Splošno

Brezplačni avtobusni liniji za prevoz koles

 

Koper, 10. maja 2019 – Med letošnjo kolesarsko sezono bosta ob koncih tedna vozili dve brezplačni avtobusni povezavi za kolesarje med slovensko Istro, Krasom in Gradežem. Avtobus s prikolico (KoloBus) za kolesa bo začel voziti med Koprom in Krasom 19. maja, drugi, čezmejni, med Koprom in Gradežem, pa 8. junija. Ob začetku voženj KoloBusa smo za predstavnike medijev pripravili predstavitveno vožnjo od Kopra do Sežane. Več informacij o poteku predstavitvene vožnje najdete v priloženem programu. Ker je število prisotnih novinarjev na dogodku omejeno s številom mest na avtobusu, nam prisotnost potrdite na enega od e-naslovov sodelavcev Regionalnega razvojnega centra Koper, ki ju najete spodaj.

Prva krožna avtobusna povezava med slovensko Istro in Krasom v okviru projekta Medcycletour bo začela voziti v nedeljo, 19. maja. Avtobus s prikolico za kolesa bo vozil na krožni relaciji Koper – Kozina – Škocjanske jame – Divača – Štanjel – Sežana – Lipica – Kozina – Koper vse vikende do konca septembra. Odhod bo z glavne koprske avtobusne postaje trikrat dnevno, ob 8h, 13h in 18h. Predhodne rezervacije niso potrebne.

 

Čezmejni KoloBus med Koprom in Gradežem v okviru projekta Inter Bike II bo letos vozil drugo sezono. Junija bo storitev na voljo štiri konce tedna vse od sobote, 8. junija, naprej. Sledil bo premor. Vožnje se bodo znova začele zadnji avgustovski konec tedna in se zaključile z Barkovljanko v oktobru. Ob sobotah bo KoloBus vozil iz Gradeža (odhod ob 9.00 z avtobusne postaje) do Kopra in nazaj (odhod z glavne koprske avtobusne postaje ob 17.30). Ob nedeljah bo KoloBus iz Kopra (odhod z glavne avtobusne postaje ob 8.30) vozil do Gradeža in nazaj (odhod z avtobusne postaje v Gradežu ob 17.30). Priporočljive so rezervacije. V mesecu juniju na telefonsko številko: +39 334 6000121 ali po e-pošti: booking@comune.monfalcone.go.it. V mesecu avgustu, septembru in oktobru pa na telefonsko številko: +386 40 470 644 ali po e-pošti: info@activekoper.si. Urnika obeh linij bosta objavljena na plakatih na avtobusnih postajah in v TIC-ih. Za več informacij o kolesarskih poteh in/ali dodatnih kolesarskih izletih pa si lahko pogledate tudi spletno stran: www.bit.ly/bicibus-SI.

Brezplačni storitvi bosta zaživeli v okviru dveh evropskih projektov Medcycletour in Inter Bike II iz programov Interreg Mediteran in Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020. Obe brezplačni storitvi sta sofinancirani iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projektni partnerji Regionalni razvojni center Koper, Mestna občina Koper ter italijanska Občina Tržič so se odločili za poskusno vpeljavo specializiranih avtobusnih linij zaradi vedno večje priljubljenosti kolesarskega turizma in promocije naše regije kot zanimive kolesarske turistične de 2 O PROJEKTU MEDCYLETOUR Projekt je sofinanciran v okviru Programa Interreg Mediteran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namen projekta Medcycletour je promocija 5.900 km dolge evropske kolesarske poti EuroVelo 8, ki poteka od španskega Cádiza do Cipra. Slovenijo prečka v slovenski Istri po nekdanji železniški trasi Parenzani. Sodelujoči partnerji so preverili odseke trase na ozemljih svojih držav po kriterijih Evropske kolesarske federacije, ki odloča o tem, katera kolesarska trasa lahko postane EuroVelo. Uvrstitev v traso je dobra odskočna deska za mednarodno promocijo, ki obeta večji pritok kolesarskih turistov. EuroVelo destinacija mora ponujati ustrezno kolesarsko infrastrukturo in zagotavljati zadostno ter kakovostno ponudbo, prilagojeno kolesarjem. Zato so projektni partnerji poskrbeli tudi za izobraževanje lokalnih ponudnikov in jih seznanili s kriteriji, ki jih morajo dosegati, če želijo postati kolesarju prijazni. Akcijski načrti in priporočila lokalnim oblastem pa bodo služili spodbujanju investicij v kolesarsko infrastrukturo na trasi. Regionalni razvojni center Koper je v začetku maja organiziral ogled slovenskega dela trase za evropske novinarje, ki poročajo o kolesarskem turizmu, da bi spoznali lepote slovenske Istre. PARTNERSTVO: Agencija za javna dela Avtonomne vlade Andaluzije iz Španije (vodilna partnerka), Evropska kolesarska federacija iz Belgije, Regionalni razvojni center Koper, Hrvaška turistična skupnost, hrvaški Grozd za eko-socialne inovacije in razvoj – CEDRA, Ciprska turistična organizacija, francoski Svet departmaja Alpes-Maritimes, Avtonomna dežela Furlanija-Julijska krajina, italijanska Pokrajina Mantova, Generalni direktorat za turizem španske Katalonije, Regija zahodna Grčija.

