Zdravstvo

Kronična ledvična bolezen v porastu


V Sloveniji na voljo inovativni sistem, ki izboljšuje kakovost življenja bolnikov in uspešnost zdravljenja

Med 3. in 5. majem bo v Ljubljani potekalo 14. evropsko srečanje o peritonealni dializi. Gre za obliko nadomestnega zdravljenja končne odpovedi ledvic, do katere lahko sčasoma privede kronična ledvična bolezen, ki pa je tako v svetu kot tudi v Sloveniji v porastu. Z njo se po zadnjih ocenah namreč sooča že vsak 10. odrasli prebivalec, kar za Slovenijo pomeni okrog 200.000 ljudi. Mednarodno srečanje bo namenjeno seznanitvi s strokovnimi dognanji in napredki, med katerimi je tudi Baxterjev sistem avtomatizirane peritonealne dialize z možnostjo spremljanja in upravljanja zdravljenja na daljavo. Ta inovativni sistem, ki izboljšuje uspešnost terapije in kakovost življenja bolnikov, pri nas že uspešno uporabljajo v UKC Maribor in v SB Slovenj Gradec.
Ljubljana, 29. april 2019 – Končna ledvična odpoved je stanje, ko ledvice ne delujejo ali pa je njihovo delovanje minimalno, nadomestno zdravljenje z dializo ali presaditev pa sta neobhodni za preživetje. Bolnikom je poleg hemodializnega zdravljenja (HD) na voljo tudi peritonealna dializa (PD), ki jim omogoča večjo samostojnost in prilagodljivost, saj poteka v domači oskrbi. Obstajata dve vrsti PD, in sicer kontinuirana ambulantna peritonealna dializa (CAPD), ki jo pacient večkrat dnevno izvaja ročno, ter avtomatizirana peritonealna dializa (APD), ki se s pomočjo aparata izvaja ponoči, ko bolnik spi. PD je pomembna in pogosto premalo izkoriščena možnost dialize. V svetu se je poslužuje približno 13 odstotkov bolnikov. V Sloveniji je takih bolnikov približno sto od skupno 1.500 bolnikov na dializi.
Avtomatizirana peritonealna dializa lahko znatno izboljša kakovost življenja bolnikov, Baxterjev inovativni sistem APD HOMECHOICE CLARIA z dvosmerno spletno platformo Sharesource pa prinaša še boljše možnosti oskrbe. Platforma namreč zdravstvenim delavcem omogoča, da v realnem času neposredno dostopajo do zabeleženih podatkov o izvedeni terapiji ter po potrebi z oddaljenim dostopom prilagodijo program izvajanja dialize ali odpravijo morebitne manjše nepravilnosti, preden te postanejo težavne. S tovrstnim upravljanjem in spremljanjem podatkov se izboljšata celostno zdravljenje in zadovoljstvo bolnikov, hkrati pa se zmanjšata števili nenačrtovanih ambulantnih obiskov ter hospitalizacij.
»Prednost uporabe tega sistema je telemedicina, saj lahko kadarkoli in kjerkoli na spletu pregledam, kako poteka zdravljenje mojega pacienta. V primeru težav s peritonealno dializo pacient v večini primerov ne potrebuje obiska v UKC MB, saj lahko spremenim zdravljenje na daljavo s programom Sharesource in to tako, da ustreza posameznemu pacientu. Gre za popolnoma individualen pristop zdravljenja,« prednosti Baxterjevega sistema opisuje dr. Robert Ekart, predstojnik Oddelka za dializo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.
V Sloveniji je ta inovativni dializni sistem v uporabi od julija 2018, večina bolnikov pa je s takšnim načinom zdravljenja, predvsem z njegovo fleksibilnostjo, zadovoljna.

Prednosti uporabe sistema HOMECHOICE CLARIA s spletno platformo Sharesource:

1. Zmanjšano število ambulantnih obiskov: Zdravniki lahko večji del svojega časa namenjajo proaktivni oskrbi bolnikov ter upravljanju terapije na daljavo, zaradi česar beležijo zmanjšano število nenačrtovanih ambulantnih obiskov.
2. Izboljšano zadovoljstvo bolnikov in uspešnost zdravljenja: Zmanjšata se tveganje in strah pred morebitnimi zapleti med izvajanjem dialize na domu, saj zdravstveni delavci potek terapij redno spremljajo. S tem se izboljšuje tako zadovoljstvo bolnikov kot tudi uspešnost terapije, saj je omogočena zaznava potencialnih nepravilnosti in odprava slednjih v začetni fazi.
3. Manj birokracije: Homechoice Claria s spletno platformo Sharesource je poenostavila delo zdravstvenih delavcev in zmanjšala število njihovih administrativnih nalog.
4. Poenostavljena logistika: Zdravniki imajo do zabeleženih podatkov neposreden dostop, zato jih lahko spremljajo pogosteje. Hkrati vpogled v podatke ni več odvisen od ambulantnega obiska bolnikov.
5. Zmanjševanje opuščanja terapije: Trendi kažejo, da je pri pacientih, ki uporabljajo APD s spletno platformo SHARESOURCE, opuščanje terapije manjše kot pri pacientih, ki uporabljajo sisteme brez zmogljivosti za daljinsko upravljanje.
6. Zmanjševanje števila hospitalizacij: Trendi kažejo, da je pri pacientih, ki uporabljajo APD s spletno platformo SHARESOURCE, število hospitalizacij manjše kot pri pacientih, ki uporabljajo sisteme brez zmogljivosti za daljinsko upravljanje.

***
O družbi Baxter
Vsak dan se milijoni bolnikov in zdravstvenih delavcev zanašajo na Baxterjev vodilni portfelj izdelkov za nego bolnikov s hudimi boleznimi, njihovo prehrano, za bolezni ledvic ter bolnišnične in kirurške izdelke. Že več kot 85 let delujemo na kritičnem presečišču, kjer se srečajo inovacije, ki rešujejo in ohranjajo življenja, in izvajalci zdravstvenih storitev, ki te uporabljajo. Z izdelki, tehnologijami in terapijami, ki so na voljo v več kot sto državah, zaposleni v družbi Baxter po vsem svetu gradijo na bogati dediščini prebojev v medicini, da bi pospešili naslednjo generacijo inovacij v zdravstvenem varstvu. Za več informacij obiščite www.baxter.com in nam sledite na Twitterju, LinkedInu in Facebooku.

29. 4. 2019

Avtor

Uredništvo