Kultura

LUD Literatura 30 let revije Literatura

Novo v zbirki Novi pristopi

Alenka Koron: Razgledi na tuje

Knjiga prinaša devet razprav opomembnih delih oziroma avtorjih novejše svetovne književnosti 20. in21. stoletja. Od novelistike Itala Sveva, romanov anglofonih modernih klasikov (Kazuo Ishiguro, Doris Lessing, Graham Swift, Maxine Hong Kingston, Antonia S. Byatt, Ian McEwan), pa do kontroverznega, tudi naSlovenskem odmevnega romana Sojenice Jonathana Littella. Zadnje poglavje vknjigi je primerjalna študija oprepletu avtobiografije infikcije vdelu Angelin pepel irsko-ameriškega pisatelja Franka McCourta invPrišlekih Lojzeta Kovačiča. Ker so vsa obravnavana tuja dela prevedena vslovenščino, jetotudi knjiga otujem, ki je postalo bližnje, stem pa, ne nazadnje, spodbuda zarazmislek ostanju indilemah sodobne slovenske prozne ustvarjalnosti.

Avtorica o knjigi:

Rdeča nit teh besedil – spremnih besed in razprav zadnjih 30 let – je ukvarjanje z moderno in sodobno književnostjo 20. in 21. stoletja, takšno, ki bi lahko postalamainstreamv modernem ustvarjanju, četudi gre za posebne žanre, kot sta avtofikcija ali spomini.

Vedno sem si želela pisati o knjigah, ki so me prevzele, kar pa so bile pogosto knjige tujih avtorjev. Zanimali so me tudi vplivi tujih avtorjev na slovenske, torej skrb za razmislek o tem, kako bodo tuji avtorji umeščeni v slovenski prostor, kaj bi se iz tega lahko naučili beroči slovenski avtorji in kako bi se z njimi lahko oplemenitila slovenska kultura.

10. 5. 2019

Avtor

Administrator