Splošno

Medgeneracijski center Izola praznuje prvo obletnico delovanja

 

 

 

Izola, 6. maj 2019 – V Livadah, pri novih oskrbovanih stanovanjih v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je pred enim letom odprl svoja vrata Medgeneracijski center Izola, čigar vodenje je Občina Izola zaupala Domu upokojencev Izola. Slovesno praznovanje prve obletnice delovanja bo ta petek, 10. maja 2019, ob 10. uri.

 

Tik ob oskrbovanih stanovanjih za starejše, v neposredni bližini osnovne šole, enote vrtca in univerzitetnega kampusa je pred enim letom zaživel medgeneracijski center, ki v lepih, svetlih prostorih nudi pester program aktivnosti za organiziranje prostega časa starejših in zadovoljevanje njihovih potreb po kulturnem, izobraževalnem, športno-rekreacijskem in drugem sodelovanju z družbenim okoljem, omogoča pa tudi medgeneracijsko povezovanje za izboljšanje kakovosti življenja vseh generacij.

 

Medgeneracijski center Izola je nastal na pobudo Društva upokojencev Izola, Društva upokojencev Jagodje – Dobrava, Andragoškega društva Morje – Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola, Združenja borcev za vrednote NOB Izola, Centra za socialno delo Izola in Doma upokojencev Izola. Deluje pod okriljem Doma upokojencev Izola, ob ustreznem sofinanciranju stroškov dela in programa iz občinskega proračuna.

 

Pester program izvajamo v sodelovanju s prostovoljkami in prostovoljci ter javnimi zavodi, društvi in drugimi organizacijami iz občine Izola in okolice. Že v prvih mesecih delovanja so bile na sporedu številne dejavnosti, katerih vsebino smo sproti prilagajali potrebam in željam obiskovalk in obiskovalcev. Njihovo število je naraščalo iz meseca v mesec. Tako smo v minulem letu že lahko dnevno zabeležili povprečni obisk pribl. 100 uporabnikov, ki smo jim mesečno ponudili najmanj 50 vsebinsko različnih aktivnosti in dogodkov.

 

Obiskovalci centra so večinoma starejši od 60 let. Ker s ciljno usmerjenim programom spodbujamo medgeneracijsko druženje in sodelovanje, pa se nam pridružujejo tudi mlajši. Obenem pozornost posvečamo ranljivim skupinam prebivalstva, kot so starejše samske ženske in moški z nizkimi dohodki, brezposelni, priseljenci iz tujih jezikovnih okolij in drugi. Prav za migrante smo v sodelovanju z Osnovno šolo Vojke Šmuc Izola izvedli tečaj slovenščine in druge dogodke, ki so bili zelo dobro obiskani.

 

Največ zanimanja v izolskem medgeneracijskem centru poleg kulturnih in družabnih prireditev pritegnejo aktivnosti za ohranjanje telesne zmogljivosti in boljše počutje – predvsem jutranja telovadba in plesne delavnice, velik interes se izkazuje tudi pri obisku jezikovnih tečajev, delavnic za pridobivanje kulinaričnih spretnosti, učenje pravilne uporabe pametnega telefona in prenosnega računalnika, ustvarjanje različnih izdelkov, prebiranje poezije, pogovore o aktualni problematiki starejših in upokojencev ter druženje ob pikadu, šahu, igrah s kartami… Zanimive pogovorne teme, predavanja in delavnice redno pripravljamo v sodelovanju s strokovnimi delavkami našega Doma upokojencev Izola ter Zdravstvenim domom Izola oz. tamkajšnjim Centrom za krepitev zdravja, Centrom za socialno delo Izola, Slovenskim društvom Hospic, Društvom prijateljev mladine Izola, Komunalo Izola in Ljudsko univerzo Koper, z nami pa so še Kulturno-umetniško društvo Erato Izola, Kulturno društvo harmonikarjev Izola, Medgeneracijsko društvo Svetilnik Koper, Europa Donna Obala, Ozara Izola, Policijska postaja Izola, Prostovoljno gasilsko društvo Izola, Mestna knjižnica Izola, Društvo za razvijanje čuječnosti, Združenje za esperanto Slovenije, Univerza na Primorskem, vse tri izolske osnovne šole, oba izolska vrtca, Srednja šola Izola, plesalca Bojana in Lucio Gobbo, izolske pevke in pevci ter likovniki in fotografi, s katerimi sodelujemo na posameznih dogodkih.

 

Obisk popolnoma vseh dejavnosti iz našega programa je brezplačen, k čemur pripomorejo tudi vsi tisti, ki svoje znanje in izkušnje prenašajo drugim v plemenitem duhu prostovoljstva. Ob tej priložnosti se želimo javno zahvaliti vsem petindvajsetim. To so (po abecednem redu) Romana Adam, Laura Babič, Andrea Blaškovič, Damjana Burnič Sukič, Vlasta Fabjan, Miran Jančič, Mojca Jezovšek, Oksana Kyrylenko, Damjana Kodarin, Rozalija Kodele, Jonathan Kutič, Branko Mihačič, Lojze Miklavčič, Romina Nadj, Slavica in Tanja Nastovski, Justina Nučič, Vida in Karlo Orbanič, Breda Pečan, dr. Slavica Ritonja, Lojzka Sovinc, Igor Škorja, Anka Tominšek in Slavko Zadnik.

 

V Domu upokojencev Izola smo veseli, da so številne Izolanke in Izolani medgeneracijski center prepoznali kot priljubljen kraj druženja in koristnega preživljanja svojega prostega časa. Prav vsem se zahvaljujemo za zaupanje in obljubljamo, da se bomo trudili še naprej.

 

 

 

Medgeneracijski center Izola, Livade 7A

Tel. št.: 0820 14 130, el. pošta: medgeneracijski.center@du-izola.si

Kontaktna oseba: Lijana Trontelj, vodja centra

7. 5. 2019

Avtor

Administrator