Splošno

Izpod peresa glavnega ekonomista pri Analitiki GZS

 

Porast geopolitičnih tveganj in trgovinskih napetosti

V prvem tednu maja sta v svetu odmevali predvsem novici o Trumpovih grožnjah kitajski pogajalski skupini, ki naj se ne bi držala dogovora na področju zaščite tehnologije, kot tudi dodatnih sankcijah na izvožene kovinske izdelke iz Irana. Pri tem seveda lahko ameriška administracija uvede tudi sankcije družbam, ki z Iranci poslujejo ter ne spoštujejo istih pravil kot ameriške družbe. Precej se je povečala verjetnost geopolitičnega tveganja na bližnjem Vzhodu, saj so Američani preusmerili svojo letalonosilko v Perzijski zaliv. Povečala se je verjetnost visokega dviga cen nafte. EU pametnega odgovora na te izzive nima, zaradi svojega trgovinskega presežka pa bo lahko kmalu tudi tarča novih ameriških groženj.

Izkušen napovedovalec Sloveniji napoveduje 3,5-odstotno rast v 2019

Glavni ekonomist Addiko Bank, Hrvoje Stojić, ki je sicer bil v lanskem letu odlikovan s priznanjem Focus Economics za najbolj natančno napoved, je objavil osvežene gospodarske napovedi za regijo. Slovenija, Srbija in Črna Gora naj bi v letu 2019 imele 3,5-odstotno rast, kar naj bi spodbujalo zasebno trošenje in investicije. Na Hrvaškem naj bi ta znašala 2,5 %, v BiH pa 3 %.

Več informacij je napovezavi.

Mag. Tajda PeliconVodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica SlovenijeSlužba za strateško komuniciranje in marketingDimičeva ulica 13, 1504 Ljubljanat:01 5898 136m:041 397 194e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

10. 5. 2019

Avtor

Administrator