Finance, Šport

MASTERCARD RAZKRIVA POROČILO O PRISPEVKU NOGOMETA K RAZVOJU PAMETNIH MEST

 

  • Študija, ki jo je izvedla družba Mastercard, razkriva vpliv nogometa na izboljšanje infrastrukture, inovativnosti in gospodarstva, ter nakazuje, da se bodo v naslednjih 50 letih pojavila mesta, ki bodo zgrajena okoli super stadionov.
  • Nogometni stadioni v Evropi k lokalnemu gospodarstvu prispevajo v povprečju 585 milijonov evrov.
  • Število transakcij se v času finalnih tekm Lige prvakov v mestu, ki gosti tekmo, podvoji, kar vpliva na ugodne ekonomske učinke.
  • Vsak peti udeleženec raziskave verjame, da je nogomet v primerjavi z verskimi skupnostmi učinkovitejši pri tkanju vezi.

Ljubljana, 29. april 2019 – Nogometni stadioni širom Evrope prinašajo mestom vedno več koristi, vključno z velikim porastom investicij. Novi stadioni v povprečju obogatijo lokalno skupnost za 585 milijonov evrov, vključno z izboljšano infrastrukturo in višjo stopnjo zaposlenosti.

 

Študija, ki jo je izvedla družba Mastercard in katere avtor je Paul Fletcher, soustanovitelj izobraževalne ustanove University Campus of Football Business, je analizirala na ducate novih in prihajajočih stadionov v mestih, katerih klubi tekmujejo v UEFA Ligi prvakov, ter za mnenja povprašala 2.000 Evropejcev*, ki živijo v bližini že obstoječih stadionov.

 

Obsežna raziskava je privedla do ugotovitve, da naj bi v Evropi do leta 2060 nastala pametna mesta z 200.000 ali več prebivalci, ki bodo zgrajena okoli super stadionov in se bodo razvijala s pomočjo ugodnih vplivov, ki jih ima nogomet na skupnost.

 

V središču nogometnega mesta se bo po predvidevanjih nahajal tehnološko najbolj napreden stadion, katerega izgradnja bo stala preko 800 milijonov evrov. Ta objekt bo ključnega pomena za mesto, saj bo samodejno poganjal rast pametne transportne infrastrukture, šol, bolnišnic in trgovin, imel pa bo celo lastno policijo.

 

Ugotovitve raziskave Mastercard so upoštevale podatke o potrošnji v mestih, ki so gostila finalne tekme UEFA Lige prvakov v preteklem desetletju. Analitiki so odkrili, da se je število transakcij v Londonu, Milanu in Kijevu podvojilo na dan tekme v primerjavi z istim dnem leto poprej. Fletcherjeva skupina verjame, da bosta rast nogometnega mesta in uspeh kluba v njegovem središču tesno povezani.

 

Prvo nogometno mesto bo nastalo v Evropi v naslednjih 50 letih na nerazvitem področju, ki bo od drugega ali tretjega letališča v državi oddaljeno do 80 minut vožnje. Po podatkih analitikov bo lokacija izbrana na podlagi prostranosti in nevtralnosti glede klubske pripadnosti.

 

Ta nova vrsta stadionov bo zaradi svoje raznolikosti med drugim vključevala hotel, univerzo, namestitvene kapacitete za študente, zasebni zdravniški center, pokrito in zunanjo areno za koncerte ter pokrito areno za športe kot so košarka, tenis in boks. Lahko bo vključevala tudi center za e-športe ter konferenčne in razstavne objekte.

 

Sredstva, potrebna za nastanek takšne prihodnosti, bodo prispevali premožnejši investitorji, saj bo želja po lastništvu nad klubom kmalu presegla ponudbo, kar pomeni, da lahko v prihodnosti pričakujemo nova moštva ali pa obuditev preminulih.

 

Izgradnjo takega obsega občasno spremljajo protesti, a pričakovanja rezultatov raziskave so, da bo lokalno prebivalstvo nogometno mesto sprejelo z odprtimi rokami. Raziskovalci so navedli zgodbe o uspehih iz nedavne preteklosti, kot so nogometna akademija Manchester City Football Academy, ki je mestu dodala 6.000 novih stanovanj, ter Arsenalov stadion Emirates, ki je London obogatil s 3.000 domovanji, od katerih je 40 % cenovno dostopnih.

 

Nakup lastnega stanovanja se je v letih 2018/2019 izkazal kot najtežavnejši do sedaj, saj je preko 50 % vprašanih dejalo, da lastne nepremičnine ne bi mogli imeti v lasti brez cenovno dostopnih stanovanj, ki jih s seboj prinašajo lokalne pobude, kot je razvoj nogometnih stadionov.

