Avtomobilizem

RENAULT EZ-FLEX: inovativen poskus za celovito spoznavanje dostave do vrat

  • Renault EZ-FLEX je poskusno električno in povezljivo lahko gospodarsko vozilo, ki je kompaktno in okretno. Zamišljeno in zasnovano je za trajnostno urbano mobilnost in učinkovito dostavo v mestnem okolju. Je več kot zgolj vozilo: je pravo delovno orodje za dostavne službe.
  • Renault EZ-FLEX uvaja nov sodelovalen, inovativen in edinstven pristop k bolj celovitem spoznavanju novih izzivov dostave do vrat. Renault EZ-FLEX bo posojen raznim poklicnim uporabnikom v Evropi, da bi zbrali vse uporabne podatke in na podlagi tega bolje razumeli vsakdanje potrebe dostave v mestih.
  • Obseg prevoženega blaga naj bi se do leta 2050 početveril in v okviru takih pričakovanj je Renault jeseni 2018 predstavil svoje videnje prihodnje dostave v urbanem okolju okrog leta 2030: električno, avtonomno in povezljivo študijo dostavnika Renault EZ-PRO. Renault nadaljuje priprave na prihodnost z električnim in povezljivim vozilom EZ-FLEX, ki bo služilo za raziskovanje novih vrst uporabe pri dostavi do vrat.

2019 - Renault EZ-FLEX

Vabimo vas, da Renault EZ-FLEX pobliže spoznate na razstavnem prostoru Renaulta na sejmu VIVA Technology, ki bo od 16. do 18. maja 2019 na sejmišču Paris Expo Porte de Versailles (Francija).

EZ-FLEX: ZA DOSTAVO V MESTU ZAMIŠLJENO IN ZASNOVANO VOZILO

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

Ponaša se z optimalnim tlorisom glede na velikost tovornega prostora: dolg je 3,86 metra, širok 1,65 in visok 1,88 metra, s tem pa ravno prav majhen za parkirne prostore. Velikost tovornega prostora znaša 3 m3in je izjemna glede na zunanje mere. K temu prispeva kompakten prostor za voznika, ki pa še vedno ponuja vse odlike pristnega dostavnika. Obračalni krog s polmerom 4,5 m zagotavlja odlično okretnost, tako pomembno na ulicah mestnih središč.

Vsaka podrobnost je bila zasnovana za izpolnjevanje potreb dostavljačev: širok dostop do voznikovega prostora, ki olajšuje vstopanje in izstopanje, pregledna instrumentna plošča na sredini za hiter in enostaven dostop do podatkov o vožnji, dober pregled nad pešci in mestnim okoljem ter enostavna in učinkovita upravljala. Vmesnik med človekom in napravo je moderen in popolnoma zlit s svetom pametnih telefonov. Ponuja storitve in aplikacije, ki so povezane z vozilom, omogoča pa tudi uporabo aplikacij za vsakovrstne poklicne dejavnosti.

Nakladanje zadaj olajšuje majhna višina praga (760 mm nad tlemi) in odprtine, ki omogočajo lahek dostop do celotne nakladalne površine. Dostavnik je bil zasnovan tudi s ciljem, da omogoča raznolike izvedbe prostora zadaj. Te izvedbe so prilagodljive, zasnovane v skladu z raznimi potrebami poklicnih uporabnikov, ki bodo to vozilo dobili na posodo.

Električno gnani EZ-FLEX ima dostop v mestna središča, ponuja doseg 100 kilometrov, ki je prilagojen potrebam dostave v mestu; povprečje dejanskih mestnih dostav znaša 50 km na dan.

 

EZ-FLEX: SODELOVALEN, INOVATIVEN IN EDINSTVEN POSKUS

Ducat dostavnikov Renault EZ-FLEX bo posojenih raznim poklicnim uporabnikom, podjetjem, mestom in občinam v Evropi. Ta poskus bo predvidoma trajal okrog dve leti.

Dostavnik je opremljen s senzorji, ki omogočajo boljše spoznavanje načinov rabe, te podatke pa bodo v obdobju poskusa poklicni uporabniki obogatili s svojimi opažanji in pripombami. Zbirali bodo raznovrstne podatke: zemljepisni položaj (geolokacijo), prevožene kilometre, doseg in avtonomijo, rabo odprtin, hitrost, postanke itn. Te podatke bodo potem preko povezljive naprave dostavnika prenašali bodisi sproti ali enkrat dnevno v centralno bazo, kar bo pomagalo spoznavati dejansko stanje in potrebe vsakdanje rabe.

Analiza zbranih podatkov skupaj s pripombami poklicnih uporabnikov bo Renaultu pomagala snovati vozila, ki bodo bolje prilagojena razvoju mestne logistike. Cilj je, da akterji v tem ekosistemu dostavnik in storitve preskusijo v dejanskih razmerah, s tem pa se pridobi skupno videnje mobilnosti blaga v mestih.

Renault s tem poskusom uvaja nov pristopk pripravi in snovanju inovacij za bližnjo prihodnost. Ta prožen pristop je prelomen v avtomobilski industriji in zelo blizu praksi v drugih panogah, na primer v igričarski industriji.

 

EZ-FLEX: PRIPRAVLJANJE MOBILNOSTI ZA BLIŽNJO PRIHODNOST

Na svetu, kjer bo skokovita urbanizacija privedla do tega, da bo leta 2030 v mestih živelo že več kot 60 odstotkov svetovnega prebivalstva, ni treba ponovno premisliti le o premikih ljudi. Nova doba je napočila tudi za prevoz blaga: hitrost, prilagodljivost in zanesljivost so ključni pojmi novih potreb in zahtev potrošnikov v času, ki prinaša tudi naglo rast spletne prodaje. Zahteve po vedno hitrejši in bolj točni dostavi spremljajo vedno bolj drastične omejitve s predpisi v mestih in mestnih središčih.

»Trajnostna mobilnost za vse, zdaj in v prihodnje« je vodilo Skupine Renault.

Sledeč oblikovalski študiji Renault EZ-PRO bo Renault EZ-FLEX omogočil nadaljnje raziskovalno delo na področju mobilnosti za jutri.

O Skupini Renault

Skupina Renault avtomobile izdeluje že od leta 1898. Zdaj je to mednarodna skupina, ki posluje v 134 državah, in je leta 2018 skupno prodala 3,9 milijona vozil. Danes ima po svetu več kot 180.000 zaposlenih, 36 proizvodnih obratov in 12.700 prodajnih mest.

Skupina se ob sprejemanju velikih tehnoloških izzivov prihodnosti in izvajanju svoje strategije donosne rasti osredotoča na svoj mednarodni razvoj. Pri tem stavi na komplementarnost svojih petih znamk (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine in LADA), na električna vozila ter edinstveno zvezo z Nissanom in Mitsubishi Motors. Za Renault je avtomobilski šport vektor inovacij, ugleda in prepoznavnosti znamke, zato je v njem aktivno udeležen tudi z lastnim moštvom formule 1.

Foto in PR: Renault

6. 5. 2019

Avtor

Administrator