Splošno

Protest obrtnikov v primeru znižanja pokojnin

Foto: OZSzs

 

 

L

Protest obrtnikov v primeru znižanja pokojnin

Ljubljana, 8. 5. 2019 – Obrtniki, ki jim vodstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) želi znižati poklicne pokojnine za 30,4 odstotka, so ogorčeni in napovedujejo proteste. Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je zato na današnji novinarski konferenci pozvalo SOP in ministrstvo za delo, da najdeta ustrezno rešitev v korist zavarovancem.

“Leta 1956 so obrtniki ustanovili ta sklad zato, da bodo kasneje imeli dostojne pokojnine za dostojno življenje. Te pokojnine v povprečju znašajo 84 evrov, kar je zelo malo. Da bi jim sedaj znižali te pokojnine za 30,4 odstotka pa je za naše člane, obrtnike in podjetnike, povsem nesprejemljivo. Vsak dan nas skličejo in od nas zahtevajo ukrepanje, da do znižanja pokojnin ne pride,” je poudarilpredsednik OZS Branko Meh. Med drugim je dejal, da se je vodstvo OZS že sestalo z resorno ministrico in ji predstavilo problematiko v SOP. Meh je predlagal, da vse vzajemne zavarovance prevzame ZPIZ. “Menimo namreč, da je država dolžna poskrbeti za te obrtnike.Toje socialno vprašanje, saj so pokojnine že sedaj zelo nizke. Če je potrebno, naj se tudi spremeni zakon, da bodo zavarovanci SOP obdržali svoje pokojnine,” je prepričan Meh.

Obrtnik Bogdan Oblakiz Logatca je 30 let vplačeval v SOP in tudi on ne pristaja na znižanje pokojnin. “V SOP sem v teh letih vplačal okrog 73 tisoč evrov. Plačeval sem vedno najvišjo premijo. Ko sem se včlanil, preden sem dopolnil 30 let, mi je bilo obljubljeno, datoni samo varčevanje za starost, ampak tudi neka varnost. Naložen denar pa naj bi imel tudi nek donos.Obrtniki menijo, da jetokraja njihovega denarja in da se je treba postaviti po robu. Če bo skupščina SOP izglasovala znižanje pokojnin, se bomo obrtniki zagotovo organizirali in šli v proteste. Upam, da bo prevladala modrost,” je pojasnil Oblak.

Vodstvo SOP napoveduje likvidacijo sklada, če se poklicne pokojnine ne bodo znižale za 30,4 odstotka.Anton Može, član skupščine SOP, pa meni, da obstajajo tudi drugačne rešitve. “Ogorčeni smo, ker želijo vzeti samo upokojencem, investicijskim zavarovancem pa se ne zgodi nič. Vztrajamo pri tem, da se pokojnine ne znižajo in da se uprava, ki pelje voz navzdol že nekaj let, zamenja,” je pojasnil Može. Likvidacija skladu po njegovi oceni ne grozi, saj ima SOP trenutno več kot 200 milijonov evrov. “Vodstvo SOP želi ustanoviti zavarovalnico, na katero bi prenesli najprej investicijska zavarovanja, za garancijo pa bi si želeli vzeti sredstva “vzajemcev”. Tako ustanavljanje zavarovalnice po našem mnenju vodi v propad oziroma v zapoznelo privatizacijo,” je še menil Može.

Povezave med SOP in OZS je pojasnildirektor OZS Danijel Lamperger:“Širša javnost našo zbornico povezuje s SOP, kar je na nek način razumljivo, saj so bili obrtniki ustanovitelji tega sklada. Dejstvo pa je, da formalnih povezav med nami ni, prav tako naša zbornica nima vloge v organih SOP. Smo se pa dolžni odzvati, saj se problematika dotika več kot 9.400 obrtnikov, dolgoletnih članov OZS.” Po ocenah je še 1500 aktivnih obrtnikov, ki vplačujejo v SOP. “Apeliramo na organe SOP in državo, da napnejo vse sile, da najdejo skupno rešitev, ki ne bo šla v škodo zavarovancev,” je zaključil Lamperger.

Vzrok za znižanje pokojnin naj bi bil po besedah SOP sprememba zakona leta 2016, ko je država znižala letno refundacijo s 6 milijonov evrov na 600 tisoč evrov. O predlogu znižanja pokojnin pa bo skupščina SOP odločala prihodnji teden, 13. maja.

Za dodatna pojasnila, izjave ali fotografije smo vam na voljo.

 

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

Celovška 71, 1000 Ljubljana

T:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501

M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

9. 5. 2019

Avtor

Administrator