 

Aleš Petejan, vodja marketinga družbe Mastercard v Sloveniji, je dejal: »Naše sponzorstvo UEFA Lige prvakov je še okrepilo našo ljubezen do nogometa, obenem pa smo videli, kako pozitivno nogomet že danes vpliva na izgradnjo pametnih mest in skupnosti v prihodnosti. Navijačem se včasih zdi, da se njihovo življenje vrti le okoli njihovega kluba, in po našem mnenju bi ljubiteljem te čudovite igre ogromno pomenilo, če bi lahko pri nastanku novega kluba sodelovali od samega začetka.«

 

Študija, ki raziskuje kako nogomet poganja pametne skupnosti, razkriva ugotovitev, da je šport najbolj učinkovito orodje za tkanje vezi v skupnosti.

 

Skoraj vsak peti (17 %) sodelujoči je dejal, da pripadnost svoji skupnost najmočneje občuti preko nogometa, medtem ko je vero kot vir občutka pripadnosti izbral le vsak deseti (10 %).

 

Več kot petina (21 %) vseh vprašanih je dejala, da je nogomet najpomembnejša tema za pogovore v lokalnem baru.

 

Paul Fletcher, MBE, ki je raziskavo izvedel, je eden izmed vodilnih strokovnjakov za stadione v Evropi. V svoji 16-letni karieri se je uveljavil kot profesionalni nogometaš, bil pa je tudi izvršni direktor stadionov Reebok Stadium Bolton in Mc Alpine Stadium Huddersfield ter komercialni direktor stadiona Wembley.

 

Paul, ki je tudi soustanovitelj izobraževalne ustanove University Campus of Football Business, je dejal: »Nogomet je ljubezen milijonov ljudi in najbolj markantni izsledek te raziskave je, kako učinkovit je nogomet lahko kot orodje za rast in razcvet skupnosti. Nogomet se mora igrati v središču mesta in ne na zelenici 15 kilometrov izven mesta – taka lokacija bi bila povsem neprimerna.«

 

#ŽogaZbližuje tudi slovenske navijače

 

Mastercard v sodelovanju s klubom NK Maribor namenja še več prostora družinam in predstavlja prvi družini prijazen stadion Ljudski vrt. Z iniciativo #ŽogaZbližuje želijo obuditi družinsko tradicijo gledanja tekem v živo na stadionih, povečati število družin in spodbuditi povezovalno navijaško kulturo. V okviru iniciative #ŽogaZbližuje želijo zato pripeljati družine nazaj na tribune, enemu slovenskemu otroku pa omogočiti zgodovinsko priložnost, da na finalni tekmi UEFA Lige prvakov pospremi nogometne zvezdnike na zelenico madridskega stadiona. Aleš Petejan, vodja marketinga, dodaja: »Pri družbi Mastercard smo izjemno ponosni na iniciativo, s katero obujamo nogometno družinsko tradicijo in enega slovenskega otroka postavljamo v središče dogajanja na najpomembnejši tekmi evropskega nogometa.«

 

 

KONEC

 

Kontakt za dodatne informacije:

Mastercard, Slovenija
Mayer McCann

Marta Namačinski, Svetovalka za odnose z javnostmi
marta.namacinski@mayermccann.com

M: +386 40 796 604

 

Obvestilo za urednike

*Raziskava Mastercard je zajela 2.000 posameznikov.

 

Paul Fletcher je nogometno mesto poimenoval “Assoc”, ki je izpeljanka iz uradnega naziva nogometne igre Association Football (izraz izhaja iz Rugby Football).

 

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je družba za globalna plačila in tehnologijo. Upravlja najhitrejšo svetovno mrežo obdelovanja plačil, povezuje potrošnike, finančne institucije, trgovce, vlade in podjetja v več kot 210 državah in območjih. Izdelki in rešitve družbe Mastercard naredijo vsakodnevne aktivnosti – na primer nakupovanje, potovanje, vodenje podjetij in upravljanje financ – lažje, varnejše in učinkovitejše za vse. Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

 

Spremljajte tudi Mastecard Slovenia Facebook in Instagram strani.

 

O izobraževalni ustanovi University Campus of Football Business

UCFB je prva ustanova na svetu s področja visokošolskega izobraževanja, ki nudi univerzitetno izobrazbo z uglednimi fakultetami, ki nosijo stadione Wembley in Etihad v svojem srcu. Razvili so profile revolucionarnih kvalifikacij z namenom, da bi tistim, ki delajo v nogometni industriji, omogočili napredovanje v svoji karieri in zagotovili odprta vrata za tiste, ki si prizadevajo uresničevati ambicije v globalnem več milijardnem tržnem sektorju.

30. 4. 2019

Avtor

Uredništvo