SPLETNA STRAN PROJEKTA: https://medcycletour.interreg-med.eu/

KONTAKT: Tadej Žilič, Regionalni razvojni center Koper, tel.: 05 663 75 86, e-pošta: tadej.zilic@rrckp.si

 

O PROJEKTU INTER BIKE II Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Italija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in italijanskih nacionalnih javnih sredstev. Namen projekta Inter Bike II je spodbujati uporabo trajnostnih oblik prevoza ob čezmejni kolesarski trasi Adriabike, ki povezuje Kranjsko Goro z Ravenno. Vzpostavljena je bila v okviru strateškega čezmejnega projekta Inter Bike, zaključenem leta 2015, katerega nadgradnja je ta projekt. Inter Bike II predvideva poskusno izvedbo multimodalnih storitev prevoza koles z avtobusom in ladjo. Avtobusna povezava za prevoz kolesarjev med slovensko Istro in Furlanijo-Julijsko krajino je bila 3 vpeljana poleti 2018 in se ponovno izvaja v letu 2019. Poleti bo začela voziti tudi ladja za prevoz 12 koles med priljubljenim morskim letoviščem Bibionejem in naravnim rezervatom Vallevecchia pri Caorlah v Beneški laguni. Na italijanski strani bodo vpeljali še ladijsko povezavo po reki Lemene v Vzhodnem Venetu, ki bo povezala kulturne znamenitosti krajev ob reki z morsko obalo. V okviru projekta se tudi označuje kolesarske in plovne poti. V izolski občini so bili to pomlad postavljeni kažipoti in kažipotne table ter tri informativne table ob kolesarskih poteh v mestu in zaledju. Za izboljšanje promocije severne in južne Primorske kot privlačne kolesarske turistične destinacije je v pripravi spletni zemljevid daljinskih kolesarskih povezav v zahodni Sloveniji. Želja projektnih partnerjev je, da bi na njem predstavili čim več kolesarskih povezav in tako ponudili uporabnikom spleta dostop do informacij o kolesarski ponudbi zahodne Slovenije na eni spletni strani. Idejo o tem predstavljajo občinam in turističnim društvom ter si prizadevajo pridobiti podporo zanjo.

 

PARTNERSTVO: Regionalni razvojni center Koper (vodilni partner), Mestna občina Koper, Občina Tržič (Monfalcone), Vegal (Lokalna akcijska skupina Vzhodnega Veneta iz Portogruara), Razvojna agencija ROD Ajdovščina. Pridružena partnerja: Občina Izola in Dežela Furlanija-Julijska krajina.

SPLETNA STRAN PROJEKTA: https://www.ita-slo.eu/sl/INTERBIKEII, https://www.adriabike.eu

KONTAKT: Larisa Kunst, Regionalni razvojni center Koper, tel.: 05 663 75 80, e-pošta: larisa.kunst@rrc-kp.si

13. 5. 2019

Avtor

Administrator