Kultura

Podobe sreče: kinotečni program od 7. do 12. maja

Spoštovani, v torek, 7. maja, ob 19. uri bo v sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS na platnu Slovenske kinoteke na ogled film Živela svoboda(Rajko Ranfl, 1987), burka o razprtijah na vasi ob koncu vojne. Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Študentska kino-katedra: Orlando V Slovenski kinoteki smo letos zasnovali novo rubriko, namenjeno študentom filma in filmskih smeri ter drugim obiskovalcem. Poslanstvo Študentske kino-katedre je vzpostaviti povezavo med študenti na različnih smereh članic Univerze v Ljubljani, omogočitisrečevanje študentov z domačimi strokovnjaki s filmskega področja, seznanjati občinstvo s klasičnimi in sodobnimi filmskimi deli, poglabljati zanimanje za zgodovino in teorijo filma, širiti polje filmske analize in interpretacije, seznanjati s filmsko literaturo in periodiko ter graditi cinefilsko skupnost. V majskem terminu Študentske kino-katedre si bomo vsredo, 8. maja, ob 16. uriogledali po romanu Virginie Woolf posneto kostumsko odisejadoOrlando(1992), v kateri nas režiserka Sally Potter popelje skozi tristo let zgodovine Velike Britanije. Film bo uvedla dr. PolonaPetekz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Projekciji sledi razprava.

Orlando (Sally Potter, 1992)

Retrospektiva: Boris Lehman V začetku maja boste imeli v Slovenski kinoteki enkratno priložnost, da spoznate belgijskega cineasta Borisa Lehmana. Boris Lehman je od poznih šestdesetih let 20. stoletja pomemben protagonist evropske eksperimentalne kinematografije. Posnel je skoraj nepregledno množico filmov: približno 500 kratkih in dolgometražnih, eksperimentalnih in dokumentarnih filmov, portretov in dnevnikov. V Kinoteki smo ob pomoči avtorja pripravili pregled njegovih najpomembnejših del, ki si jih lahko ogledate v tednu med8. in 12. majem. Na otvoritvi retrospektive vsredo, 8. maja, ob 20. urisi bomo ogledali filmski inventarStvari, ki me vežejo z bitji(2010) in Lehmanovo vizijo zadnjih dni v življenju Walterja BenjaminaKako se izgubiti ali podobasreče(Boris Lehman, David Legrand, 2011–2014).

Lehman ustvarja zelo osebne in poetične filme. Stalna poteza njegovega značaja pa je tudi ironija, ki v bolj ali manj velikodušnih odmerkih pronica skozi njegovo filmografijo. V filmuZadnja večerja(Boris Lehman, 1995–2003) tako sebe in svojih dvanajst prijateljev posede za svečano pogrnjeno dolgo mizo, postavljeno na prosto, pred gradbišče evropskega parlamenta v Bruslju, in po svoje poustvari da Vincijevo Zadnjo večerjo. Posebej opozarjamo tudi na sobotno projekcijo filmaZgodba mojega življenja skozi moje fotografije(Boris Lehman, 1994–2001), ki prikaže celoten svet v osebni zbirki fotografij. PROGRAM RETROSPEKTIVE:

Stvari, ki me vežejo z bitjiinKako se izgubiti ali podobasreče, 8. 5. ob 20.00

Portret slikarja v njegovem ateljejuinSlikar pod nadzorom, 9. 5. ob 19.00

Tiho kot ribainČlovek iz gline, 9. 5. ob 21.00

Zadnja večerjainV iskanju mojega rojstnega kraja, 10. 5. ob 20.00

Zgodba mojega življenja skozi moje fotografije, 11. 5. ob 18.00

Pogreb (o umetnosti umiranja), 12. 5. ob 19.00

Kljub letom še vedno iskriv in ustvarjalen belgijski avtor nas bo v času retrospektive obiskal v Ljubljani. Poleg uvodov, ki jih bo imel pred filmskimi projekcijami, bomo z njim pripravili tudi obsežen pogovor o filmskem ustvarjanju, na katerega vas lepo vabimo včetrtek, 9. maja, ob 17. uri.

Boris Lehman med svojimi filmi.

Kinotečna matineja (4+)/In memoriam: Tomi Ungerer Kinotečno matinejo vnedeljo, 12. maja, ob 17. uriposvečamo nedavno preminulemu francoskemu umetniku in priznanemu avtorju ter ilustratorju otroške literature Tomiju Ungererju. Ogledali si bomo napet animirani filmTrije razbojniki(Hayo Freitag, 2007), ki je posnet po Ungererjevi istoimenski otroški knjigi. Film je sinhroniziran v slovenščino in primeren za otroke od 4. leta starosti.

Trije razbojniki (Hayo Freitag, 2007)

Napovedujemo:

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

6. 5. 2019

Avtor

Administrator