek za te pijačele 9,5-odstoten).Tozagotovo ne spodbuja gostov k pitju brezalkoholnih pijač.

 

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

Celovška 71, 1000 Ljubljana

T:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501

M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

26. 4. 2019

Avtor

Administrator